Oamenii nu inteleg ce inseamna al treilea val pandemic pentru sistemul medical. Pentru fiecare dintre noi

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Oamenii nu inteleg ce inseamna al treilea val pandemic pentru sistemul medical. Pentru fiecare dintre noi
Oamenii nu inteleg ce inseamna al treilea val pandemic pentru sistemul medical. Pentru fiecare dintre noi
de Magda Florea la 09 Apr. 2021 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
al treilea val pandemic

Am ajuns sa reactionam cu raceala si indiferenta cand auzim sintagme de tipul "al treilea val pandemic", "numar record de pacienti in ATI", sau "colapsul sistemului medical". Reactionam cu acceeasi indiferenta si la numere. 2-300 de decese pe zi au ajuns sa nu mai insemne nimic. 
 


Si nu inseamna poate nimic, in cifre, raportand la miliarde. Suna cinic, insa sunt oameni care vad aceste statistici ca pe niste simple cifre, fara sa constientizeze ca un deces, o cifra intr-o statistica, inseamna o mama, un tata, un copil, un frate, o sora, o buna, un bunic. Un univers intreg pentru micul sau univers.
 
Cifrele nu dor cand apar in statistici, ele dor cand analizam lipsa acelor oameni din societate, din sanul familiei respective care a suferit despartirea de persoana draga, dar drama individuala nu a reusit sa miste oamenii care nu se lasa patrunsi de empatie pentru cei din jur, cat timp ei sunt bine si nu mai au chef sa poarte masca.
 
Cifrele nu dor cand auzim ca avem "numar record de pacienti internati la ATI". Doar medicii simt durerea si apasarea cifrelor, in garzile epuizante pe care le fac de un an de zile, in sacrificiile de a tine pe linia de plutire un sistem ce avea el insusi nevoie de terapie intensiva, inainte de a fi lovit de cea mai crunta criza sanitara a ultimei sute de ani.
 
Cifrele nu dor cand aflam ca sute de oameni dintre noi depind de un aparat de oxigen, pentru ca au plamanii perforati de Covid, ele dor insa persoana care asteapta in ambulanta eliberarea unui loc pentru a primi oxigen, pentru a primi si ea sansa la viata. Uneori are "noroc", se elibereaza un loc ... din ghinionul altuia, care lasa patul gol, pentru ca pleaca definitiv.
 
Cifrele nu dor cand aflam cat de contagioase sunt noile tulpini si cat de mult au crescut cazurile de noi infectii. Insa ele ne dor, indirect, pe toti, fiindca nu ne permit sa ne reluam vietile de dinainte.
 
Criza asta sanitara cred ca nu e intamplatoare pentru romani, si ar fi pacat sa nu invatam din ea sa renuntam la meteahna egocentrismului.
 
Nu putem sa tindem sa fim o societate civilizata cat timp nu vedem dincolo de interesele, de beneficiile, de nevoile, de drepturile si libertatile noastre.
 
Nu putem avea niciodata viata armonioasa la care visam, lumea aia minunata pe care o dorim cu totii, cat timp spiritul civic, respectul fata de celalalt si respectul fata de lege sunt luate in varful pantofului.
 
Oamenii nu constientizeaza ce inseamna valul al treilea. Nu constientizeaza ca sistemele medicale avansate ale Europei sunt in pragul colapsului, nu constientizeaza ca medicii nu sunt roboti, si nici nu sunt intr-un numar nelimitat, nici nu functioneaza pe baterii.
 
Nu constientizeaza ca o astfel de criza poate fi depasita doar prin efort colectiv, sustinut, doar prin bun simt.
 

Ne-am pierdut simtul absurdului
 

Ne-am pierdut simtul absurdului. Intr-o Romanie in care majoritatea oamenilor fac un pas in spate cand trece prin fata lor o pisica neagra, aceeasi oameni "STIU EI" ca nu exista virus. 
 
Intr-o Romanie in care analfabetismul functional e dominant in societate, indraznim sa spunem ca stim noi mai bine ce se intampla, decat medicii cu zeci de ani de studii, cercetare si experienta.
 
Pe retelele sociale nu vezi din 10 comentarii, 8 care sa respecte normele gramaticale ce se insusesc in scoala generala, dar vezi cum acesti oameni vorbesc despre cele mai fine notiuni  din adancul stiintei si cercetarii in epidemiologie, bacteorologie si virusologie.

Vreau sa demontez doar doua tipuri de opinii exprimate de specialistii nostri scoliti pe Facebook, pe care le consider de o importanta majora.
 

1. "N-a murit de Covid, oricum murea ca era bolnav"

 
Trecand peste doza de macabru care imbraca afirmatia, va propun un exercitiu logic. Daca avem un detinut condamnat la moarte si va fi executat pe 10 aprilie 2021, la ora 14:30, si un coleg de detentie il ucide pe 10 aprilie, la ora 14:10 minute.
 
Merita ucigasul sa fie condamnat? Dupa logica celor ce spun ca "N-a murit de Covid, oricum murea ca era bolnav", nu, pentru ca omul oricum murea in 20 de minute.
 
Ei bine, chiar si 1 minut din viata daca mai avea acel om de trait, el a fost ucis, nu conteaza ca mai traia 30 de ani, sau o ora. 
 
Asa se intampla si cu Covidul asta. Nu avem garantia ca oamenii aia "bolnavi" ar mai fi trait o zi, o luna, sau cinci ani.
 
Chiar si o zi de mai aveau de trait, daca infectia le-a rapit acea zi, Covidul e un ucigas, pentru ca, intr-o gandire sanatoasa, si o clipa din viata unui om e inestimabila.
 

2. Cipuri, efecte adverse, Bill Gates, Soros, 5 G, tehnologia vaccinului, etc

 
In general, in categoria asta includ toti oamenii care se erijeaza in "atotstiutori" despre fel si fel de teme sensibile, cand, de fapt, habar n-au ce si cate oase, cati dinti sau ce muschi alcatuiesc corpul uman.
 
Oamenii sunt liberi sa se opuna vaccinarii in nume propriu: "Nu ma vaccinez si punct". Foarte bine. Problema intervine in momentul in care incepe "argumentatia" absurda. Cand spun ei si de ce, si aici invoca fel si fel de teorii, de la Bill Gates, la efecte adverse.
 
Daca am citi numai un sumar care descrie tehnologia vaccinului, nu cred ca din 20 de milioane de romani ar intelege 1000 ce scrie acolo. Problema e ca majoritatea oamenilor care adera la astfel de teorii dau dovada de o lipsa crasa de cultura elementara. Nu stiu cati dintre cei ce "stiu" ca Bill Gates orchestreaz pandemia, stiu care a fost mecanismul biologic care a stat la baza venirii lor pe lume. 
 
Cum sa emiti opinii "avizate" medicale, cand habar n-ai, cu siguranta, ce e contine propriul tau sistem reproducator, sau ce e fotosinteza? Cum sa te exprimi pe teme privind cercetarea medicala, cand scrii in limba materna de parca bati cu dalta in piatra? Cum sa scrii "miau" ca pisica si sa iti permiti sa ai pareri despre ARN mesager? 
 
Sa fim seriosi!

Cine nu se vaccineaza, sa fie sanatos, e alegerea libera a fiecaruia, dar sa nu emita judecati de valoare asupra unui aspect care nu doar ca il depaseste, dar face parte dintr-un univers paralel.

Ne-am pierdut simtul penibilului

Ne-am pierdut simtul penibilului. Am ajuns sa iesim in strada si sa scandam "Jos Covidul", intr-o Romanie in care atunci cand avem sansa sa dam cu adevarat ceva rau jos, ne ducem la vot 20-30% dintre noi.
 
Am ajuns sa punem in balanta sanatatea noastra, a tuturor, cu libertatea de a te plimba pe bulevard dupa ora 20.
 
Am ajuns sa ne urcam pe piedestale oameni care gem de impostura si care ne invata sa ne razvratim impotriva unui sistem, fara sa ne ofere alta alternativa decat haosul. 
 
Nu mai constientizam ca o tara nu poate fi condusa doar prin "asa nu. Huoooo!", ci venind cu alternative, argumente, cu solutii concrete mai bune decat cele deja existente. 
 
Am ajuns sa cred ca, fie e prea dureroasa realitatea pentru a fi acceptata, motiv pentru care reactionam radicalist, refuzand sa vedem evidentele, fie suntem de-a dreptul lipsiti de orice fel de sinapsa neuronala si functii congnitive de baza. 
 
Oricare ar fi cauza reactiei noastre, ca societate, in fata acestei crize, rezultatul e dezamagitor. Si periculos.
 
Daca la Revolutie s-a murit pentru ca oamenii sa strige azi in Piata Victoriei "Jos Covidul", pe principiul "Jos cutremurele", "Jos lumina solara, vrem mai multa noapte", nu am meritat sacrificiul acelor eroi.
 
 
 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x