Paul Fink, administratorul filialei ADX Energy din Romania, ADX Panonia SRL: "Nu ne permitem greseli. Am pierde increderea multor investitori"

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Paul Fink, administratorul filialei ADX Energy din Romania, ADX Panonia SRL: Nu ne permitem greseli. Am pierde increderea multor investitori Paul Fink, administratorul filialei ADX Energy din Romania, ADX Panonia SRL: "Nu ne permitem greseli. Am pierde increderea multor investitori"
de Manager.ro la 17 Iul. 2014
Urmareste-ne pe Google News
paul finkforajeromaniagaze naturaleknow howagriculturavenituri fiscale

ADX Energy, titularul concesiunii "Parfa" pentru explorarea conventionala a zacamintelor de petrol si gaze naturale din zona Timisoarei, a oferit un interviu despre situatia primelor explorari geologice si geofizice.

In noiembrie 2012, ADX Energy, o companie austriaco-australiana listata la bursa, a primit de la statul roman concesiunea, insemnand dreptul si comanda ferma de a prospecta dupa petrol si gaze naturale in aceasta zona. Contractul a fost semnat de catre Parlamentul Romaniei si de catre Primul-Ministru - de aceea ADX Energy trebuie sa realizeze activitatile de explorare si prospectare si investitiile promise, in caz contrar impunandu-se penalizari.
 
Potrivit unui comunicat de presa remis de companie, "contrar informatiilor vehiculate eronat, ADX Energy nu este implicata in prospectarea dupa gaze de sist si a semnat in mod expres ca nu va prospecta dupa gaze de sist. In regiunea concesionata, care se intinde de la Timisoara pana in vest catre Jimbolia, nu s-a putut confirma pana in prezent de catre experti romani si internationali faptul ca exista potential pentru gaze de sist. Dimpotriva, nu exista absolut deloc potential de gaze de sist in Banat. Cu metodele de explorare si prospectare utilizate se urmareste exclusiv identificarea zacamintelor conventionale de petrol, gaze naturale si rezerve de apa termala si nu a gazelor de sist".

* Interviu furnizat de: 


Paul Fink, absolvent al Universitatii de minerit din Austria, este directorul tehnic al companiei austriaco-australiene ADX Energy si administrator al filialei din Romania, ADX Panonia SRL cu sediul in Bucuresti. Recent, el a acordat un interviu. 

Paul Fink, absolvent al Universitatii de minerit din Austria, este directorul tehnic al companiei austriaco-australiene ADX Energy si administrator al filialei din Romania, ADX Panonia SRL cu sediul in Bucuresti, va raspunde astazi intrebarilor noastre. 


Care este parerea dumneavoastra cu privire la tema gazelor de sist?

Nu este cazul nostru. In Banat exista un numar ridicat de foraje si toate rezultatele indica in mod clar, ca nu exista gaze de sist in aceasta regiune. Banatul este o regiune clasica de petrol cu ceva potential de gaze naturale conventionale. Expertii romani cunosc acest fapt de multa vreme si nu ne putem decat intreba de unde provine afirmatia privind gazele de sist. Strategia noastra este sa gasim cu ajutorul celei mai moderne tehnologii in primul rand petrolul care nu a fost observat in trecut. 


Compania dumneavoastra a obtinut concesiunea de la statul roman. Ce inseamna acest lucru? 

In primul rand suntem mandri ca putem lucra pentru statul roman. Avem o sarcina clar definita din partea statului precum si dreptul de a realiza lucrari de exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale. Ceea ce inseamna ca statul roman ne-a dat dreptul de acces atat pe terenuri apartinand statului cat si pe cele private cu scopul de a ne desfasura lucrarile de prospectare dupa petrol si gaze naturale. 

Inseamna acest lucru ca un proprietar de teren nu poate refuza accesul ADX? 

Da, aceasta este situatia juridica. In caz contrar, ar fi imposibil sa ne indeplinim angajamentul fata de statul roman. La urma urmei nu am primit concesiunea „Parta“ de explorare degeaba. Legea il protejeaza insa si pe proprietarul de teren, deoarece suntem obligati sa platim compensari corespunzatoare pentru perioada scurta de timp in care intram pe teren pentru a efectua masuratori geofizice. In plus, activitatea noastra este legata de indeplinirea mai multor cerinte de mediu si de siguranta. 

Cum se obtine o concesiune? 

Statul roman a acordat concesiunile de explorare prima data printr-o licitatie publica deschisa pentru intreg spatiul UE. Mai intai a trebuit sa ne calificam din punct de vedere tehnic si financiar, ceea ce pentru noi desigur ca nu a reprezentat o problema, avand experienta offshore si onshore in Italia, Tunisia si Australia. Gratie listarii noaste la bursa exista transparenta financiara deplina. Am oferit un program tehnic de lucru, cu ajutorul caruia am reusit sa-i devansam pe competitorii nostri, mai ales prin investitia in procese geofizice moderne tridimensionale. 

Multi oameni nu sunt siguri cum se imbina explorarea cu protectia mediului. Care sunt criteriile importante pentru dumneavoastra in acest caz? 

Noi lucram curat! Suntem o companie internationala listata la bursa si implementam o politica de tip „Zero-Discharge-Policy“ in toate tarile in care ne desfasuram activitatea, ceea ce inseamna ca, atunci cand lucram, impunem cerintele ridicate de protectia mediului si companiilor partenere si subcontractante. Suntem de asemenea verificati international in mod constant, orice efect negativ asupra naturii fiind desigur evitat in cazul tuturor lucrarilor noastre de foraj. Acest lucru l-am integrat si in principiile noastre corporatiste. In calitate de companie listata la bursa, atunci cand vine vorba despre siguranta si standarde de mediu, nu dorim si nu ne permitem greseli. Am pierde increderea multor investitori. Bineinteles, acestea nu sunt promisiuni desarte, asa am tratat si in trecut. Un bun exemplu pentru politica noastra „Zero-Discharge-Policy“ il reprezinta proiectul nostru offshore din Italia si Tunisia, unde am depozitat intr-un circuit inchis pe platforma noastra de foraj si materialul de foraj, pe care l-am pompat din gaura de sonda. Dupa terminarea lucrarilor acest material a fost indepartat in mod corespunzator si profesional. Este vorba despre roci, care au fost maruntite cu sapa, asadar nu despre materiale care dauneaza mediului. Totusi nu ne-a fost teama de costuri – in timpul lucrarilor nu trebuie sa cada nimic peste bord si sa ajunga astfel in mare. Iar atunci cand lucram onshore, adica pe uscat, stabilim desigur aceleasi standarde.

Ce fel de lucrari se desfasoara concret in Banat? 

In iarna lui 2013 am inceput sa efectuam primele explorari geofizice, pana la primul foraj de cercetare va mai dura cu siguranta cateva luni. Pentru a minimiza cat mai mult cu putinta daunele produse culturilor agricole ale agricultorilor, ne-am decis sa efectuam prospectarea dupa petrol si gaze naturale cu ajutorul undelor acustice, un procedeu care este asemanator examinarii cu ultrasunete sau a ecografiei din medicina si care functioneaza in felul urmator: noi venim cu echipa noastra dupa recolta si analizam terenul si resursele minerale posibil existente prin emiterea de unde acustice si inregistrarea reflexiilor undelor acustice intr-o ampla baza de date. Astfel putem crea imagini tridimensionale ale geologiei din subsol si ilustra exact mai ales adancimi de la cca. 1000 m pana la 2000 m, aici aflandu-se cele mai multe zacaminte de petrol si gaze naturale. Aceste lucrari pe un teren al unui proprietar dureaza doar putin timp, respectiv cateva ore pana la cateva zile, pana cand ne mutam cu echipa de cercetare mai departe in urmatoarea zona. Conform experientelor, in agricultura nu se preconizeaza daune, deoarece echipa noastra se deplaseaza pe campuri mai mult pe jos. Pe langa aceasta, sunt folosite tractoare mici si usoare pe linii exact definite la distanta de ca. 300 m, tractoare care lasa in sezonul ploios „urme” pe pamant. Aceastea reprezinta de fapt singurele efecte temporare. Daune permanente nu exista. Pentru a reduce la minimum daunele ne straduim, sa efectuam aceste activitati dupa recolta si in sezoanele uscate. Desigur ca proprietarii sunt despagubiti generos pentru urmele lasate de tractor si pentru toate celelalte daune. Stim ca platim, convertit la pretul graului pe hectar, un multiplu al pretului de pe piata mondiala. 

Proiectul nostru se imparte in 3 etape, analiza – foraj de cercetare – foraj. Dupa evaluarea acestor date colectate, geologii nostri pot determina, daca exista resurse minerale. Din pacate rareori putem vedea direct petrol si gaze naturale, dar putem vedea in subsol cel putin structurile sau „capcanele stratigrafice” in care se gasesc petrolul, gazele naturale sau chiar apa termala. Numai atunci se decide investitia a catorva milioane in plus in forajul de cercetare. Apoi, din nou, luam urmatoarea decizie, daca acest zacamant este suficient de interesant in ceea ce priveste tipul de zacamant, cantitatea si calitatea, si anume daca vom face investitiile uriase pentru dezvoltare. 

Cum se desfasoara lucrarile in zona Parta in momentul de fata? Ati avut si probleme? 

In ceea ce priveste calitatea tehnica si posibilitatea de descoperire de zacaminte de petrol si gaze naturale, lucrarile se desfasoara excelent. Am inregistrat deja multe date moderne si astfel ne-am putut confirma supozitiile bazate pe date vechi insa nu asa de exacte, date care au fost inregistrate in anii '70. De la inceputul anilor '90 se prospecteaza dupa petrol si gaze naturale aproape numai cu ajutorul metodelor tridimensionale. Aceasta tehnologie nu a fost folosita insa pana acum niciodata in Banat, ADX Energy fiind prima companie care a inceput sa o utilizeze. In ceea ce priveste problemele: din pacate legile care se refera la lucrarile noastre sunt uneori interpretate gresit. Am primit comanda din partea statului de a prospecta aceste suprafete si de aici rezulta dreptul concret precum si obligatia de a ni se permite accesul pe aceste suprafete, ceea ce inseamna ca proprietarii si arendasii trebuie sa ne permita sa lucram. Nu se poate ca fiecare dintre miile de proprietari de teren din regiunea concesiunii noastre sa decida personal si arbitrar, daca in Romania sunt permise sau nu prospectiunile dupa resurse minerale. Pentru a obtine acest drept de acces garantat de catre stat, am indeplinit multe obligatii, pentru a obtine concesiunea pentru explorare, desigur si in ceea ce priveste standarde de mediu si de siguranta. 

Dorim sa evitam orice incertitudine, dar si orice nemultumire sau orice cearta. Legislatia romaneasca ne ofera posibilitatea de a porni o actiune in instanta dupa 60 de zile, pentru a obtine accesul pe termen scurt pentru lucrarile noastre. Fireste ca dorim sa evitam orice conflict si ca dorim sa gasim impreuna cu familiile si companiile un acord si, precum am spus, trebuie si vrem sa ii despagubim pentru pierderile cauzate recoltelor sau alte daune. Pentru noi este important sa discutam cu toate persoanele implicate, noi suntem deschisi pentru a raspunde tuturor intrebarilor. In mod repetat auzim ca oamenilor le este teama de exproprieri – ca in cazul constructiilor de drumuri. Drepturile de proprietate nu sunt afectate deloc de lucrarile noastre! Este vorba doar despre permiterea accesului pe teren pentru o perioada scurta de una pana la doua zile. Chiar si daca sunt descoperite zacaminte minerale, terenul ramane bineinteles in proprietatea proprietarului terenului. O alta problema este aceea, ca uneori este greu, sa se gaseasca proprietarul actual al unei parcele, deoarece datele autoritatilor locale sau din cadastru nu mai sunt actuale. Cu toate acestea incercam, sa ii contactam direct pe proprietari sau pe arendasi. In cazul in care cineva se considera ca fiind tratat injust, suntem recunoscatori pentru aflarea acestui fapt. Pe pagina noastra de internet am creat un spatiu de comunicare si raspundem oricand intrebarilor. In timpul lucrarilor vom avea la fata locului si o echipa de juristi, care ii va putea consilia pe proprietarii de teren, care se simt tratati nedrept si vom plati rapid si nebirocratic compensarile mentionate anterior. 

Asadar – ce se va intampla in urmatoarele luni in Timisoara? 

Putem spune, ca lucrarile noastre sunt compuse din 3 faze: prima faza, explorarea, este in mare parte deja realizata. A doua faza dupa analiza datelor o reprezinta forajul de cercetare. In cazul in care calitatea si cantitatea sunt interesante, ajungem la faza a treia – forajul propriu-zis, abia atunci se pot vedea pentru o perioada mai lunga de timp – aproximativ o luna – instalatii de foraj, inainte de acestea suntem aproape „invizibili”. 

Dupa primele recolte incepand cu luna iulie – ne adaptam lucrarile ciclului de productie agricola cat mai bine cu putinta – vom continua colectarea de date, vom analiza datele adunate si in cazul in care vom descoperi resurse minerale naturale interesante pentru o productie, de obicei o probabilitate de 20 – 30 %, vom discuta din nou cu proprietarii de teren pe a caror proprietate este posibil un foraj. Pentru perioada in care echipamentele si instalatiile noastre de foraj se vor afla pe aceste suprafete de teren se va plati desigur o arenda, iar in urmatorii 3 – 10 ani se vor pompa rezervele de petrol si gaze naturale la suprafata. Prin aceste lucrari, comunitatile se pot astepta la noi locuri de munca in domeniul tehnic, dar si prin profitabilitatea indirecta la venituri mai ridicate provenite din impozite sau la construirea de noi infrastructuri. Dupa incheierea lucrarilor vom restabili starea anterioara.

La cat se ridica investitia companiei dumneavoastra in economia romaneasca? 

Pana in acest moment am investit cateva milioane de euro in Romania si aceasta doar pentru prima faza pentru obtinerea concesiunii de la statul roman, analiza datelor si prima colectare de date geofizice in zona, pentru care statul va incasa venituri la inceputul productiei. Pe cat posibil vom opta mereu pentru companii romanesti, care sa ne sustina in lucrarile noastre ca subcontractori si care sa poata indeplini cerintele noastre in materie de calitate si managementul calitatii, dar si in materie de protectia mediului. Si asa ar trebui sa se intample mereu in Romania, deoarece Romania este o tara cu o traditie indelungata in domeniul petrolului si al gazelor naturale. Dupa parerea mea, Romania va putea beneficia inca multi ani de resursele sale naturale de petrol si gaze conventionale, chiar si fara a lua in considerare zacamintele de gaze de sist din estul tarii. 

Cand ajungem la urmatoarea etapa in care efectuam forajele, bineinteles ca investitiile vor fi mai mari, fiind vorba aici de sume investite local care se apropie de 100 de milioane de euro. Acestora le sunt asociate de asemenea si venituri fiscale ridicate si locuri de munca suplimentare. 

De ce este statul interesat ca aceste explorari sa se desfasoare in sectorul agricol? 

Acesta este un calcul simplu pentru stat. In cazul in care se descopera titei sau gaze naturale intr-o regiune, de exemplu pe o suprafata foarte mica de 2000 m², ceea ce nu reprezinta nici macar suprafata unei parcari a unui shopping mall, statul va incasa venituri provenite din impozite intre 20 si 70 de milioane de euro. Acestia sunt multi bani pentru o suprafata asa de mica.

Contra-intrebare, cat de multe venituri provenite din impozite realizeaza aceeasi suprafata de teren in agricultura? In plus, industria petroliera creeaza locuri de munca de calificare inalta si bine platite. Avand in vedere traditia indelungata precum si invatamantul universitar de calitate in domeniul constructiilor dar si experienta practica, know-how-ul romanesc s-ar putea remarca si pe plan international. Expertii romani sunt la mare cautare pe plan international. 

Ultimele NOUTATI

Preturile apartamentelor urca vertiginos. Cat a ajuns sa coste o garsoniera de 40 mp in Bucuresti?
Imobiliare

Preturile apartamentelor urca vertiginos. Cat a ajuns sa coste o garsoniera de 40 mp in Bucuresti?

today11 Dec. 2024
Alt val de scumpiri loveste buzunarul romanilor, fix inainte de Sarbatori. Anunt oficial
Economie

Alt val de scumpiri loveste buzunarul romanilor, fix inainte de Sarbatori. Anunt oficial

today11 Dec. 2024
Statul te taie de la portie, de la 1 ianuarie 2025. Iata cine pierde bani si ce beneficii dispar
Economie

Statul te taie de la portie, de la 1 ianuarie 2025. Iata cine pierde bani si ce beneficii dispar

today11 Dec. 2024
Cum sa-ti modernizezi locuinta cu intrerupatoare smart? Confort si control
Life Style

Cum sa-ti modernizezi locuinta cu intrerupatoare smart? Confort si control

today11 Dec. 2024
Coalitia pro-europeana se pregateste sa preia fraiele Puterii. Ce planuri au liderii PNL, PSD, USR si UDMR
Ultima ora

Coalitia pro-europeana se pregateste sa preia fraiele Puterii. Ce planuri au liderii PNL, PSD, USR si UDMR

today11 Dec. 2024
Romania, la egalitate cu Luxemburg la numarul de bugetari pe mia de locuitori. In Luxemburg salariul minim sare de 2.500 euro/luna
Economie

Romania, la egalitate cu Luxemburg la numarul de bugetari pe mia de locuitori. In Luxemburg salariul minim sare de 2.500 euro/luna

today11 Dec. 2024
8 joburi care sunt in pericol din cauza inteligentei artificiale in Romania
Companii

8 joburi care sunt in pericol din cauza inteligentei artificiale in Romania

today11 Dec. 2024
13 dintre cele mai proaste sfaturi pe care le primesti ca proaspat investitor la bursa
Business

13 dintre cele mai proaste sfaturi pe care le primesti ca proaspat investitor la bursa

today11 Dec. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Statul te taie de la portie, de la 1 ianuarie 2025. Iata cine pierde bani si ce beneficii dispar
Economie

Statul te taie de la portie, de la 1 ianuarie 2025. Iata cine pierde bani si ce beneficii dispar

today11 Dec. 2024
Cum sa-ti modernizezi locuinta cu intrerupatoare smart? Confort si control
Life Style

Cum sa-ti modernizezi locuinta cu intrerupatoare smart? Confort si control

today11 Dec. 2024
Coalitia pro-europeana se pregateste sa preia fraiele Puterii. Ce planuri au liderii PNL, PSD, USR si UDMR
Ultima ora

Coalitia pro-europeana se pregateste sa preia fraiele Puterii. Ce planuri au liderii PNL, PSD, USR si UDMR

today11 Dec. 2024
Romania, la egalitate cu Luxemburg la numarul de bugetari pe mia de locuitori. In Luxemburg salariul minim sare de 2.500 euro/luna
Economie

Romania, la egalitate cu Luxemburg la numarul de bugetari pe mia de locuitori. In Luxemburg salariul minim sare de 2.500 euro/luna

today11 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x