Pelerinaj la Sfanta Parascheva, doar cu iesenii: Mitropolia Moldovei cere renuntarea la restrictii
mitropolia moldoveipelerinajsfanta parascheva
Autoritatile sanitare din Romania au decis impunerea unor restrictii la pelerijane, in contextul cresterii numarului de cazuri de infectare din tara noastra. Concret, la pelerinajul de Sfanta Parascheva, nu vor putea participa decat enoriasi care au domiciliul sau resedinta in Iasi. Mitropolia Moldovei se opune acestor reguli si cere ridicarea restrictiilor.
Pozitia adoptata de Mitropolie este cel putin discutabila, in contextul in care, initial, pe 8 octombrie, a transmis autoritatilor locale de la Iasi ca renunta la toate evenimentele prilejuite de sarbatoarea Sfintei Parascheva.
Mitropolia s-a razgandit, insa, si cere acum ridicarea restrictiilor.
Mitropolia sustine ca are capacitatea organizatorica de a gazdui pelerinajul in conditii de siguranta sanitara, astfel incat pelerinii sa nu riste sa se infecteze.
De asemenea, Mitropolia cere anularea masurii care prevede ca pelerinii nu au voie sa atinga racla cu sfintele moaste.
''Mitropolia a trimis o adresa oficiala catre toti membrii Consiliului Judetean pentru Situatii de Urgenta, in care a solicitat modificarea punctului 4 din ultima hotarare, cea care prevede ca pelerinii nu au voie sa atinga racla'', relateaza Ziarul de Iasi.
Autoritatile au stabilit ca doar iesenii pot participa la pelerinaj. De teama ca s-ar crea aglomeratie, pentru ca in fiecare an sute de autocare din toata Romania veneau in pelerinaj, anul acesta din cauza pandemiei, regulile sunt foarte stricte.
Aceasta interdictie de a nu permite decat iesenilor sa participe la pelerinaj i se pare o masura discriminatorie mitropolitului Teofan al Moldovei si Bucovinei.
''La durerea provocata de faptul ca multi semeni de-ai nostri sunt atinsi de noua epidemie se mai adauga si decizia autoritatilor de a interzice celor care nu au domiciliul in Iasi sa patrunda in spatiul Mitropoliei, unde se afla racla cu sfintele moaste ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Interdictia este respectata pana-ntr-atat incat s-a ajuns ca in jurul Mitropoliei sa fie mai multi reprezentanti ai fortelor de ordine decat inchinatori. Este efectul unei masuri discriminatorii, care incalca numeroase prevederi legale si principii internationale ce protejeaza libertatea de manifestare religioasa'', a spus mitropolitul l Moldovei si Bucovinei.
''Este pentru prima data, cred, in istoria Moldovei, cand se intampla asa ceva. Au fost invazii, razboaie, molime de tot felul, regimuri totalitare. Sfintele moaste ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost dintotdeauna izvor de alinare, de vindecare si de intarire, iar oamenilor li s-a permis sa se apropie de ele. Astazi, au ajuns sa fie considerate sursa de contaminare. De sapte luni, Biserica s-a implicat cu toate fortele sale pentru ocrotirea sanatatii oamenilor. Si o va face in continuare'', a adaugat mitropolitul.