Piata de energie incepe sa respire: pretul gazului atinge minime nemaivazute de luni de zile
criza energetica
Saptamana incepe cu un ton optimist pentru piata internationala de energie. Europa vede, in sfarsit, preturi mici la gaz, la un nivel care nu a mai fost atins de luni de zile!
Conform unei analize proaspat realizata de specialistii Bloomberg, ieftinirea de pe piata europeana a gazului nu e intamplatoare, ci apare intr-un context deosebit de interesant pentru natiunile blocului comunitar. Dar inainte de a vorbi despre ce masuri pregateste Uniunea, sa punctam valorile de referinta pentru piata:
Luni, la Bursa de la Amsterdam, unde se stabilesc preturile de referinta in Europa, cotatiile futures la gaze cu livrare in luna urmatoare erau in scadere cu 5,7% pana la 133,89 euro pentru un Megawatt-ora. Bloomberg transmite ca aceste valori erau valabile la ora 10 dimineata. Acesta este, conform analistilor, cel mai scazut nivel intraday inregistrat dupa data de 29 iunie!
Ei bine, ieftinirile nu sunt, dupa cum spuneam, rupte din context. Comisia Europeana se pregateste sa intervina in forta pe piata energetica, in incercarea de a pune franta volatilitatii extreme de care aceasta a dat dovada in 2022. Ceea ce se stie pana la aceasta ora este ca vorbim despre un mecanism ce va fi aplicat temporar si care va bloca scumpirile excesive de pe pietele de energie.
Masurile concrete pe care blocul urmeaza sa le adopte vor fi pe larg dezbatute de liderii marii familii europene, in cadrul summit-ului de la Bruxelles, care va fi organizat chiar luna aceasta, in perioada 20-21 octombrie.
Momentan, UE are in fata misiunea unei ierni care se anunta a fi una plina de provocari din perspectiva energetica, desi depozitele de gaz la nivelul comunitatii europene sunt aproape pline. Chiar si-n aceste conditii, statelor membre li s-a recomandat reducerea voluntara a consumului de gaz cu 15%, pentru a ne asigura ca trecem cu bine de sezonul rece.
In ultimele saptamani, se vorbeste tot mai intens despre pericolul real al iernii 2023-2024, nu despre sezonul rece urmator ca fiind cel ce ne va pune probleme foarte mari. In sustinerea acestei variante, unii analisti indica faptul ca momentan am reusit sa ne umplem depozitele si pentru ca in acest an inca am mai luat gaz din Rusia, pe cand in 2023 nu vom mai avea aceasta resursa de aprovizionare, motiv pentru care nu se stie cum vom duce stocurile de la 20-30 (cat ne va ramane, probabil, dupa iarna), din nou la 80-90%.
Foto: Pixabay.com