Rasturnare de situatie pe Wall Street: Micii investitori, pusi la zid: Acuzatiile de manipulare a pietei vin in cascada

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Rasturnare de situatie pe Wall Street: Micii investitori, pusi la zid: Acuzatiile de manipulare a pietei vin in cascada
Rasturnare de situatie pe Wall Street: Micii investitori, pusi la zid: Acuzatiile de manipulare a pietei vin in cascada
de Magda Florea la 01 Feb. 2021
Urmareste-ne pe Google News
gamestopwall street

Wall Street a sfasiat dintotdeauna America, dar acum niste “neica nimeni” au sansa sa intre in actiune si sa inchida gura marilor companii -afirmatia ii apartine fostului agent de bursa americana, Jordan Belfort. Ea sintetizeaza perfect fenomenul care a cuprins America si care pare departe de a se sfarsi. Micii investitori au reusit sa bage spaima in batranii lupi de pe Wall Street, batandu-i la propriul joc, datorita, sau ''din cauza'', dupa ce membrii popularului forum WallStreetBets de pe Reddit au incurajat pariurile pe retailerul de jocuri video, GameStop. Si, totusi, micii investitori par pusi la colt de aparitia unor restrictii pe marile platforme de tranzactionare. Sa fie acesta sfarsitul fenomenului, sau combustibilul sau?
 


De la 1 ianuarie, actiunile GameStop au crescut cu 1.700%, cauzand pierderi uriase marilor investitori profesionisti de pe Wall Street, care pariasera pe scaderea actiunilor. Actiunile ar fi scazut, probabil, insa micii investitori au reactionat, intorcandu-le profesionistilor propriile arme si strategii impotriva lor.
 
In toata aceasta frenezie cu aer de revolta impotriva banilor ''boom'', investitiilor speculative si marilor averi de pe Wall Street facute cat ai bate din palme, au de castigat, insa, si investitori cu state vechi, nume grele din epicentrul bursier al lumii.
 
Conform Bloomberg, unul dintre cei mai mari jucatori de pe pietele globale va beneficia de tranzactionarea lor frenetica.
 
Citadel Securities, firma de tranzactionare electronica detinuta de miliardarul de fonduri speculative Ken Griffin, a jucat un rol linistit, dar critic in frenezia ultimelor doua saptamani.
 
Firma - o filiala a fondului speculativ Griffin, Citadel - executa comenzi plasate de clientii Robinhood Markets Inc., TD Ameritrade si alte brokeraje online care s-au bucurat de crestere a volumelor in timpul pandemiei coronavirusului.
 
Citadel Securities castiga bani prin vanzarea de actiuni sau optiuni pentru ceva mai mult decat este dispus sa le cumpere. Diferenta este adesea doar o fractiune de penny pe actiune. Dar, repetata de milioane de ori pe zi, se adauga la bani seriosi.
 
De ce GameStop? Ce e atat de special?
 
Nimic. GameStop este, probabil, doar un instrument al acestei miscari impotriva investitiilor speculative, insa, cu siguranta, nu unul ales intamplator. Compania e emblema metaforica a pestelui inghitit de marele rechin in oceanul financiar nemilor.
 
Cu o istorie de 37 de ani pe piata, GameStop incearca sa supravietuiasca unei eroziuni de ani de zile a afacerii sale, care s-a bazat dintotdeauna pe comertul fizic, asteptand oamenii sa intre in magazinele sale pentru a cumpara cele mai noi jocuri video si console, precum si pentru a tranzactiona si achizitiona jocuri si echipamente uzate.
 
Pandemia de coronavirus, dezvoltarea tehnologiei si a optiunilor de download de jocuri video, dar si explozia afacerilor gigantilor precum Amazon au fost factorii care, in 2020, au dat lovitura de gratie companiei.
 
De asemenea, a trecut printr-o perioada marcata de schimbari la nivel executiv: 5 directori s-au perindat in varful companiei, din noiembrie 2017. 
 
In ianuarie 2011, GameStop Corp. (compania mama a EB Games din Australia) a anuntat ca fondatorul Chewy Inc. Ryan Cohen se va alatura consiliului sau de administratie. Miscarea a generat neincredere in randul traderilor, iar  Citron Research a pariat pe prabusirea actiunilor.
 
De aici a inceput frenezia.
 
Forumul wallstreetbets de pe Reddit a fost epicentrul cutremurului de pe Wall Street. Cu milioane de utilizatori, mesajele privind incurajarea investitiilor in actiunile companiei si de descurajare a strategiilor traderilor au avut un succes rasunator.
 
Oamenii au inceput sa cumpere masiv actiuni, in timp ce marile fonduri de investitii mizau pe scaderea lor. Astfel, gigantii de pe Wall Street, in loc sa faca milioane, au pierdut usturator de multi bani.

Cheia a ceea ce se intampla este „vanzarea in lipsa”, in cazul in care o mare companie de investitii, cum ar fi un fond speculativ, incearca sa castige bani pariind ca pretul actiunilor unei companii va scadea.
 
Fondul speculativ imprumuta actiuni la o companie de la alti investitori (contra cost) si vinde actiunile pe piete la, de exemplu, 10 dolari fiecare, asteapta pana cand acestea scad la 5 dolari si le rascumpara. Actiunile imprumutate sunt returnate proprietarului initial, iar fondul de acoperire genereaza un profit.
 
Fondurile care pariasera pe caderea actiunilor GME s-au vazut nevoite sa rascumpere actiunile pentru a-si limita pierderile, provocand un "short squeeze" (sau "lichidare fortata"), o actiune care a generat o noua crestere a cotatiei.

Primele restrictii. Primele prabusiri
 
In timp ce GameStop continua sa fie un fenomen, actiunile valorizandu-se de la o zi la alta si tranzactionandu-se in numar tot mai mare, sub coordonarea impecabila a amatorilor pe retelele de socializare, autoritatile au intrat pe fir, excluzandu-i pe investitori de pe platformele lor de tranzactionare, incapabili sa cumpere in continuare actiuni la GameStop si la alte companii.

De asemenea, aplicatia Robinhood, gratuita si usor de utilizat, a restrictionat in ultimele zile tranzactiile, starnind revolta intr-o buna parte a opiniei publice, care acuza faptul ca ''nu e o piata libera''.
 
Actiunile din GameStop au scazut cu pana la 55% dupa restrictii.
 
Este cea mai recenta prabusire a amatorilor in fata batranilor lupi de pe Wall Street. 
 
Insa, revolta initiala care a stat la baza fenomenului a luat amploare. Investitori amatori, oameni de afaceri, dar si vedete TV s-au declarat dezamagite de aceste restrictii, in timp ce fondurile speculative majore au pariat miliarde de dolari ca actiunile GameStop vor cadea.
 
Marii investitori vor sa isi recupereze pierderile masive, dupa ce amatorii, schimband sfaturi pe site-urile de socializare precum Reddit, au crescut pretul actiunilor cu peste 700% intr-o saptamana.
 

Cum raspund restrictiilor, micii investitori care au rasturnat marele car de pe Wall Street

 
In forumurile online, amatorii au discutat despre posibile actiuni in justitie si au acuzat Robinhood si alte brokeraje care adopta propria lor forma de manipulare a pietei prin restrictionarea achizitiilor de anumite actiuni.
 
Cofondatorul Robinhood, Vladimir Tenev, a scris pe Twitter ca firma a luat decizia pe baza cerintelor de reglementare si a declarat ca de vineri vor fi permise cumparari limitate de stocuri restrictionate.

''Aceasta nu a fost un prabusire reala. A fost cauzata de oamenii care protejau interesele corporative''
 
Myron Sakkas, in varsta de optsprezece ani, a investit si el in actiunile GamesStop, insa a vandut repede cota sa, cand a vazut ceea ce se intampla. Omul sustine ca nu e o piata libera si sunt protejate interese corporative.
 
''Intelegem ca exista riscuri, dar aceasta nu a fost un prabusire reala. A fost cauzata de oamenii care protejau interesele corporative si oamenii normali au pierdut din nou”, a spus Skkas, dupa ce joi actiunile GME au scazut de la peste 440 de dolari, la 120 de dolari. 
 
''Cand oamenii obisnuiti incearca sa castige bani intr-un sistem in care numai comerciantii bogati pot castiga bani, asa se intampla. Ei sustin o piata libera capitalista doar atunci cand functioneaza pentru ei. Ceea ce am vazut astazi nu a fost o piata libera si a fortat o multime de oameni sa piarda o groaza de bani”, a mai spus el pentru BBC.

''Daca sunteti ingrijorat de volatilitatea pietei, de ce blocati doar o parte a tranzactiilor?"
 
Melissa Holdren, o asistenta medicala in varsta de 43 de ani, care locuieste in statul american Massachusetts, a fost atat de furioasa in legatura cu restrictiile platformelor de tranzactionare, incat a determinat-o sa cumpere una dintre companiile afectate.
 
Ea si-a folosit contul la Fidelity, un brokeraj important cunoscut pentru fondurile sale mutuale, pentru a cumpara actiuni in valoare de aproximativ 500 USD in AMC Entertainment, care, la fel ca GameStop, a limitat actiunile sale de catre unele brokeraje.
 
A fost o premiera pentru asistenta medicala in varsta de 43 de ani, care s-a bazat intotdeauna pe marile companii pentru a-si gestiona investitiile pentru pensionare.
 
„Mi se pare foarte indoielnic ca o corporatie privata ar putea bloca intr-un singur sens achizitiile de actiuni”, spune ea. "Nu pare corect. Daca sunteti ingrijorat de volatilitatea pietei, de ce blocati doar o parte a tranzactiilor?"

Citeste si: 2021 incepe cu pandemia burselor: Wall Street, luata cu asalt de fenomenul GameStop


 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x