Romania candideaza pentru relocarea la Bucuresti a Agentiei Europene pentru Medicamente
agentia europeana pentru medicamenteromaniabucuresti
Romania isi va prezenta candidatura pentru relocarea la Bucuresti a Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA), potrivit unui Memorandum discutat astazi in sedinta de guvern.
Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA), una dintre cele mai mari si importante agentii europene, isi are in acest moment sediul la Londra.
Agentia este un organism descentralizat al UE, care are ca principala responsabilitate protectia si promovarea sanatatii publice, prin intermediul evaluarii si supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.
Odata cu intentia iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, una dintre deciziile care va trebui sa fie formulate la nivel UE face referire la realocarea agentiilor europene care isi au sediul la Londra.
Potrvit Guvernului, relocarea la Bucuresti a EMA reprezinta o oportunitate importanta pe care Romania ar putea sa o valorifice, tara noastra nefiind gazda pentru niciun sediu de agentie europeana. Atragerea unui sediu de agentie a UE ar contribui la cresterea rolului si vizibilitatii Romaniei ca stat membru al UE.
Romania detine o expertiza consistenta in domeniul medical, aflandu-se in partea superioara in ceea ce priveste numarul de absolventi de scoala medicala, iar, din 2007, 14.000 de romani specializati in medicina si farmacie lucreaza in tarile Uniunii Europene.
De asemenea, in Bucuresti, isi au sediul numeroase institutii de profil, inclusiv laboratoare si companii farmaceutice (Institutul National de Cercetare "Cantacuzino", Institutul National de Gerontologie si Geriatrie "Ana Aslan", Institutul "Victor Babes", Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu") care au ca obiectiv gestionarea efectelor majore in situatii de criza care pot afecta sistemul national de sanatate.
Memorandumul stabileste constituirea unui grup de lucru inter-institutional, care va avea ca responsabilitate pregatirea candidaturii Romaniei.
Din grupul de lucru vor face parte ministrul delegat al Afacerilor Europene; Secretariatul General al Guvernului; Ministerul Sanatatii; Autoritatea Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale; Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Afacerilor Externe.