Romanii nu trebuie sa se teama de o criza alimentara: care e situatia reala a stocurilor noastre de cereale, pana la urmatoarea recolta
cerealecriza alimentara
Odata cu razboiul declansat de Rusia in Ucraina, mai multe institutii internationale au avertizat cu privire la riscul aparitiei unei crize alimentare globale, cu precadere in statele dependente de importurile de cereale din cele doua state implicate in conflict. Din fericire, noi suntem o tara care produce si produce peste nivelul de consum, asa ca putem sta linistiti. In privinta stocurilor de cereale, nu trebuie sa ne facem griji, suntem asigurati pana la viitoarea recolta, o spune insusi ministrul Agriculturii.
"Noi stam bine la nivelul stocurilor interne pana la noua recolta daca ne referim la cereale. Sistemele de aprovizionare la nivelul Uniunii Europene sunt unele care functioneaza fara perturbari majore. Am avut, in perioada trecuta, analize permanente pe care le vom realiza in continuare la Ministerul Agriculturii sa vedem in ce stadiu suntem cu gradul de rasarire a culturilor de toamna, si suntem bine.
Peste 90% din culturile insamantate in toamna anului 2021 se afla intr-o stare de vegetatie normala.
Am inceput campania de insamantari de primavara si lucrurile se deruleaza bine. Au venit aceste ploi din luna aprilie care au dat o vigoare aparte campului si culturilor agricole. Din perspectiva rezultatelor, evaluarile pe care le facem nu ne situeaza in zona de risc din punct de vedere alimentar", a declarat joi, dupa sedinta de Guvern, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu.
Referitor la scumpirile pe zona agroalimentara, oficialul a vorbit despre masurile de sprijin adoptate de stat, care urmeaza sa-si faca simtite efectele in curand.
"Cred ca am atins valul de scumpiri, pentru ca deja la anumite produse s-a intamplat mai repede decat poate se asteptau unii si stiti foarte bine care sunt cauzele principale: cresterea preturilor la energie si gaze, care a dat peste cap toate domeniile de activitate si a angrenat acel bulgare de zapada care a atins, iata, agricultura si produsele agroalimentare.
Prin aceste interventii pe care statul roman le face, de a acorda sprijin fermierilor nostri in vederea mentinerii nivelului de productie constant, dar si celelalte tipuri de sprijin - Pachetul "Sprijin pentru Romani", lansat acum o saptamana - va atenua in timp si va domoli tendinta de crestere a preturilor.
In ceea ce priveste Ministerul Agriculturii, principalul nostru deziderat este asigurarea nivelului de productie constant. In momentul in care avem nivel constant de productie, presiunea pe asigurarea cu produse agroalimentare este mai scazuta si automat nu mai antreneaza cresteri de preturi. Aceste programe de sprijin ne dorim sa-si produca efectele cat mai repede posibil. Aceste efecte se domolesc in functie de tipologia de situatie pe care o avem", a punctat oficialul guvernamental.