Schimbare de ultima ora pentru toti pensionarii romani: E o nedreptate aici, acuza insusi ministrul Muncii
pensiipensionaripnrr
Pensiile celor aproximativ patru milioane de romani care incaseaza bani de la stat, dupa o viata de munca, sunt din nou in atentia liderilor politici, in contextul in care Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), contine niste prevederi catalogate de politicienii de la Putere drept "nedrepte".
O astfel de opinie apartine, de exemplu, ministrului Muncii, Marius Budai. Oficialul propune o schimbare de ultim moment pentru pensionarii romani si cere, in mod ferm, eliminarea plafonului de 9.4% din PIB pentru pensii, realizat prin Planul National de Redresare si Rezilienta.
"E o nedreptate facuta pensionarilor", acuza ministrul
Conform acestuia, prevederea respectiva nu e corecta si veniturile pensionarilor romani nu au cum sa fie inghetate pe o perioada de 10 ani.
"Salut declaratia noului ministru al Fondurilor Europene, care se alatura demersurilor facute de mine pentru ajustarea PNRR in sensul eliminarii acelui plafon de 9,4% din PIB aplicat pensiilor din Romania. Apreciez abordarea rezonabila a domnului ministru Marcel Bolos, care intelege ca veniturile pensionarilor nu pot fi inghetate zeci de ani, asa cum scrisese in PNRR fostul ministru de la USR.
Am convingerea ca, de acum inainte, cele doua ministere vor avea o buna colaborare in dialogul cu reprezentantii Comisiei Europene, pentru a inlatura aceasta nedreptate facuta pensionarilor din Romania", a scris oficialul, pe o retea de socializare.
Amintim faptul ca Romania are aproximativ patru milioane de pensionari, iar venitul mediu al acestora (din sistemul public), este de 1.857 lei net sau 376 de euro.
O alta veste destul de recenta care vizeaza anumiti pensionari din Romania este aceea ca
s-a redus varsta de pensionare pentru romanii care au lucrat in grupa I si/sau a II-a de munca in termocentralele pe baza de carbune, incluzand unitatile de extractie a carbunelui.
"Este asimilata stagiului de cotizare in conditii speciale de munca perioada anterioara datei de 1 aprilie 2001, in care salariatii au desfasurat activitati dintre cele prevazute la alin. (1) lit. i) (cele mentionate mai sus, n.red.) in locurile de munca incadrate conform legislatiei anterioare in grupa I si/sau grupa a II-a de munca", prevede actul normativ la care facem referire.