S-a adeverit cel mai negru cosmar al romanilor datori la banci: anuntul de astazi al BNR
rate la bancaroborircc
Saptamana se incheie cum nu se poate mai rau pentru romanii care sunt datori la banci si au de rambursat credite cu dobanda variabila, influentata de ROBOR. Asa cum anticipau analistii in cel mai negru scenariu, indicele ROBOR la trei luni a sarit de pragul de 6%. Se pare ca pana la finele anului asteptarile lor initiale vor fi depasite, ceea ce inseamna ca ratele se scumpesc peste previziunile specialistilor.
Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a crescut vineri la 6,01% pe an, de la 5,99% pe an, nivelul din sedinta anterioara.
Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a urcat la 6,16% pe an, de la 6,15% pe an.
Indicele ROBOR la 12 luni a inregistrat si el o crestere, ajungand vineri la 6,34% pe an, de la 6,33% pe an anterior.
Indicele IRCC, reglementat de OUG 19/2019, aplicabil creditelor noi, contractate dupa luna mai a anului 2019, se situeaza la 1,86% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul IV 2021. Si el se afla in urcare fata de nivelul publicat in urma cu trei luni, de 1,17%.
Tocmai pentru ca are o valoare mai redusa, deci ratele influentate de el nu sufera scumpiri atat de abrupte, multi romani si-au contactat bancile finantatoare si au cerut sa semneze acte aditionale pentru a trece de la ROBOR la IRCC.
Este o capcana, o solutie de moment, care i-ar putea costa scump
Insusi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, avertizeaza cu privire la faptul ca trecerea de la ROBOR la IRCC ajuta romanii sa scape TEMPORAR de scumpirile ratelor. Mai exact, ne spune seful BNR, odata ce inflatia va incepe sa coboare, IRCC ar putea deveni mai agresiv. E o chestiune de timp ...
Desigur, vorbim despre probabilitati, nici macar guvernatorul neavand in momentul de fata toate datele pentru a garanta iminenta unui anumit scenariu, dat fiind faptul ca pietele financiare ale lumii traverseaza o perioada marcata de lipsa de predictibilitate si instabilitate, pe fondul multiplelor crize.
"S-ar putea ca atunci cand inflatia se duce in jos si dobanzile scad, IRCC sa ramana mai sus decat ROBOR. S-ar putea. Avem doi indicatori, populatia are posibilitatea sa aleaga. Nu se intampla miracole in economie. Niciunul nu este solutia perfecta. Dupa mine, e bine sa ramana si IRCC si ROBOR", a explicat, de curand, seful BNR.
Pentru romanii care vor, totusi, aceasta modificare, daca au nevoie de "o gura de oxigen", notam ca schimbarea ROBOR in IRCC se poate face la toate creditele in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, inclusiv la creditele Prima Casa, printr-un simplu act aditional, nefiind obligatorie refinantarea sau restructurarea creditului. Pasul trebuie facut de client, printr-o cerere catre banca in care sa se solicite schimbarea ROBOR cu IRCC. Trebuie retinut ca aceasta cerere nu obliga banca la acceptarea solicitarii. Banca are dreptul legal de a refuza cererea clientului!