S-a aflat: cati bugetari avem, de fapt, in Romania: unde lucreaza cei mai multi angajati la stat
aparat bugetarbugetariangajati la stat
Romania are un aparat bugetar destul de numeros, arata datele celui mai recent raport facut public de Ministerul Finantelor Publice.
Aparatul nostru bugetar cuprinde nu mai putin de 1,23 de milioane de salariati.
In septembrie 2021, numarul posturilor ocupate in institutiile si autoritatile publice din tara noastra era de 1.233.386. Dintre acestia, arata datele MinisteruluI Finantelor Publice, mai mult de 63,3% se regaseau in administratia publica centrala.
Din totalul celor 780.875 de angajati din administratia publica centrala, 575.382 lucrau in institutii finantate integral de la bugetul de stat.
Topul institutiilor care au angajat cei mai multi bugetari
Conform acelorasi date ale Ministerului Finantelor Publice, clasamentul institutiilor publice care cuprind cel mai mare volum de bugetari, arata astfel:
-
Ministerul Educatiei - 273.076 de angajati;
-
Ministerul Afacerilor Interne - 120.798 de angajati;
-
Ministerul Apararii Nationale - 75.083 de angajati;
-
Ministerul Finantelor - 24.396 de angajati;
-
Ministerul Sanatatii - 18.234 de angajati.
In institutiile finantate integral din bugetul asigurarilor sociale erau ocupate 8.135 de posturi, in cele subventionate din bugetul de stat si din bugetul asigurarilor pentru somaj un numar de 42.714 de posturi, in timp ce in institutiile finantate integral din venituri proprii erau 154.644 de posturi ocupate.
De asemenea, ne mai precizeaza sursa citata, in administratia publica locala lucrau, in septembrie, 452.511 de persoane, dintre care 278.113 in institutii finantate integral din bugetele locale si 174.398 in institutii finantate integral sau partial din venituri proprii.
Te-ar putea interesa si: Cresterea salariului minim duce la majorarea lefurilor bugetarilor si demnitarilor: Avocatul Poporului ar putea primi 5.000 de lei in plus la salariu
Avem prea multi bugetari?
Romania anului 2021 are un aparat bugetar cu peste 60% mai mare decat avea in 1990.
Intrebarile care se justifica sunt urmatoarele: avem nevoie de atat de multi bugetari? E eficient acest sistem? Aduc ei plus valoare serviciilor publice? Sunt lefurile la stat aplicate pe principiul meritocratiei, in raport cu performanta si, mai ales, aliniate cu cele din mediul privat?
Din nefericire, sistemul bugetar romanesc a ajuns sa fie utilizat ca o masa de manevra la vot, care a adunat, ca un ciorchine, angajati peste angajati, pe criterii discutabile, care se bucura de lefuri si sporuri la care angajatii din mediul privat nici macar nu viseaza.
Si nu viseaza nu din cauza ca patronii sunt zgarciti, ci pentru ca firmele, spre deosebire de stat, trebuie sa produca mai mult decat consuma si sa respecte cateva legi economice simple.
Firma, daca le incalca, si incepe sa bage mana adanc in buget, peste puterea ei de acoperire, intra in faliment. Acest lucru nu se intampla in cazul statului, care-si permite orice "exuberanta", cat timp cotizatiile din taxele si impozitele a zeci de milioane de oameni continua sa curga.
Desigur, exista si bugetari care-si merita atat functiile cat si banii, insa cu siguranta si ei sesizeaza lipsa de profesionalism si nedreptatea de care se bucura colegi de-ai lor si, fara indoaiala, ar primi cu bratele deschise o reforma care sa conditioneze angajarile la stat de criterii serioase de selectie, daca ar avea cineva interes sa implementeze astfel de masuri.