Sa speram ca agricultorii au pus bani deoparte. Recoltele pe anul acesta, din nou la mila Domnului
agriculturarecolta 2022seceta 2022cerealealimente
Anul 2022 se anunta unul dificil pentru agricultorii romani care nu au apucat sa isi constituie fonduri de rezerva. Pe fondul secetei, se pare ca productiile agricole vor fi drastic diminuate anul acesta.
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) vine cu vesti proaste pentru agricultorii nostri. Specialistii se asteapta la o seceta pedologica moderata si puternica, in perioada 5 - 11 februarie, pe suprafete extinse din Moldova, izolat nordul si nord-estul Munteniei si centrul Dobrogei.
Se contureaza astfel pericole asupra culturilor de grau, de rapita, dar si de orz. Porumbul nu va scapa nici el de efectele conditiilor meteorologice nefavorabile din perioada urmatoare. Se pare ca productia de grau pentru 2022 va fi cu aproximativ trei miliarde de tone mai mica fata de cea inregistrata in anul agricol anterior. Practic, de la 11 miliarde de tone, de-abia daca vom putea atinge anul acesta pragul de 8 miliarde.
Recoltele mai pot fi salvate, doar daca va ploua in martie
Agricultorii inca nu pot spune ca anul e cu adevarat compromis, pentru ca situatia s-ar putea remedia, daca martie va fi o luna abundenta in ploi.
Prin urmare, Romania continua sa aiba o agricultura meteosensibila, iar agricultorii, in lipsa unor sisteme de irigatii, stau cu ochii pe cer si isi indeamna sperantele catre Dumnezeu, pentru cate o ploaie salvatoare.
Specialistii trag un semnal de alarma in aceasta directie si spun ca avem nevoie de reforme si investitii in sectorul agricol.
"Ne trebuie un cadru in care toata lumea sa fie constienta ca avem nevoie de acest element vital, de apa, de irigatie. Trebuie sa constientezeze foarte mult fermierii ca trebuie sa investeasca bani in irigatii. Schimbarea globala se produce cu sau fara voia noastra. Jucam intr-un cadru comercial global in care chiar daca noi nu vom face productie mare, altii poate o s-o faca. Atunci ne vom mira si ne vom supara ca nu sunt preturile mari, cu toate ca astazi ele sunt la un nivel deosebit de ridicat", a declaratat Cezar Gheorghe, analist piata cerealelor, pentru
Digi24.
Agricultorii se vor confrunta si cu dificultati in productie, pe fondul scumpirii ingrasamintelor
Acesta vorbeste si despre preturile
cerealelor, despre care spune ca sunt in stagnare, dar continua sa se mentina la cote ridicate: "Se observa indicatiile pentru grau, conform bursei Euronext duse la un nivel de 248 – 250 de euro pe tona".
Pe langa faptul ca trebuie sa infrunte seceta, specialistul mai pune in lumina o alta provocare pentru agricultori, in 2022. Este vorba despre faptul ca "vom avea dificultati in productie, pentru ca fermierii vor utiliza mult mai putine ingrasaminte, din cauza costului ridicat".
"Tot ceea ce se intampla peste ocean vine in Europa, in mod obligatoriu. Fermierii americani vor planta mult mai multa soia decat porumb in primavara si noi vom intampina aceeasi dificultate. Discutand cu fermierii, am aflat acelasi lucru. Vor reduce dozajul de ingrasaminte si acest lucru nu este optim. Pamantul nu este inca saracit. E ok. Poate sa traiasca. Dar peste un an sau doi se va vedea reculul. Va veni ca un bulgare de zapada", a mai spus analistul.