Salariile mici ale romanilor ar putea creste: statul se pregateste sa perceapa TAXE MAI MICI pe munca
salariu minimcresteri salarialeangajatipovara fiscalataxarea muncii
Din cauza taxelor mult prea mari pecepute de stat, un angajat roman ajunge sa imparta, la final de luna, leafa aproape "fifty-fifty" cu statul roman. De parca statul il insoteste zi de zi la munca, il trezeste de dimineata, il imbraca, hraneste, il transporta la serviciu, unde pune umarul la treaba, si vin impreuna cu metroul spre casa, dupa 8-10 sau 12 ore.
Sa luam exemplul salariului minim pe 2021. Vorbim despre un brut de 2352 si un net, adica bani "in mana", de 1386 de lei.
58.93% din bani ajung la angajat si 41.07% direct in buzunarele fara fund ale statului.
Romania este una dintre tarile europene care se pot "mandri" cu unul dintre cele mai impovaratoare regimuri de taxare a muncii. Avem Asigurari Sociale (CAS) de 25%, Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) de 10%, impozit pe venit de 10%, Contributie Asiguratorie pentru Munca (CAM) si nu numai.
De fiecare data cand statul vrea "sa se faca ca face" ceva pentru romanul de rand cu salariu mic, anunta o majorare a venitului minim pe economie. Dar cresterea se resimte la nivel brut, adica resimte compania angajatoare o povara mai grea, in timp ce la angajat ajunge sa se resimta o "marire" aproape insignifianta. Cum este cazul cresterilor anuntate in 2022. Se anunta un plus la venitul minim net de 138. La o rata a inflatiei in plina ascensiune, suma deja nu acopera scumpirile nici in iarna lui 2021, cu atat mai putin o va face la anul.
Lucrurile s-ar putea schimba, insa, in viitor. Statul are de gand, pare-se, sa mai renunte la taxe si sa lase angajatul sa mai respire.
"Avem in programul de guvernare scaderea taxarii muncii, dar daca incepem sa fim prea emotivi in zona aceasta… Haideti sa aiba statul capital. Scaderea taxarii muncii poate sa insemne de exemplu sa nu mai fie contributii la acelasi nivel.
Poate fi impartita intre angajator si angajat (…) Poate chiar o contributie mai mica. Pe de alta parte, poate chiar si la contributia de pensii. La fel, impartirea sarcinii fiscale intre angajator si angajat. Acum, ea cade toata pe angajat", a declarat ministrul Finantelor, Adrian Caciu, joi.
El a mai vorbit despre posibilitatea impartirii sarcinii fiscale a contributiilor sociale intre angajat si angajator, acesta fiind un exemplu de masura care ar putea duce la o reducere a taxarii muncii. "Problema e cum asezi sarcina fiscala. V-am dat un exemplu, la angajator si angajat, impartirea sarcinii fiscale (la sanatate, n.r.) poate cu o contributie chiar mai mica. Pe de alta parte, la contributia la pensii iar la fel, impartirea sarcinii fiscale intre angajator si angajat. Pentru ca in momentul asta, toata sarcina fiscala cade pe angajat", a spus ministrul.
Te-ar putea interesa si: NOUTATI. O noua zi libera pentru angajatii romani
"In partea a doua anului incepem sa respiram"
El a vorbit, in continuare, despre prioritatile social-democratilor in fruntea Executivului.