Se pune presiune pe Comisia Europeana. Tarile UE cer adoptarea pe banda rulanta a PNRR-urilor
pnrrreformeinvestitii
Comitetul Regiunilor Uniunii Europene (CoR) a cerut saptamana aceasta Consiliului Uniunii Europene sa dea "rapid" unda verde planurilor de redresare si rezilienta ale statelor, pentru ca tarile sa poata puna in aplicare masurile de combatere a efectelor pandemiei. Comitetul European al Regiunilor (CoR) este un organism consultativ al UE, format din reprezentanti ai celor 27 de state membre, alesi la nivel local si regional. Prin intermediul CoR, acestia isi pot exprima in mod direct opiniile cu privire la legislatia UE care are impact asupra regiunilor si oraselor.
Europenii sustin ca, adoptarea rapida a planurilor statelor ar contribui la accelerarea redresarii economice, la promovarea tranzitiilor digitale si ecologice si la consolidarea coeziunii, o valoare fundamentala pe care se bazeaza Uniunea.
In plus, CoR a indemnat cele trei state membre care nu si-au prezentat inca planurile sa faca acest lucru "cat mai curand posibil" si a solicitat institutiilor europene sa sporeasca vigilenta pentru a asigura participarea regiunilor si oraselor la implementarea si guvernarea planurilor.
Coform prevederilor de functionare din UE, Comisia Europeana, Consiliul UE si Parlamentul European trebuie sa consulte CoR atunci cand elaboreaza acte legislative in domenii care intra in competenta autoritatilor locale si regionale precum sanatatea, educatia, ocuparea fortei de munca, politica sociala, coeziunea economica si sociala, transportul, energia si combaterea schimbarilor climatice.
"Finalizarea evaluarii de catre Comisie a primelor planuri nationale de redresare marcheaza o etapa istorica in integrarea si solidaritatea europeana", a declarat presedintele comitetului, Apostolos Tzitzikostas.
Spania va primi de la UE fonduri in valoare de 69,5 miliarde de euro pana in 2026, iar Portugalia 16,6 miliarde de euro.
Cele doua tari promit sa investeasca sume uriase in combaterea schimbarilor climatice, in digitalizarea administratiei publice, dar si in reforme pentru piata muncii.
Si Romania are planul ei de redresare si rezilienta. Pe
PNRR-ul nostru, europenii au formulat o serie de recomandari, punctand si cateva aspecte care ar trebui corectate.
Detalii, aici: PNRR, criticat aspru de Bruxelles: Costurile nu se justifica, spun europenii de la care speram sa obtinem 29,2 miliarde de euro
Romania spera sa obtina de la UE 29,2 miliarde de euro pentru redresarea economiei.
Referitor la masurile cuprinse de autoritatile de la Bucuresti in PNRR, atat presedintele Klaus Iohannis, cat si premierul Florin Citu au anuntat ca sunt stipulate reforme care au fost amanate in ultimele trei decenii, ca se vor construi spitale noi si se va investi in infrastructura rutiera, dar si in digitalizare.
Citeste si: Orban vine cu vesti proaste: PNRR nu va fi adoptat la Bruxelles 100% asa cum am vrut noi. Ce se intampla cu miliardele de euro de la Comisia Europeana