Cum a reusit PNRR-ul Spaniei sa convinga Bruxelles-ul sa ii aloce aproape 70 de miliarde de euro, o suma cel putin dubla fata de cat ar putea obtine Romania
pnrrspaniaportugalia
Comisia Europeana a dat unda verde "PNRR-urilor" Spaniei si Portugaliei. Spania va primi de la UE fonduri in valoare de 69,5 miliarde de euro pana in 2026, iar Portugalia 16,6 miliarde de euro.
Va amintim ca, prin Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei (PNRR), Romania spera sa primeasca de la Bruxelles 29,2 miliarde de euro. Din pacate, primele feedback-uri ale europenilor pe PNRR-ul nostru nu au fost dintre cele mai pozitive.
Cele mai multe critici venite dinspre Bruxelles ar indica faptul ca nu se justifica costurile mentionate de Guvern in plan, ca unele sunt supraestimate. De asemenea, am mai fi criticati si pentru lipsa metodologiilor de calcul, precum si pentru ambiguitatea cu care sunt prezentate proiectele in PNRR.
Cum au convins cele doua tari Bruxelles-ul?
Prin planul Spaniei, autoritatile de la Madrid si-au asumat sa investeasca masiv in combaterea schimbarilor climatice si in digitalizarea serviciilor publice. Stim deja ca acestea sunt doua dintre obiectivele strategice ale Uniunii Europene.
Conform PNRR-ului spaniol, tara intentioneaza sa cheltuiasca 40% din fonduri pentru combaterea schimbarilor climatice si 28% pentru digitalizarea administratiei publice si promovarea echipamentelor digitale pentru sectorul educational.
In cadrul unei conferinte de presa, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat ca acesta este un plan "cu viziune deschisa" care vizeaza imbunatatirea vietii spaniolilor.
Spania isi propune sa digitalizeze un milion de IMM-uri, dar si sa reformeze din temelii piata muncii. Printre reformele propuse de Spania pe care Bruxelles le-a subliniat se numara reducerea segmentarii pietei muncii intre lucratorii temporari si permanenti, imbunatatirile in domeniul educatiei sau sprijinirea si imbunatatirea politicilor pietei muncii.
Sefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen a fost deosebit de "multumita" de propunerile privind modernizarea pietei muncii, deoarece acestea includ masuri pentru promovarea ocuparii fortei de munca in randul tinerilor si "construirea de punti" intre etapele educationale si cele ale muncii si pentru ca propun un mecanism permanent de angajare temporara dosare de reglementare (ERTE) pentru a evita disponibilizarile in perioade de criza.
Intr-o prima etapa, Spania va primi cele 9.000 de milioane de euro corespunzatoare prefinantarii, care reprezinta 13% din resursele totale.
Portugalia va investi masiv in domeniul sanatatii publice si in combaterea schimbarilor climatice
La randul sau, Portugalia a reusit sa castige Comisia Europeana de partea ei, asumandu-si investitii masive in domeniul sanatatii publice. La fel ca vecinii spanioli, si portughezii au planificat investitii insemnate in combaterea schimbarilor climatice.
Portugalia a declarat ca va cheltui majoritatea celor 16,6 miliarde de euro pentru sanatatea publica si lupta impotriva schimbarilor climatice si pentru a face locuintele mai eficiente din punct de vedere energetic.