Potrivit noii legi a pensiilor, care va intra in vigoare in aceasta toamna, incepand cu data de 1 septembrie, prevede ca varsta de pensionare se va modifica de acum inainte la fiecare trei ani. Aceasta decizie a fost luata cu scopul ca, incepand cu luna ianuarie 2035, atunci cand varsta de pensionare a femeilor va fi egala cu cea a barbatilor, 65 de ani, varsta de pensionare sa fie corelata cu speranta de viata.
„Incepand cu data finalizarii esalonarii prevazute in anexa nr. 5, stagiul minim de cotizare contributiv, stagiul complet de cotizare contributiv si varsta standard de pensionare, prevazute de prezenta lege, sunt majorate in functie de evolutia sperantei de viata din Romania, la un interval de maximum 3 ani.”, se arata in noua lege a pensiilor.
“In situatia in care se constata o evolutie pozitiva a sperantei de viata, autoritatile competente vor lua masuri de modificare a stagiului minim de cotizare contributiv, a stagiului complet de cotizare contributiv si a varstei standard de pensionare cu jumatate din perioada de crestere a sperantei de viata, prin modificarea cadrului legal. In situatia in care se constata o evolutie negativa a sperantei de viata, stagiile de cotizare si varsta standard de pensionare nu pot fi majorate (alin. 6).”, mai este prevazut in noua lege a pensiilor.
In situatia in care cresterea stagiului minim de cotizare contributiv, a stagiului complet de cotizare contributiv si a varstei standard de pensionare este mai mica de o luna, prevederile alin. (6) nu se aplica.”, se mai specifica in textul legii.
“Odata cu publicarea proiectiilor Ageing Working Group (AWG), la fiecare 3 ani, Consiliul fiscal intocmeste un raport prin care verifica daca stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare si varsta standard de pensionare au fost modificate in functie de evolutia sperantei de viata. Raportul se publica pe site-ul Consiliului Fiscal. In situatia in care sunt identificate abateri de la prevederile alin. (6), Guvernul este obligat sa majoreze stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare si varsta standard de pensionare conform alin. (6)”, se mai arata in noua lege a pensiilor.
Noua lege a pensiilor prevede si situatii in care femeile pot sa se pensioneze mai devreme. Femeile care au nascut si crescut copii pana la varsta de 16 ani beneficiaza de o reducere a varstei de pensionare cu cate 6 luni pentru fiecare copil. Astfel, pentru cresterea a doi copii, varsta de pensionare se reduce cu 1 an, pentru patru copii cu 2 ani, iar pentru sase copii cu 3 ani.
In ceea ce priveste pensia anticipata, aceasta poate fi obtinuta cu pana la 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, daca persoana a realizat un stagiu de cotizare cu 5 ani mai lung decat stagiul complet de cotizare, adica peste 35 de ani. Prin urmare, pensia anticipata poate fi obtinuta daca persoana a muncit 40 de ani.
Totusi, pensia anticipata va fi penalizata pentru fiecare luna de anticipare astfel: 0,4% pentru o perioada de cotizare suplimentara de pana la 1 an, 0,35% pentru intre 1 si 2 ani, 0,30% pentru intre 2 si 3 ani, 0,25% pentru intre 3 si 4 ani si 0,20% pentru intre 4 si 5 ani.
Citeste si: Nota de plata pentru dezmatul cu bani publici va veni in 2025. Seful Consiliului Fiscal anticipeaza criza de anul viitor
Sursa fotoL pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Vezi cine sunt copiii care vor primi aproape 800 de lei pe luna din ianuarie 2025
BREAKING NEWS. CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale
Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?
Incepand cu 2025, soferii vor scapa de hartii! Care e documentul care va putea fi prezentat in format digital?
Partenerii nostri
Acordarea concediului de odihna - in ce CONDITII poate refuza angajatorul?
Fondul de handicap incepand cu luna ianuarie 2025. Ce se modifica?
Cadouri de Craciun pentru angajati: Aspecte esentiale despre regimul acordarii lor
O noua editie TEZAUR, cu dobanzi anuale de pana la 7.60%, debuteaza pe 9 decembrie 2024
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Legea care permite parintilor de gemeni sa intre impreuna in concediu pentru cresterea copilului
Te-ar putea interesa si