Seful Consiliului Fiscal trage statul de urechi: avem o mare problema legata de cheltuielile publice
consiliul fiscalreforma sistemului fiscalreforma fiscalaromaniadaniel daianupib romania
Romania are o problema serioasa: controlul cheltuielilor publice.
Daniel Daianu, presedintele
Consiliului Fiscal, a atras atentia asupra acestui lucru si a subliniat importanta mentinerii cheltuielilor sub control pentru a pastra stabilitatea economica. In acest articol, vom prezenta principalele idei din discursul lui Daianu si solutiile pe care le propune.
Problemele bugetului public si solutiile propuse
Romania are dificultati in gestionarea cheltuielilor bugetare. In primele luni ale anului 2024, deficitul a crescut la 3,3%, depasind nivelul de anul trecut. Daianu spune ca acest lucru se datoreaza amanarilor de plati din 2023 si platilor anticipate pentru pensii. Romania trebuie sa ia masuri urgente pentru a controla cheltuielile si a reduce deficitul.
Daianu subliniaza ca Romania cheltuieste cu 6-7% din PIB mai mult decat produce. Aceasta este principala problema a tarii si trebuie rezolvata rapid. Reducerea deficitului bugetar va dura mai mult de trei ani si nu se poate face doar prin taierea cheltuielilor. Este necesara si cresterea veniturilor fiscale.
Romania are deficite gemene, adica deficit bugetar si deficit de cont curent. Desi datoria publica este de 50% din PIB, un nivel rezonabil, deficitul bugetar de aproape 7% prevazut pentru acest an impune masuri rapide. Daca nu se iau masuri, deficitul va continua sa creasca.
Pentru a stabiliza economia si a reduce deficitul bugetar, Daianu propune mai multe masuri importante. In primul rand, trebuie ajustate cheltuielile publice fara a afecta negativ sectoarele esentiale precum Sanatatea si Educatia. De asemenea, trebuie crescute cheltuielile pentru Aparare, conform angajamentelor internationale, fara a compromite alte domenii vitale.
Reforma sistemului fiscal si reducerea dependentei de imprumuturi externe
Reforma sistemului fiscal este cruciala. Aceasta include imbunatatirea colectarii veniturilor si ajustarea taxelor si impozitelor. Reforma trebuie sa fie echitabila si sa asigure un echilibru intre impozitarea muncii si a capitalului.
Pentru a reduce dependenta de imprumuturi externe, Romania trebuie sa adopte politici economice care sa stimuleze productia interna si sa reduca deficitul comercial. Aceasta implica promovarea investitiilor interne si atragerea de investitii straine, precum si sustinerea sectorului privat prin masuri fiscale favorabile si reducerea birocratiei.
Sursa foto: facebook.com / Consiliul Fiscal Romania