Sinteza Saptamanii: Noi reguli pentru tranzactiie online, retragerea de la Pilonul II si impozitarea bacsisului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sinteza Saptamanii: Noi reguli pentru tranzactiie online, retragerea de la Pilonul II si impozitarea bacsisului
Sinteza Saptamanii: Noi reguli pentru tranzactiie online, retragerea de la Pilonul II si impozitarea bacsisului
de Magda Florea la 15 Feb. 2019
Urmareste-ne pe Google News
sinteza saptamaniimodificari legislative

Va prezentam o sinteza a celor mai importante modificari legislative din toate domeniile de activitate, aparute in ultima saptamana. De asemenea, specialistii nostri va pun la dispozitie analize si materiale informative cu privire la subiectele de interes din plan juridic, economic, social si fiscal.

Prin mult discutata Ordonanta de Urgenta 114/2018. publicata in Monitorul Oficial 1116 din 29 decembrie 2018, au fost aduse o serie de modificari Codului fiscal si Codului de procedura fiscala.
 
Citeste despre modificarile fiscale 2019

Pentru a veni in ajutorul contribuabililor, reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala au realizat un material de informare privind limitele de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscal, potrivit art. 25 alin. (3) din Codul fiscal si pc. 15 din HG 1/2016, ambele cu modificarile si completarile ulterioare.
 

Agentia Nationala de Administrare Fiscala, directia regionala Brasov vine in ajutorul contribuabililor publicand un Tabel Comparativ privind modificarile aduse Codului de Procedura Fiscala prin Legea 30/2019.
 
Citeste despre Legea 30/2019

Institutiile Uniunii Europene au convenit asupra unor noi norme, care le vor permite cetatenilor sa economiseasca mai usor pentru pensie. Este vorba de produsul paneuropean de pensii (PEEP) care ar avea o serie de avantaje pentru deponenti, anunta Ministerul Finantelor Publice, intr-un comunicat de presa.
 
Citeste despre noua categorie de pensii

Pentru a veni in ajutorul persoanelor juridice care folosesc platforme online pentru tranzactionare, Ministerul Economiei anunta ca vor fi introduse noi reguli care au ca principal scop stabilirea unui cadru legal care sa garanteze termene si conditii transparente.
 
Citeste despre noile reguli pentru tranzactiile online

Noua procedura de inregistrare a Contractelor de inchiriere la organele fiscale a fost, in sfarsit, publicata in Monitorul Oficial! Astfel, contractele pot fi din nou inscrise la ANAF, inclusiv online.
 
Citeste despre noua procedura de inregistrare a contractele de chirie in 2019

Ai intrebari cu privire la completarea si depunerea Declaratiei Unice in 2019? Fiscul pune la dispozitia contribuabililor un Ghid complet care raspunde intrebarilor referitoare la Declaratia Unica 2019.
 
Citeste despre Declaratia Unica

Proiectul pentru modificarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal a fost depus pentru dezbatere in Senat. Marti, 12.02.2019, actul normativ care prevede scutirea jurnalistilor de la plata impozitului pe venit a fost trimis pentru aviz la Consiliul Economic si Social. 
 
Citeste despre modificarea Legii 227/2015 

Asociatul unic al unei societati are de incasat in anul 2019, aferent anului 2018, dividende in valoare de 300.000 lei. Poate incasa dividende si prin casierie pe baza statului de dividende in limita a 5.000 lei sau 10.000 lei/zi?
 
Citeste despre plafonul de incasari dividende in numerar

Pe site-ul ANAF a fost reactualizat, pe 12 februarie 2019, Formularul 101 - Declaratie privind impozitul pe profit conform OPANAF nr. 3200/20.12.2018. Valabil pentru an sfarsit de perioada >= 2018.
 
Citeste despre actualizarea Declaratiei 101
 
Refacerea evidentei contabile. Inchidere conturi si inregistrari contabile: Unul dintre specialistii nostri va analiza, in cele ce urmeaza, urmatoarea situatie: "Am preluat o societate comerciala, care in acest moment inchiriaza spatiul pe care il detine, in trecut societatea a desfasurat mai multe tipuri de activitati, balanta pe care a prezentat-o contine solduri pe care administratorul nu le poate identifica si nu are o baza de date, este vorba despre cheltuieli in avans, venituri in avans, contul 408 furnizori facturi nesosite, are sold la furnizori pe care nu il poate identifica in totalitate, la fel si la clienti. Cum pot sa inchid aceste conturi? Care sunt inregistrarile contabile pentru a inchide acele conturi, pe baza caror documente inchid acele conturi in aceasta situatie? Societatea este platitoare de TVA".
 
CJUE a preluat rapid intrebarile Tribunalului Olt privind MCV: Tribunalul Olt a cerut CJUE sa explice daca Romania trebuie sa respecte MCV, iar instanta europeana deja a inregistrat aplicatia.
 

Prin modificarile legislative referitoare la abuzul in serviciu, statul pierde parghiile necesare pedepsirii corespunzatoare a acestei infractiuni, se arata in opinia separata a judecatorului Livia Stanciu la decizia prin care Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis partial sesizarile formulate de presedintele Klaus Iohannis, Inalta Curte de Casatie si Justitie, PNL, PMP si USR privind modificarile aduse Codului penal si Legii pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.
 
Citeste despre modificarea legislatiei privind abuzul in serviciu

Legea nr. 544/2001 garanteaza cetatenilor romani acces la informatiile de interes public, asadar E-Juridic va ofera actul in varianta actualizata pentru a-l avea intotdeauna la indemana.
 

Salariul mediu net a crescut la 2957 de lei in 2018, iar perspectiva pentru 2019 este de noi mariri. Raportul INS arata, insa, si alte lucruri care ar trebui sa ne puna pe ganduri. 
 
Procurorii Parhetului de pe langa Judecatoria Reghin au pornit cercetari in rem pentru vatamare corporala din culpta in cazul femeii impuscate din greseala de un politist. 
 
Citeste despre cercetarile in acest caz 
 
Senatul a adoptat un proiect de lege a UDMR prin care limbile minoritatilor nationale vor putea fi folosite in instante si in procedura civila. Cheltuielile de traducere ar urma sa fie suportate de Ministerul Justitiei, fata de cum e in prezent, unde platile sunt facute de partile implicate. 
 

In fiecare tara exista o cultura diferita a bacsisului, asadar lucrurile difera in fiecare stat in parte. In Romania, insa, bacsisul nu are inca o anumita conotatie sociala importanta. Cu toate astea, acesta se afla de ceva vreme in discutiile dintre patronate si alesii din Parlament
 
In contextul negocierii obiectivelor pentru urmatoarea strategie de dezvoltare a Uniunii Europene, Monitorul Social, proiect al  Friedrich-Ebert-Stiftung Romania, lanseaza o serie de infografice pentru a analiza parcursul Romaniei spre indeplinirea obiectivelor sociale din Strategia Europa2020.
 
Mai multi senatori PNL au hotarat sa introduca o initiativa legislativa prin care pensiile speciale sunt eliminate. 
 

Joaquin Archivaldo Guzman Loera, cunoscut lumii intregi drept "El Chapo" a fost gasit vinovat de toate cele 10 capete de acuzare. Juriul din New York ar putea sa-i aduca fostului lider al cartelului Sinaloa pedeapsa cu inchisoarea pe viata. 
 
Citeste despre cazul lui El Chapo

Ministerul Afacerilor Interne a anuntat ca a ajuns la un acord informal cu Parlamentul European privind o propunere de directiva care stabileste noi norme de facilitare a accesului autoritatilor de aplicare a legii la informatii financiare, in scopul prevenirii, descoperirii si investigarii anumitor infractiuni. 
 
Citeste despre accesul autoritatilor la informatii financiare

O rezolutie adoptata la nivelul Parlamentului European recomanda tarilor membre UE sa faca diferenta intre consumul de canabis in scopuri medicale si folosirea acestuia in alte scopuri, precum cele recreationale. 
 
Citeste despre consumul legal de canabis

OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene a instituit o posibilitate prin care persoanele care au contribuit Pilonul II de pensii sa isi poata retrage banii si sa ii mute in fondul de pensii public administrat de stat. Acum Autoritatea de Supraveghere Financiara a publicat un model de cerere prin care acest lucru se poate face. 
 
O noua categorie de economii pentru viitor (PEPP) vor fi in curand disponibile populatiei. Pensiile paneuropene vin in intampinarea imbatranirii europenilor.
 
Citeste despre pensiile paneuropene

Companiile municipale infiintate de Gabriela Firea cu ajutorul majoritatii simple a Consiliului General al Municipiului Bucuresti vor trebui desfiintate cat mai rapid cu putinta, a decis instanta prin respingerea recursului facut de Primaria Capitalei. 
 
Citeste despre companiile Capitalei

Spatiul public a fost inundat de opinii, dupa citarea Laurei Codruta Kovesi. Se pare ca procurorii au fost atinsi de mesajele care au circulat in spatiul public, intrucat nu le place deloc ideea ca activitatea lor a fost asociata unor lupte politice. Totodata, spun ca "in contextul citarii unei persoane in calitate de suspect" s-a declansat o "ofensiva fara precedent si o presiune extrem de periculoasa", amintind fara a da nume de citarea fostei sefe a DNA intr-un dosar pornit de la o plangere a lui Sebastian Ghita. Printr-o pura coincidenta, acest lucru s-a intamplat imediat dupa ce PPE a anuntat ca o sustine pe Kovesi pentru functia de procuror-sef al Parchetului European. 
 

Mihaela Triculescu, presedintele ANAF, urmeaza  sa faca schimbari majore la nivelul conducerii Directiei Generale a Vamilor.
 
Citeste despre schimbarile propuse de noul presedinte ANAF

ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) a publicat la categoria “Consultari publice” norma pentru modificarea si completarea Normei nr. 1/2015 privind aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat.
 

ANAF anunta ca face in prezent o analiza de risc pentru persoanele fizice, legata de situatia lor fiscala, anunta vicepresedintele ANAF Virgil Pirvulescu, potrivit profit.ro. Veniturile nedeclarate sunt principala tinta a inspectorilor, asa cum sunt cele din chirii, de exemplu.
 
Citeste despre controalele ANAF

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Este ultimul moment! Descopera ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru impozitul pe microintreprinderi in 2025!
Companii

Este ultimul moment! Descopera ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru impozitul pe microintreprinderi in 2025!

today05 Dec. 2024
Vanzarea masinilor second-hand se complica! Iata ce trebuie sa stii despre Auto Pass in 2025!
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul auto

Vanzarea masinilor second-hand se complica! Iata ce trebuie sa stii despre Auto Pass in 2025!

today05 Dec. 2024
Lista schimbarilor fiscale de la 1 ianuarie 2025. Ce o sa avem de plata?
Economie

Lista schimbarilor fiscale de la 1 ianuarie 2025. Ce o sa avem de plata?

today05 Dec. 2024
Un al doilea Ceausescu
Analize

Un al doilea Ceausescu

today05 Dec. 2024
E ceva neobisnuit ca o tara sa fie condusa de o femeie?
Analize

E ceva neobisnuit ca o tara sa fie condusa de o femeie?

today04 Dec. 2024
Afacerile romanesti, in declin. Inmatricularile de firme si PFA-uri scad drastic in 2024
Economie

Afacerile romanesti, in declin. Inmatricularile de firme si PFA-uri scad drastic in 2024

today04 Dec. 2024
Alege consumabilele de hartie de unica folosinta, pentru o igiena in detaliu!
Life Style

Alege consumabilele de hartie de unica folosinta, pentru o igiena in detaliu!

today04 Dec. 2024
Agricultura moderna: idei de afaceri la tara care iti asigura venituri constante
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Agricultura moderna: idei de afaceri la tara care iti asigura venituri constante

today04 Dec. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Lista schimbarilor fiscale de la 1 ianuarie 2025. Ce o sa avem de plata?
Economie

Lista schimbarilor fiscale de la 1 ianuarie 2025. Ce o sa avem de plata?

today05 Dec. 2024
Un al doilea Ceausescu
Analize

Un al doilea Ceausescu

today05 Dec. 2024
E ceva neobisnuit ca o tara sa fie condusa de o femeie?
Analize

E ceva neobisnuit ca o tara sa fie condusa de o femeie?

today04 Dec. 2024
Afacerile romanesti, in declin. Inmatricularile de firme si PFA-uri scad drastic in 2024
Economie

Afacerile romanesti, in declin. Inmatricularile de firme si PFA-uri scad drastic in 2024

today04 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x