Statul vrea sa redeschida mineritul, inchis dupa Revolutie cu bani grei si sacrificii enorme

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Statul vrea sa redeschida mineritul, inchis dupa Revolutie cu bani grei si sacrificii enorme
Statul vrea sa redeschida mineritul, inchis dupa Revolutie cu bani grei si sacrificii enorme
de Magda Florea la 12 Iun. 2019
Urmareste-ne pe Google News
mineritmine aurmine carbuneindependenta energeticaenergie romaniainvestitiicheltuieliniculae badalau

Niculae Badalau, ministrul Economiei, a anuntat, miercuri, ca intr-un an, vor fi redeschise toate cele 530 de mine care acum sunt inchise. Primul pas a fost deja facut, a spus oficialul din Guvern, in 2019 deschizandu-se deja 3 mine. "Va promit ca vom avea toate minele deschise intr-un an", a spus Badalau.

Ministrul Economiei spune ca Romania are nevoie de investitii, pentru a incepe sa produca bani la buget, nu doar sa cheltuie. E bine ca banii se cheltuie, spune oficialul, insa pentru a te dezvolta, trebuie efectuate investitii.
 
Oficialul anunta ca a deschis primele trei mine, din cele 530 inchise, si urmeaza ca intr-un an sa le redeschida pe toate.
 
"Economia romaneasca trebuie sa produca si sa aduca bani la buget. E foarte bine ca ii cheltuim, dar trebuie o atentie mare pe investitii pentru ca economia romaneasca sa inceapa sa produca. Nu poti dezvolta o industrie fara resurse. Din fericire pentru noi, Romania are resurse. Vreau sa va anunt in premiera ca am redeschis primele trei mine din cele 530 inchise, la perimetrul minier Jolotca, din judetul Harghita, mine care se afla la Radioactiv Magurele in coordonarea Ministerului Economiei. Vorbim despre primele trei mine redeschise, dupa 1989 incoace. Aceste mine au materiale rare care ne vor pune in alianta bateriilor intr-o zona extrem de buna. Avem europiu, material extrem de rar care se foloseste la semiconductori si, mai ales, la sistemul de racire al bateriilor. Aceste materiale rare ne vor pune pe harta lumii asa cum ne-a pus IT-ul, pe care unii vor sa-l readuca la inceputuri, in Romania. Intr-un an de zile, va promit ca vom avea toate minele deschise", a spus Badalau.
 
Ministrul spune ca Romania are resurse de aur foarte mari, 400 de tone, 2.800 de tone de argint si pe cateva zeci de mii de tone de cupru, dar si care trebuie valorificate.
 
 Badalau spune ca nu se refera la Rosia Montana cand spune ca avem resurse bogate, ci la 
CupruMin si MoldoMin, care reprezinta  a treia sursa de cupru din Europa. Ministrul spune ca redeschiderea minelor inchise este cerinta principala pentru ca Romania sa poata avea o industrie siderurgica si metalurgica, sa inceapa sa produca bani la buget.
 
"Romania sta pe 400 de tone de aur, si nu vorbesc de Rosia Montana, pe 2.800 de tone de argint si pe cateva zeci de mii de tone de cupru. CupruMin si MoldoMin reprezinta a treia sursa de cupru din Europa. De asemenea, Romania sta pe materiale precum cobalt si grafit care nu exista in Europa, si care in afara de cateva tari din lume, nu le are nimeni. Materiale extrem de rare pentru care, numai anul acesta, au fost acordate 27 de autorizatii de prospectiune. Nu putem avea o siderurgie sau metalurgie fara a reporni aceste mine. Proiectul nostru ca minister este de a face o companie de proiecte intre CupruMin si MoldoMin. 
 
MoldoMin este in lichidare din 2013 si nu vreau sa acuz pe nimeni, dar cineva a vrut foarte clar sa blocheze aceste lucruri. Singura mina din tara care este exploatabila in momentul acesta este CupruMin care exporta la container materialul brut in China. Daca dumneavoastra considerati ca creste o economie, atunci este grav. Exista in momentul acesta minereu valoros pe care vrem sa-l punem pe harta si pe aceasta baza sa construim noua siderurgie. Avem Galatiul care inca functioneaza si vanzarea se va incheia in cateva zile cu toate conditiile de mediu. Avem Targoviste Siderurgie care functioneaza la jumatate", a explicat Niculae Badalau.
 
De asemenea, oficialul spune ca, pentru a dezvolta o economie puternica, e nevoie de energie ieftina. Romania poate deveni  independenta energetic  prin intermediul exploatarilor offshore.
 
"Sa dezvoltam o economie puternica ne trebuie energie ieftina. Romania are sansa prin offshore sa devina independenta energetic. In momentul asta, consumam ca energie cam 9.800 Mw din care reusim sa-i asiguram atat din energie verde undeva la un sfert, dar extrem de variabila, pentru ca atunci cand nu bate vantul nu avem energie acolo. 
 
Avem o energie cursiva sau liniara din cea atomo, undeva la 2.000 Mw, avem o energie hidro ieftina si avem Complexul Oltenia care produce energie la costuri destul de mari. La Ministerul Economiei avem Transelectrica. Romania exporta un tren de sare zilnic. Nici sarea nu mai putem sa o procesam, ceea ce este trist", a subliniat ministrul Economiei.
 
Declaratiile oficialului au fost facute in cadrul conferintei "Upgrade Romania - Marile proiecte de investitii din 2019".

Culmea e ca minele au fost inchise pe bani grei de la stat

Daca inainte de 1989 in sectorul minier munceau in jur de 100.000 de persoane, acum in acest sector mai lucreaza putin peste 3.000 de romani. Practic, dupa Revolutie, politicienii nostri au constatat, brusc, ca mineritul nu mai e profitabil.
 
Toata povestea inchiderii minelor a inceput inca din 1997, cand numarul posturilor din industria miniera a fost redus de la 175.879 persoane la 48.519 angajati. In 2005, ministrul Dan Ioan Popescu a decis inchiderea minelor neprofitabile 
 
In 2006, inca se considera ca mineritul este o activitate de care nu mai am nevoie si, cu un an inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, urmau sa fie disponibilizati alti 11.000 de salariati, cu 2.500 de persoane mai mult fata de 2005.
 
La nivel national, in anul 2008 a fost aprobata inchiderea a 85 de obiective miniere, care se adauga la cele 462 cu activitate sistata in perioada 1998-2006. In plus, intre 2005 si 2012, prin proiectul de inchidere a minelor si regenerare de mediu si socio-economica, s-a reusit inchiderea a 23 de mine si companii miniere.
 
In ultimii ani, Guvernele Romaniei au dat bani programelor de inchidere a minelor. Ultima alcoare de acest gen a avut loc in 2016, cand cand Guvernul a adoptat un memorandum privind modificarea  unui ajutor de stat acordat Societatii Nationale de Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), pentru includerea in programul de inchidere a doua mine neviabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.  
 
"Ajutorul de stat aprobat in baza prevederile Deciziei Comisiei Europene 2010/787/ creste cu 129,129 milioane de lei, bani care vor asigura fondurile necesare pentru activitatea de inchidere a minelor de huila necompetitive care induc pierderi pentru CEH. Este vorba despre Exploatarea Miniera Lonea si Exploatarea Miniera Lupeni, care nu au perspective de viabilizare a activitatii si necesita trecerea lor imediata in programul de inchidere. Ajutorul de stat este raportat pentru perioada 2011-2024. 
 
  Inchiderea celor 2 unitati se va realiza, astfel, in conditii de siguranta si protectia mediului, cu conservarea straturilor de carbune si evitarea unor eventuale accidente care ar putea aparea in cazul nerespectarii prevederilor specifice inchiderii minelor.  De asemenea, se vor recupera si vor fi aduse la suprafata utilajele exsitente in aceste mine (motoare, redresoare, statii de transformare etc.), care contin lubrifianti ce pot polua apele subterane”, informa atunci Executivul, precizand ca inchiderea celor 2 unitati de productie se va realiza pana la sfarsitul anului 2018.
 
Traian Basescu spunea, in toamna anului 2011, ca minele inchise ar trebui redeschise, avand, in plus, avantajul crearii de locuri de munca.
 
"Toate minele din Baia Mare au fost inchise pe motive economice, desi mai aveau rezerve. La fel si alte mine din zona Ardealului", spunea Sorin Gaman, directorul Directiei Generale Resurse Minerale (DGRM) din cadrul Ministerului Economiei, tot in urma cu 8 ani.
 
Cand s-a pus pentru prima data redeschiderea minelor, s-a constatat subit ca Romania nu are legislatie pentru asa ceva. 

Se pare ca inchiderea minelor a fost si prevazuta in acordul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana. Surse din presa spun ca, inainte de '89, pentru a mentine controlul asupra secretelor de stat, comunistii notau resursele extrase din mine cu alti termeni decat cei prevazuti de Tabelul Periodic al Elementelor. De exemplu, aurul era notat drept M1. In momentul in care europeni ne inspectau tara pentru a vedea daca indeplinim conditiile pentru aderarea la Uniuniea Europeana, nu am putut dovedi ca minele noastre produc aur, ci o "chestie" M1. Ca a fost intentionata sau nu aceasta miscare, ca a avut cineva ceva de castigat, ca s-a dorit punerea pe branci a economiei Romaniei pentru a deveni tara de consum, complet dependenta de alte state, nu stim. Cert e ca aceste zvonuri circula si ne pun pe ganduri.

Care ar fi logica sa vrei sa inchizi sute de mine ticsite cu carbune, aur si argint? De ce sa iti anulezi sansa la deveni independent energetic, exportator de metale pretioase, de ce sa dai afara mii de mineri care isi castigau painea muncind, avand experienta, traditie, orase intregi construite in jurul minelor?

Ce resort a stat in spatele acestei decizii luate dupa Revolutie si de ce a fost nevoie de milioane de euro investiti in inchiderea minelor si va fi nevoie de alte sute de milioane pentru redeschiderea lor. Si oare, in ce forme se va face aceasta redeschidere? Cine va supraveghea activitatea noilor mine, ce firme se vor ocupa de exploatare si cine vor fi oamenii care vor invarti sutele de tone de metale pretioase pe care sta Romania azi?
 

Alti bani, alta distractie

 
Ca sa se redeschida ceea ce s-a inchis cu bani grei, Guvernul va ingropa alte averi in redeschiderea minelor.
 
Redeschiderea unei mine poate costa in jur de 10 milioane de euro, iar veniturile apar, de obicei, dupa trei-patru ani de exploatare. Costurile de exploatare sunt de circa 10 milioane de euro, la care se adauga aproape 20 milioane de euro pentru o uzina de preparare. Mai trebuie cheltuiti apoi in jur de 10 milioane de euro pentru partea de prelucrare metalurgica si avem un cost aproximativ de 50 de milioane de euro pentru fiecare mina. 
 
Un efect benefic al redeschiderii minelor ar fi crearea de locuri de munca. Intr-o mina ar putea lucra intre 500 si 1.500 de oameni. Desi am vorbit numai de cifre pana acum, cel mai important lucru este ca, odata inchise minele, localitati intregi au ajuns in paragina, localitati care se ridicasera si straluceau in lumina metalelor extrase din mine, la fel cum se ridicase Egiptul langa Nil. Mii de familii s-au trezit fara locuri de munca, fara explicatii, fara perspectiva unui trai mai bun, fara nimiv, nevoiti sa o ia de la zero, dupa ce o viata intreaga, din tata in fiu, au stiut doar minerit.
 
Citeste si: Ciolos insista pentru alegeri anticipate: USR-PLUS este gata sa-si asume inclusiv guvernarea
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro
Financiar-Bancar

Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro

today20 Apr. 2024
ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x