Tariful maxim pentru apelurile nationale pe mobil ar putea scadea cu aproape 10%
ancomieftiniritariftelefonietelecom
Tariful maxim pentru apelurile nationale pe mobil ar putea scadea cu aproape 10%, conform unui proiect lansat luni, in consultare publica, de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM, sustine ca, pana la finalul anului 2020, cel tarziu, operatorii prezenti pe piata unica vor practica acelasi tarif de terminare la puncte mobile, respectiv acelasi tarif de terminare la puncte fixe.
ANCOM propune o ieftinire a tarifului pentru apelurile mobile, pana la stabilirea tarifului unic european. "Propunem reducerea cu aproximativ 10% a tarifului maxim de terminare pentru apelurile mobile actuale, ca masura tranzitorie pana la stabilirea tarifului unic european. Tariful propus a fost calculat de ANCOM conform recomandarilor Comisiei Europene', a spus Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM. Grindeanu a subliniat ca ANCOM are ca scop pastrarea standardelor de competitivitate piata de comunicatii electronice din Romania, dar si mentinerea beneficiilor pentru utilizatori, prin oferte cat mai atractive.
In acest sens, ANCOM propune aplicarea unui tarif maxim reglementat de 0,76 eurocenti/minut, comparativ cu 0,84 eurocenti/minut, cat este in prezent si se va aplica, incepand cu 1 ianuarie 2020, pentru apelurile nationale, pentru apelurile initiate din Spatiul Economic European (SEE), cat si pentru apelurile initiate din afara SEE, daca acordurile internationale in vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare.
Citeste si:
Florin Citu, PNL: Rectificarea bugetara a PSD este ilegala
ANCOM mentioneaza ca marii jucatori de pe piata telecom, precum Orange Romania, Lycamobile, Vodafone Romania, RCS&RDS si Telekom Romania Mobile Communications S.A, vor avea obligatia sa nu depaseasca tariful maxim reglementat pentru furnizarea serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile in propria retea. Anuntul celor de la ANCOM vine in contextul in care Vodafone este anchetata pentru o posibila practica incorecta a preturilor fata de clienti, la doar cateva luni dupa ce alt mare gigant al pietei, Orange, a fost amendat de Consiliul Concurentei, pentru abuz de pozitie dominanta.
"In acest context, ANCOM considera ca solutia potrivita pentru piata din Romania, pentru perioada pana la aplicarea tarifului unic de terminare la nivel european, este revizuirea nivelului actual al tarifului tranzitoriu de terminare a apelurilor la puncte mobile, determinat ca medie a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite in statele membre ale Uniunii Europene care au utilizat un model de cost LRIC (Long Run Incremental Cost - Costul gradual pe termen lung, n.r.) pur, pe baza informatiilor din cel mai recent raport al OAREC (Organismul autoritatilor europene de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice, n.r.) privind evolutia tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile la nivel european. Dupa parcurgerea procesului de consultare publica nationala, tariful maxim reglementat pentru apelurile la puncte mobile propus de ANCOM va intra si in procedura de consultare europeana", se arata intr-un comunicat de presa al ANCOM.
Citeste si:
Un angajat din patru ia bani cu imprumut pana la urmatorul salariu