TAXA PE CARBON. Romanii care au centrale termice vor fi taxati, fiindca polueaza. Sunt vizate si APARTAMENTELE, dar si CASELE la curte
taxa pe carbontaxa centrale termicecentrala termicataxa poluarepoluare
Apare un nou tip de taxe in Romania. Este vorba despre Taxa pe Carbon, care ar urma sa fie platita de toate gospodariile din tara, care genereaza poluare in urma incalzirii locuintei. Taxa va fi platita in functie de gradul de poluare.
Din anul 2027, la nivelul intregii Uniuni Europene, gospodariile vor plati o taxa catre stat, daca prin incalzirea locuintei polueaza mediul inconjurator.
"In primul si in primul rand, deciziile vizeaza reducerea emisiilor de carbon in sectorul rezidential si sectorul de mobilitate. Sectorul rezidential inseamna ca Fondul social de clima, care se constituie din 2027, se va alimenta prin introducerea unor taxe de carbon la nivelul fiecarui cetatean care locuieste undeva in UE si care, prin incalzirea locuintei sau prin folosirea energiilor emitatoare de dioxid de carbon, polueaza.
Acest lucru inseamna ca la nivelul fiecarei gospodarii se va calcula amprenta de carbon si se vor aplica niste taxe", a explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Te-ar putea interesa si: BULA IMOBILIARA ramane doar un vis urat: SCAD PRETURILE la IMOBILIARE, ieftinirea e INEVITABILA
Taxa pe Carbon. Centralele termice pe gaz, luate in vizor de noua taxa
In aceasta categorie care polueaza intra, de exemplu,
centralele termice pe gaz, considerate de autoritatile din energie a fi foarte poluante!
"Cel mai simplu exemplu este taxa pe gaz, pe gazele naturale care se ard practic in centrale individuale la nivelul fiecarui apartament", a completat oficialul guvernamental.
Noile masuri ar face parte din efortul blocului comunitar de a scapa de independenta energetica fata de Rusia. "Filozofia Comisiei este ca putem scapa de presiunea Rusiei si putem scapa de expunerea totala la Rusia sau la gazele rusesti doar prin eliminarea totala a gazului din balanta energetica. Si nu prin schimbarea furnizorului, ci prin eliminare a gazului din balanta", a mai spus ministrul Mediului.
Totusi, trebuie punctat faptul ca tara noastra este privilegiata, fiind unul dintre statele care se bucura de o dependenta redusa de energia de la Moscova. In contextul crizei internationale din energie care se prefigureaza a se agrava in iarna, e foarte posibil ca repercursiunile unei eventuale sistari complete a livrarilor din partea Rusilor, noi sa nu fim atat de afectati!
Romania reuseste sa-si produca 85% din necesarul de consum de gaz, in conditiile in care, la nivel european, Rusia sustine 40% din consum. State precum Germania au cea mai mare dependenta de importurile energetice de gaz.
Foto: pixabay