Astfel se completeaza calendarul sarbatorilor legale in 2018 in Romania.
Pentru a intra in vigoare, legea trebuie promulgata de presedintele Iohannis si publicata in Monitorul Oficial.
Stirea initiala:
Senatul Romaniei a adoptat un act normativ care prevede ca Vinerea Mare sa fie declarata zi nelucratoare, datorita importantei si simbolisticii deosebite pe care aceasta zi le are pentru crestinism. Potrivit traditiei, in aceasta zi a avut loc moartea Mantuitorului Iisus Hristos, care a fost rastignit si a murit pe cruce pentru rascumpararea neamului omenesc de sub jugul pacatului stramosesc.
Propunerea legislativa ca Vinerea Mare sa fie declarata zi nelucratoare a fost initiata de 42 de senatori si deputati de la toate partidele politice. Senatul a adoptat-o cu 86 de voturi "pentru", unul impotriva si o abtinere.
In expunerea de motivare, initiatorii arata ca Romania este sub media europeana la numarul de zile declarate libere de catre stat, cu un numar de doar 14 zile libere pe an, spre deosebire de Lituania sau Cipru care au 16, respectiv 17 sarbatori legale.
De asemenea, parlamentarii subliniaza si importanta deosebita a acestei zile pentru cultura religioasa romaneasca: "Si in Romania ar trebui introdusa Vinerea Mare ca zi de sarbatoare legala, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an" explica acestia.
Vinerea Mare este zi libera in 16 dintre cele 28 de tari membre ale Uniunii Europene.
Codul muncii stabileste urmatoarele zile nelucratoare: 1 si 2 ianuarie; 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Romane); prima si a doua zi de Paste; 1 Mai, 1 Iunie (Ziua Copilului); prima si a doua zi de Rusalii; 15 august (Adormirea Maicii Domnului); 30 noiembrie (Sfantul Andrei); 1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei); 25 si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun).
Codul muncii mai prevede doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Cand va intra in vigoare noul act normativ?
Documentul a primit votul Senatului, si urmeaza sa fie votat si de catre Camera Deputatilor, care este for decizional. Daca deputatii vor aproba noile prevederi, romanii vor fi liberi in ultima zi de vineri, inaintea Pastelui din 2018.
Totodata, e posibil ca in textul actului normativ sa se mentioneze o alta data de intrare in vigoare, insa, cel mai probabil, ea va fi aplicata chiar din acest an.
Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor, ziua in care Iisus a fost rastignit pe cruce, pentru iertarea omenirii de pacatul stramosesc
Vinerea Mare este recunoscuta de catre crestini drept una dintre cele trei mari sarbatori "Triduum Sacrum", alaturi de Joia Mare si Sambata Mare.
Aceasta zi marcheaza sfarsitul Postului Mare si este un prilej pentru crestini sa tina post negru, fara apa si mancare pana la asfintitul Soarelui, pentru a li se ierta pacatele lumesti, deoarece in Vinerea Patimilor Iisus a trait ultimele clipe din viata pamanteana, patimind, si fiind rastingnit pe cruce.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si