Vom plati polite RCA mai scumpe? Statul se pregateste sa schimbe regulile pe piata

Vom plati polite RCA mai scumpe? Statul se pregateste sa schimbe regulile pe piata
Vom plati polite RCA mai scumpe? Statul se pregateste sa schimbe regulile pe piata
de Magda Florea la 20 Aug. 2020
asigurari rca

Ministerul Finantelor Publice a supus dezbaterii publice un proiect de OUG pentru modificarea si completarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA). Analizand proiectul, se pare ca, daca va intra in vigoare sub forma actuala, ar putea duce la o crestere a preturilor pe piata asigurarilor obligatorii din Romania. Astfel, e posibil ca, pe viitor, soferii sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a-si asigura autoturismul.

''Avand in vedere emiterea de catre Comisia Europeana a Avizului motivat in data de 25 iulie 2019 prin care a considerat ca prevederile legislatiei nationale din Romania privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie contravin prevederilor legislatiei europene si prin care a invitat Romania sa adopte             intr-un termen de maximum doua luni de la primire toate masurile necesare pentru a se conforma prevederilor avizului, tinand cont de urgenta indeplinirii obligatiilor si respectarii termenului impus de Comisia Europeana, luand in considerare ca nepromovarea prezentului act normativ in regim de urgenta poate avea consecinte nefavorabile in plan economic si social, tinand cont de perioada lunga pe care o presupune o procedura parlamentara si de necesitatea evitarii riscului declansarii procedurii de infringement impotriva Romaniei pentru neconformitatea legislatiei romane privind asigurarea de raspundere civila auto cu Directiva 2009/138/CE privind accesul la activitate si desfasurarea activitatii de asigurare si de reasigurare (Solvabilitate II) si cu Directiva 2009/103/CE privind asigurarea de raspundere civila auto si controlul obligatiei de asigurare a acestei raspunderi,  se propune modificarea si completarea prevederilor Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie,  intrucat Comisia Europeana considera ca prin actualul mod de functionare este ingradita libertatea de tarifare prin impunerea unei prime calculate si ofertate de catre BAAR si nu de catre asiguratorul RCA, propunerea de modificare a legislatiei are in vedere, printre altele,  eliminarea obligatiei BAAR de ofertare a primei de asigurare in cazul asiguratului cu risc ridicat si eliminarea obligatiei Autoritatii de Supraveghere Financiara de a emite reglementari in ceea ce priveste stabilirea criteriilor de risc, a indicilor de incarcare, a coeficientilor de majorare si/sau corectie ori alte instrumente de ajustare necesare calculului tarifului de prima'', se arata in proiect. 
 
Conform proiectului de OUG, termenul ''asigurat cu risc ridicat'' e definit ca ''persoana pentru care, pe baza incadrarii in clasele de risc, cel putin 3 asiguratori RCA oferteaza un tarif de prima de N ori mai mare decat tariful de referinta''.
 
De asemenea, Alineatul (3) al articolului 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 ''(3) Asiguratorii RCA isi asuma raspunderea pentru toate contractele RCA, inclusiv pentru cele alocate de catre BAAR potrivit art. 19 alin. (3), precum si pentru erorile sau omisiunile aparute la emiterea contractelor RCA fie direct, fie prin intermediarii de asigurari sau de asigurari auxiliare, definiti potrivit Legii nr. 236/2018 privind distributia de asigurari, cu completarile ulterioare.''
 
Totodata, proiectul  propune abrogarea prevederilor ce limiteaza cheltuielile administrative si de vanzare ale politei de asigurare ce pot fi incluse de catre asiguratori in calculul tarifelor de prima. Asiguratorii nu vor mai putea fi limitati formarea preturilor RCA, asa cum se intampla in prezent, unde cheltuielile administrative nu pot depasi 25% din tariful de prima.
 
In continuare, proiectul prevede ca ''Asiguratorii RCA isi asuma raspunderea pentru toate contractele RCA, inclusiv pentru cele alocate de catre BAAR potrivit art. 19 alin. (3), precum si pentru erorile sau omisiunile aparute la emiterea contractelor RCA fie direct, fie prin intermediarii de asigurari sau de asigurari auxiliare, definiti potrivit Legii nr. 236/2018 privind distributia de asigurari, cu completarile ulterioare''.
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Romania intra in duminica orbului
Analize

Romania intra in duminica orbului

Ne putem mandri cu dreptul liber exprimat la vot, cu pluripartidism, cu dreptul de a alege si de a fi ales. Mai prost stam la capitolul ''inspiratie''.  
today26 Sep. 2020
Tot ce trebuie sa stim despre sistemul bancar, in mai putin de 5.000 de semne
Financiar-Bancar

Tot ce trebuie sa stim despre sistemul bancar, in mai putin de 5.000 de semne

Oricat PR si-ar face, bancile nu vor izbuti nicodata sa fie credibile atunci cand vor sa lase impresia ca ele sunt un soi de colac de salvare financiar pentru persoanele, companiile sau tarile aflate...
today26 Sep. 2020
7 modele de contracte si formulare - actualizate conform GDPR 2020
Newsletter zilnic GRATUIT
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Manager.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Adauga comentariu

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

OMS avertizeaza: Pana la aparitia unui vaccin, 2 milioane de oameni ar putea muri de COVID-19
Ultima ora

OMS avertizeaza: Pana la aparitia unui vaccin, 2 milioane de oameni ar putea muri de COVID-19

today25 Sep. 2020
The Guardian: Coronavirusul sufera mutatii si devine mai contagios. Din fericire, nu si mai letal
Sanatate

The Guardian: Coronavirusul sufera mutatii si devine mai contagios. Din fericire, nu si mai letal

today25 Sep. 2020
LEGE NOUA: Toti consumatorii casnici vor fi racordati GRATUIT la gaze
Economie

LEGE NOUA: Toti consumatorii casnici vor fi racordati GRATUIT la gaze

today25 Sep. 2020
Life Style

"Tine minte, sfarsitul nu-i aici" - (po)vesti frumoase din vremea pandemiei

today25 Sep. 2020
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 modele de contracte si formulare - actualizate conform GDPR 2020"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x