Bani romantici pentru proiecte clasice sau suprarealiste

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bani romantici pentru proiecte clasice sau suprarealiste Bani romantici pentru proiecte clasice sau suprarealiste
de Vlad Strunescu la 15 Aug. 2017 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
externalizare profituridisputa tudose bancibanci romanesti

In minuta sedintei de politica monetara a Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) din 4 august 2017, se arata ca, intre 2017-2018, consumul gospodariilor populatiei va ramane probabil cvasi-unicul determinant al cresterii economice.

Vazand frenezia de la poalele Carpatilor, din mall-uri si de la malurile Marii Negre, catre care multime de romani se deplaseaza tot mai des cu automobilele propulsate de carburantii in care inca nu s-a insinuat noua-veche acciza, nici nu prea poate fi vorba despre altfel de crestere.
 
Daca macar cea mai mare parte a carburantilor astia si mai ales a automobilelor ar fi din productia interna si tot ar fi bine. Numai ca, asa cum nu oboseste sa repete guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, din banii lor si prin consumul lor, romanii asigura locuri de munca in alte state.
 
Tot in alte state zic ministrul Finantelor Publice si premierul nostri ca s-ar duce profiturile obtinute de unele dintre bancile care activeaza in Romania.

 
Premierul Mihai Tudose a povestit cum, in cadrul unei intalniri, i-a intrebat pe bancheri daca stramosii lor au luptat la Solferino, batalie in urma careia a fost infiintata Crucea Rosie.
 
"Nu prea au stiut despre ce e vorba, intrebandu-i daca fac misiuni de apostolat economic. Nu poti fii banca si sa spui ca 10 ani nu ai avut profit! Nu mai merge! Le-am povestit ca epoca romantica a luat sfarsit si ca poate astia 5-10 ani, in care au facut scoala la locul de munca, sa invete cum sa conduca o banca, sunt suficienti si ar fi cazul sa inceapa sa lucreze pe profit, in sensul de a da si niste impozite statului roman, nu de a scoate toti banii afara. Nu toti sunt in aceeasi categorie, sunt si banci care joaca corect", a declarat Tudose, la Realitatea Tv.
 
Precum bancile din parc, si cele comerciale sunt mai mici, mai mari. Spre deosebire de staticele banci din parc, cele comerciale trebuie sa fie dinamice, dar unele sunt conduse mai bine, altele mai prost, evoluand intr-un climat mai bun sau mai rau, insa, pe... principiul lui Tudose - esti banca, e musai sa faci profit - Lehman Brothers n-ar fi putut da niciodata faliment, iar uriasele ei surate americane si europene nu ar mai fi avut niciodata nevoie sa fie salvate din bani publici, la inceputul crizei care a urmat exact dupa ce Lehman Brothers s-a dus pe copca.
 
Culmea este ca, spre deosebire de SUA si Europa, in tara noastra, niciun leu nu a fost cheltuit din bani publici pentru a salva macar o banca. Pierderile cauzate de criza au fost suportate de actionari si au dus la suplimentarea capitalului social cu 3,5 miliarde de euro  intrati in Romania, intre 2008 si 2016.
 
“Sectorul bancar din Romania a traversat criza financiara globala fara ca un singur leu sa fie cheltuit de statul roman, cum a fost cazul in Austria, Lituania, Belgia, Luxemburg, Bulgaria, Cipru, Croatia, Portugalia, Danemarca, Regatul Unit, Finlanda, Franta , Cehia, Germania, Slovenia, Grecia, Spania, Irlanda, Suedia, Italia, Tarile de Jos, Letonia, Ungaria.
 
Numai cinci tari din UE nu au contribuit cu bani de la bugetul de stat la salvarea bancilor: Polonia, Estonia, Romania, Slovacia si Malta.
 
De asemenea, la solicitarea autoritatilor, bancile europene relevante reprezentate si in tara noastra si-au pastrat expunerea pe Romania prin acordul de la Viena, sprijinind statul roman inclusiv prin finantarea datoriei publice intr-o perioada in care finantarea din piata externa se blocase”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Bancilor si al Consiliului Patronatelor Bancare din Romania.
 
La randul sau, guvernatorul Isarescu a explicat ca, in mare masura,  bancile noastre pierd bani pentru ca nu dau credite, "ca doar nu crede cineva ca pot sa traiasca numai din comisioanele la plati sau de la schimbul valutar, nu?!"
 
"Au sedii de intretinut, au salarii si impozite de platit, pe salarii, pe CAS si asa mai departe. Au cheltuieli. Daca nu dau credite, capacitatea lor de a face profit este mica", a precizat Isarescu.
 
El a adaugat ca situatia este asta pentru ca nivelul companiilor bancabile este redus: din vreo 500.000 de firme, numai 12.000 se califica pentru a lua credite.
 
Pe pagina dedicata de BNR listei website-urilor bancilor care activeaza in tara noastra, au mai ramas, dupa fuziuni si achizitii, 35 de nume. Dintre acestea, vreo 25 sunt banci "generaliste". Din cele 25, la un moment dat, primele trei detineau 42% din totalul activelor sistemului bancar, iar aceste prime trei au obtinut, inainte si dupa criza, profituri pentru care au platit impozite grele.
 
Una dintre acestea a anuntat, zilele trecute, o data cu publicarea rezultatelor semestriale, ca, numai in ultimii cinci ani, a contribuit la bugetul de stat cu taxe si alte contributii, in nume propriu si pentru angajati sau clienti, cu peste 2,1 miliarde de lei, din care 165 milioane de lei, numai in primul semestru din 2017.
 
Or fi bani romantici?
 
Tot zilele trecute, sefa OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a anuntat ca firma a platit cu 225 milioane de lei mai mult la buget, in primul semestru din acest an, dupa reducerea accizelor si scaderea TVA.
 
"Am platit 170 milioane lei mai mult profit la bugetul de stat pentru ca am avut rezultate mai bune, cerere mai mare. Am crescut cu TVA, pentru ca am facut mai multe vanzari, iar asta a fost 160 milioane lei. Am putut sa luam decizia sa platim dividende in acest an, iar statul a beneficiat de 170 milioane lei dividende de la compania noastra. Per total, contributia noastra la bugetul de stat fost cu 225 de milioane de lei mai mult", a subliniat Gheorghe.
 
Statul mai detine 20,6389% din Petrom, dar este majoritar la multe alte companii. De exemplu, la Nuclearelectrica (SNN), al carei profit a crescut cu nu mai putin de 76 de ori, in primul semestru din 2017, la 133,7 milioane de lei, in comparatie cu primele sase luni din 2016. Statul detine 82,4959% din actiunile SNN, de la care a incasat, anul acesta, in contul profitului de anul trecut, dividende de aproape 78 de milioane de lei, net. In aceeasi perioada, Romgaz a obtinut un profit net de 868 de milioane de lei, in crestere cu 41%, fata de primul semestru. Statul detine 70,0071% din actiunile companiei de la care a incasat, anul acesta, din profitul anului trecut si din rezerve, dividende de 979.187.957 de lei, net.
 
Si transportatorii monopol de stat s-au miscat cu folos. Transgaz a obtinut un profit de peste 400,4 milioane de lei, in crestere cu 42,1%, in comparatie cu primele sase luni din 2016. Statul mai are 58,5097% din actiunile companiei de la care a incasat, anul acesta, in contul profitului de anul trecut si din rezerve, dividende de 303.201.960 de lei, net.
 
La randul sau, Conpet, transportatorul de petrol prin conducte si vagoane cisterna pe calea ferata, a incheiat primul semestru din 2017 cu un profit net de 40,39 milioane de lei, cu 3,35 milioane (9%) mai mare. Statul detine 58,7162% din actiuni si a incasat, anul acesta, in contul profitului de anul trecut si din rezerve, dividende de aproape 80.079.604 de lei, net.
 
Asadar, unii dintre marii contribuabili pot arata cu cat au cotizat la stat si, iata, exista date care spun cat incaseaza statul din dividende. Mai ramane sa arate si statul ce face cu acesti multi bani. Oare cand va termina el cu perioada romantica si va construi macar niste autostrazi clasice? Sau asta este o dorinta suprarealista?
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice  Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice
Economie

Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice

today05 Iul. 2025
Patronatele avertizeaza: Pana in toamna puterea de cumparare va scadea cu pana la 40%, preturile vor creste cu pana la 10% din cauza majorarii TVA
Economie

Patronatele avertizeaza: Pana in toamna puterea de cumparare va scadea cu pana la 40%, preturile vor creste cu pana la 10% din cauza majorarii TVA

today05 Iul. 2025
Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
Ultimele stiri economice

Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor

today04 Iul. 2025
2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari
Companii

2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari

today04 Iul. 2025
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Companii

Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari

today04 Iul. 2025
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
Economie

Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale

today04 Iul. 2025
7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale
Economie

7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale

today04 Iul. 2025
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Companii

Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%

today04 Iul. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x