Cu totii ne dorim ca animalul nostru de companie sa fie fericit si sanatos, iar atunci cand ne solicita sa ii mai oferim o portie de mancare, ne induram si ii oferim ceea ce ne cere. Insa, trebuie sa stii ca acest lucru poate dauna pisicii tale.
Prin urmare, indiferent ca avem in vedere dieta unei pisici adoptate dintr-un adapost sau de pe strada sau ca ne referim la dieta unei pisici de rasa, trebuie sa avem in vedere cantitatea optima de hrana.
Este important sa stii ca atat cresterea, cat si pierderea in greutate a pisicii poate aparea treptat, insa efectele pot fi de durata si isi pot pune amprenta destul de serios pe starea de sanatate a acesteia. Daca ai o pisica, atunci trebuie sa stii ca monitorizarea greutatii acesteia este un lucru care ar trebui sa iti intre in reflex.
Chiar daca in timpul vietii, greutatea unui pisici poate varia, trebuie sa recunosti imediat cand ii poate afecta sanatatea. Dar hai sa vedem o modalitate prin care poti recunoaste imediat daca pisica ta are probleme cu greutatea.
Uneori simpla cantarire a pisicii - pentru a o compara cu cea normala - nu este intotdeauna solutia ideala, caci acestea poate varia in functie de varsta, rasa sau gen. Prin urmare, iata mai jos cateva modalitati prin care poti observa imediat daca pisica ta este supraponderala.
Priveste atent pisica
Atunci cand privesti pisica de sus, din profil, trebuie sa ii poti vedea oasele si sa poti face diferenta intre torace si abdomen. Insa, in cazul in care conturul corpului este pronuntat – pisica ta poate fi mult prea slaba, iar in cazul in care acesta este slab definit pisica ta poate avea o greutate mult mai mare.
Palpeaza pisica
Printr-o simpla atingere iti poti da seama imediat daca pisica ta are sau nu probleme cu greutatea. In primul rand, palpeaza cu mare blandete corpul pisicii si incearca sa ii numeri coastele:
- In cazul in care ii simti coastele, dar ele nu sunt vizibile – atunci greutatea pisicii tale este una normala.
- In cazul in care ii poti simti coastele, dar nu le poti numara atunci pisica ta s-ar putea sa aiba o greutate mai mare decat cea normala.
- In cazul in care nu ii poti simti deloc coastele, atunci pisica ta poate fi obeza.
Daca ai facut aceste teste si ai ajuns la concluzia ca pisica ta are probleme cu greutatea, atunci iti recomandam sa mergi la medicul veterinar care va efectua o examinare mai detaliata si iti va spune daca intr-adevar pisica ta are o greutate normala sau nu. In cazul in care raspunsul nu este unul favorabil, acesta iti va oferi o serie de recomandari astfel incat pisica ta sa ajunga la o greutate normala.
Ai o pisica supraponderala? Iata ce poti face!
Daca pisica ta are prea multe kilograme, trebuie sa stii ca o poti ajuta sa slabeasca. Insa, trebuie sa stii ca pierderea kilogramelor nu trebuie sa fie una brusca, ci treptata. Iata cum poti obtine acest lucru.
Ai grija la cantitatea de mancare pe care pisica ta o consuma zilnic
Este extrem de important ca pisica ta sa primeasca fix cantitatea de mancare de care are nevoie. Daca nu stii cat sa ii oferi in fiecare zi sau la fiecare masa, discuta cu medicul veterinar sau consulta ghidul de hranire pe care il regasesti pe eticheta produsului pe care il achizitionezi.
Alege mancarea in functie de varsta, dar si necesitatile pisicii
Este esential ca pisica ta sa primeasca o mancare de calitate, potrivita pentru varsta pe care o are. Iar daca pisica ta este sterilizata este important sa ii oferi acesteia o mancare speciala care limiteaza aportul caloric. Solicita sfatul medicului.
Limiteaza gustarile
Daca tinzi sa ii oferi pisicii tale gustari intre mese, fie drept recompense, fie pentru ca aceasta iti cere, trebuie sa stii ca si ele pot duce la o crestere in greutate, prin urmare trebuie sa le iei in considerare atunci cand calculezi portia de mancare zilnica.
Dupa ce ai identificat impreuna cu medicul ei hrana potrivita, cantareste cantitatea zilnica recomandata si ajuteaz-o pe masura ce pisica va pierde din kilogramele in exces.
Miscare si iar miscare
Chiar daca si tu ai un program incarcat si ajungi acasa tarziu si obosit, nu ar fi rau sa incerci sa stabilesti un program de joaca. In acesta perioada, pisica ta ar trebui sa faca un efort suplimentar, astfel incat sa mai consume din calorii si din energia oferita de acestea. Chiar daca pisica ta este putin mai lenesa, nu ar trebui sa te dai batut. Poti gasi o multime de solutii cu care sa o incurajezi, precum:
- Stim ca pisicile adora cutiile – le poti folosi cu incredere;
- Cumpara jucarii care se misca;
- Daca ai o curte, o poti lasa sa se joace afara;
- Nu uita sa te joci si tu cu ea.
Acestea sunt doar cateva dintre sfaturile pe care le poti urma astfel incat sa te asiguri ca pisica ta are parte de o viata sanatoasa!
Ultimele NOUTATI
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate, pe parcusul unui an?
Actiuni de motivare non-financiara a salariatilor - ce pot face angajatorii?
Ministerul Muncii: 55% dintre persoanele cu dizabilitati sa fie angajate pana in 2027
Posta Romana a inceput distribuirea scrisorilor de informare cu privire la amnistia fiscala
Nota de creditare primita in SPV: se inregistreaza in contabilitate?
TVA de 9% pentru hrana albinelor. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"