Indiferent de tipul de centralei pe care il ai, verificarea si intretinerea ei te vor scuti de multe momente neplacute. Ca sa te ajutam, ti-am pregatit cateva sfaturi practice care privesc pregatirea centralei pentru iarna.
Conform legilor in vigoare, aceasta trebuie facuta cel putin odata la doi ani de catre o firma specializata, autorizata de ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat). Noi te sfatuim sa faci aceasta verificare anual, pentru a asigura functionarea corecta a centralei.
Este un mod simplu de a afla daca ceva nu functioneaza in parametri, fie ca este vorba de cazan, de boiler sau de alte parti ale sistemului de incalzire. Porneste pur si simplu centrala, inainte ca noptile sa se raceasca, si observa cu atentie daca totul functioneaza corect.
In cazul in care centrala are si cos de fum exterior, acesta trebuie curatat de catre personal specializat, operatiune obligatorie prin lege.
In mod normal, presiunea unei centrale, afisata de manometrul de control, pe panoul frontal, trebuie sa fie intre unu si doi bari. In cazul in care aceasta scade, va trebui sa reincarci cu apa instalatia, pana cand nivelul presiunii ajunge la valoarea normala. Aceasta operatie se face atunci cand caloriferele sunt reci.
Este normal ca presiunea sa aiba, din cand in cand, mici scaderi. Scaderea rapida si regulata, insa, poate semnala scurgeri din calorifere.
Daca, atunci cand ai pornit centrala pentru verificare, caloriferele nu se incalzesc uniform si complet - sunt, de pilda, mai reci in partea de jos - va trebui sa le aerisesti.
Inchide, mai intai, robinetele de tur si retur. Deschide robinetul de aerisire al caloriferului - vei constata ca prin acesta iese aer si apa. In continuare, vei deschide robinetul de tur, pana vei observa ca iese doar apa. In acest moment, poti inchide robinetul de aerisire si deschide complet robinetele de tur-retur.
O centrala are, de regula, trei filtre: un filtru anticalcar si altul cu sita, care retin particulele solide din apa si un filtru incorporat in regulatorul de gaz pentru eventualele impuritati.
Daca locuiesti intr-o zona in care duritatea apei este ridicata, este bine sa cureti cat mai des filtrele asezate pe teava de intrare a apei reci. Depunerile de calcar si alte particule afecteaza functionarea normala a centralei, careia ii va scadea randamentul.
Pentru a te proteja pe tine si familia, instaleaza-ti o alarma care poate depista eventualele scurgeri de monoxid de carbon. Acest gaz este, de obicei, inodor, fiind cu atat mai periculos, cu cat nu poate fi detectat prin miros.
Micul aparat te va avertiza sonor in cazul in care a descoperit scurgeri de gaz, pericolul unei intoxicatii grave fiind, astfel, eliminat.
Dispozitivul care optimizeaza functionarea centralei are un rol major in cresterea duratei de viata a acesteia si in gestionarea pierderilor de caldura. Este bine sa-i verificam bateriile si starea de functionare inainte de venirea iernii, asigurandu-ne, in felul acesta, ca va pastra temperatura de confort in locuinta pe toata durata anotimpului rece.
Speram ca cele cateva sfaturi practice pe care ti le-am dat iti vor fi de folos si iti vor mentine centrala termica in parametri optimi, ajutandu-te sa treci relaxat peste frigul iernii care urmeaza.
Sursa FOTO: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Cand izolarea prost facuta devine o urgenta: Polistirenul grafitat - o solutie eficienta
Se anunta falimente in serie pe lanturile economice daca vor creste taxele si impozitele pe fondul majorarii inflatiei
Piata cripto sufera lichidari de peste 730 milioane USD pe fondul scaderii Bitcoin-ului sub 102.000 USD
Coinbase devine prima companie cripto inclusa in S&P 500: un moment istoric pentru industria activelor digitale
Guvernul are ca obiectiv sa termine renegocierea PNRR-ului pana la finalul lunii mai, fix dupa alegeri
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a strainilor ca lucratori stagiari sau sezionieri - reglementari cheie
[MODEL] Fisa de post pentru agent dezinfectie, deratizare, dezinsectie
CNPP: Numarul pensionarilor, in crestere. La ce valoare a ajuns pensia medie, in Romania?
Cheltuieli nedeductibile: Exemplu de calcul pentru contabili
Proceduri contabile: Cum se intocmeste procedura privind controlul financiar de gestiune
Furnizor platitor de TVA in regim normal: Ce coduri de taxa utilizam in raportarea SAF-T?
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si
Se anunta falimente in serie pe lanturile economice daca vor creste taxele si impozitele pe fondul majorarii inflatiei
Piata cripto sufera lichidari de peste 730 milioane USD pe fondul scaderii Bitcoin-ului sub 102.000 USD