De ziua lor, despre profesori si despre o tragedie americana
Astazi, 5 octombrie, este Ziua Mondiala a Educatiei. Aceasta, la recomandarea UNESCO, este sarbatorita incepand cu anul 1994, iar data a fost aleasa deoarece la 5 octombrie 1966 a fost semnat un acord international privind statutul cadrelor didactice.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Educatiei, Eurostat, organismul care se ocupa cu statistica la nivelul Comisiei Europene, a publicat raportul "Teachers in the EU".
Conform acestuia, in anul 2018, numarul total al profesorilor si invatatorilor in tarile membre ale Uniunii Europene era de 5,14 milioane, din care 3,7 milioane (72%) erau femei.
Din acest punct de vedere, lucrurile stau foarte diferit, de la o tara la alta.
In Letonia, Lituania, Bulgaria, Estonia si Slovenia, peste 80% din totalul cadrelor didactice erau femei.
Cele mai mari procente de barbati-cadre didactice se regaseau in Danemarca - 38%, Luxemburg - 36%, Grecia si Spania - cate 34% si Franta - 32%.
In Romania, in anul 2018, cca 78% dintre cadrele didactice erau femei.
In ceea ce priveste repartitia cadrelor didactice pe categorii de invatamant, lucrurile stateau astfel: in invatamantul primar lucrau 1,98 milioane de invatatori, in cel gimanzial - 1,61 milioane de profesori, iar in cel liceal 1,55 milioane.
In Romania, in anul de referinta, erau in activitate 172.595 de cadre didactice (48.935 in invatamantul primar, 68.248 in cel gimnazial si 55.412 in cel liceal).
La nivelul Uniunii Europene, cadrele didactice cu varsta intre 30-50 de ani reprezentau 54% din total, cei cu varsta sub 30 de ani - 7%, iar cei peste 50 de ani - 39%.
In ceea ce priveste cheltuielile pentru educatie si invatamant la nivel mondial (exprimate ca procente din Produsul Intern Brut), cel mai bine stateau Norvegia, Noua Zeelanda, Marea Britanie si Statele Unite (toate cu peste 6% din PIB), apoi Canada si Franta (peste 5% din PIB), urmate de Spania, Germania si Japonia (peste 4% din PIB) – aceste date sunt extrase dintr-un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
Spre comparatie, in Romania, in bugetul anului curent, educatia impreuna cu cercetarea au primit doar 2,7% din PIB.
In final, merita sa ne amintim o poveste care a inceput frumos dar s-a sfarsit tragic: primul non-cosmonaut care ar fi trebuit sa zboare in spatiu a fost Sharon Christa Corrigan McAuliffe (n.1948). Zborul urma sa se desfasoare cu naveta Challanger, la 28 ianuarie 1986.
Sharon Christa Corrigan McAuliffe era profesoara si fusese aleasa sa faca parte din echipaj ca urmare a proiectului "Teacher in Space" initiat, in semn de omagiu pentru cadrele didactice, de presedintele SUA de la vremea respectiva, Ronald Reagan.
Din nefericire, la doar 73 de secunde de la lansare, naveta spatiala Challanger s-a dezintegrat si toti cei sapte membri ai echipajului si-au pierdut viata.
Sursa foto: maxpixels.net