Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
magazinul unirearebrandingh&m unirea
Magazinul Unirea, odinioara simbol al comertului romanesc si „nava amiral” a retailului din perioada comunista, se confrunta astazi cu un declin vizibil si dureros. Recenta inchidere a magazinului H&M, dupa 14 ani de functionare, este un nou semnal ca unul dintre cele mai cunoscute spatii comerciale din Capitala se transforma intr-un mall-fantoma. Plecarea gigantului suedez vine dupa ce in ultimii ani au disparut, pe rand, branduri importante precum Zara, Bershka, Altex sau Diverta.
In perioada sa de glorie, Magazinul Unirea atragea zeci de mii de clienti din intreaga tara. Inaugurat in 1976, in prezenta lui Nicolae Ceausescu, complexul era organizat pe sase niveluri si oferea de la carne si textile, pana la electronice si bijuterii. In anii ’90 si 2000, a continuat sa fie un reper al Bucurestiului prin prezenta unor branduri internationale si a primului restaurant McDonald’s din Romania, deschis aici in 1995. Astazi insa, cladirea aflata in proprietatea companiei Nova Trade, controlata de familia Adamescu, e din ce in ce mai goala, cu etaje intregi parasite si doar cateva magazine inca deschise la parter.
Declinul Unirea Shopping Center nu este intamplator. Concurenta acerba din partea noilor malluri aparute in aproape fiecare sector al orasului, lipsa locurilor de parcare, infrastructura invechita, prezenta constanta a persoanelor fara adapost in zona si lipsa investitiilor reale in modernizare au dus la o scadere dramatica a atractivitatii comerciale. Mai grav, unele branduri care au plecat din cladire au declarat ca preturile la chirii erau „nejustificat de mari” pentru ceea ce oferea spatiul – o cladire degradata, greu de aprovizionat, cu trafic in scadere.
H&M, cifra de afaceri de peste 65 milioane de lei in 2023
H&M, ultimul nume mare care a parasit centrul comercial, avea unul dintre cele mai vizibile spatii – parterul cu iesire directa spre bulevardul Unirii. Potrivit datelor disponibile, retailerul a inregistrat in 2023 o cifra de afaceri de 1,32 miliarde de lei si un profit de 66,8 milioane, dar a decis inchiderea spatiului dupa o analiza care vizeaza eficienta fiecarui punct de vanzare. Intr-o piata ce se dovedeste a fi in ultimii ani extrem de dinamica, cu consumatori tot mai orientati spre online sau spre spatii comerciale moderne, Magazinul Unirea nu mai ofera avantajele care sa justifice prezenta.
Ce a fost candva un model de comert organizat, cu raioane ordonate si oferta larga, a ajuns astazi doar o amintire. In perioada comunista, subsolul magazinului functiona ca un soi de supermarket, ceva rar pentru acea vreme, parterul gazduia produse cosmetice si marochinarie, iar etajele superioare acopereau intreaga gama de nevoi: de la imbracaminte, electronice, articole pentru casa si pana la un restaurant panoramic. In anii 2000, deschiderea food court-ului de la etajul superior a revitalizat temporar traficul de clienti, dar pandemia a accelerat declinul ireversibil.
Pentru multi bucuresteni, Magazinul Unirea a fost o parte din identitatea orasului. Insa realitatea dura e ca azi, in 2025, locul este mai degraba un spatiu-fantoma in centrul Capitalei. McDonald’s, KFC si cateva magazine de telefonie sau bijuterii sunt printre putinele branduri care mai rezista. Restul vitrinelor sunt goale, etajele sunt intunecate, iar atmosfera generala aminteste mai degraba de o cladire abandonata decat de un centru comercial functional.
Pe hartie, Unirea are 84.000 mp, o pozitie privilegiata in centrul orasului, legatura directa cu metroul si o istorie pe care niciun alt mall nu o poate egala. In practica insa, lipsa unei viziuni moderne, a investitiilor consistente si a adaptarii la noile comportamente de consum au transformat aceasta emblema intr-un mall-fantoma, pe cale de disparitie.