Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
situatia financiaranivel de trai
Aproape jumatate dintre romani spun ca situatia lor financiara s-a inrautatit in ultimul an, in timp ce perceptia generala asupra economiei ramane sumbra: peste 70% considera ca economia nationala merge intr-o directie gresita, potrivit datelor celui mai recent Barometru INSCOP Research, realizat la comanda informat.ro.
Peste patru din zece romani (44,2%) sustin ca situatia lor financiara s-a inrautatit comparativ cu anul precedent, iar peste trei sferturi (75,3%) considera ca situatia economica a tarii s-a inrautatit.
„Datele Barometrului Informat.ro – INSCOP refecta o perceptie negativa asupra economiei nationale semnificativ mai accentuata decat cea asupra situatiei financiare personale. Acest lucru sugereaza un fenomen de externalizare a responsabilitatii si o incredere scazuta in capacitatea institutiilor de a gestiona economia. O majoritate importanta a respondentilor considera ca situatia financiara personala a ramas neschimbata sau s-a inrautatit, ceea ce reflecta un climat de stagnare economica resimtita la nivel individual, in ciuda eventualelor cresteri macroeconomice reale sau raportate statistic. Grupurile socio-demografice cu venituri mai reduse sau din mediul rural sunt semnificativ mai pesimiste, semnaland o adancire a inegalitatilor si o perceptie ca beneficiile cresterii economice nu sunt distribuite echitabil in societatea romaneasca. Diferentele dintre perceptia despre propria situatie si cea despre economia tarii reflecta atat un grad ridicat de neincredere sociala, cat si o polarizare accentuata a opiniei publice, ceea ce poate deveni o bariera in calea unor politici publice coerente si eficiente daca acestea nu sunt explicate in cadrul unui efort masiv de comunicare publica si trasparenta”, a declarat Remus Stefureac, directorul INSCOP Research, potrivit aceleiasi surse.
Majoritatea romanilor resimt o scadere a nivelului de trai
Datele INSCOP arata ca 44,2% dintre respondenti au simtit ca situatia lor financiara s-a inrautatit comparativ cu acum un an, in timp ce 44,3% au declarat ca aceasta a ramas la fel si doar 10,9% au afirmat ca situatia financiara li s-a imbunatatit. Restul de 0,6% nu au stiut sau nu au raspuns.
Perceptia despre evolutia economiei Romaniei in ultimele 12 luni este preponderent negativa. Astfel, 75,3% dintre romani cred ca situatia economica s-a inrautatit fata de anul precedent, 16,7% considera ca a ramas la fel, iar 5% cred ca s-a imbunatatit. Ceilalti 3% nu au avut un raspuns clar.
„Datele din aceasta editie a Barometrului Informat.ro – INSCOP aduc in prim-plan o realitate economica resimtita acut de cetateni: aproape jumatate dintre romani declara ca situatia financiara a gospodariei s-a inrautatit fata de anul trecut, iar perceptia privind economia nationala este chiar mai severa. Aceste cifre nu arata doar o criza de incredere, ci mai ales o vulnerabilitate structurala: in absenta unor politici clare de revigorare a nivelului de trai – in special pentru categoriile mai vulnerabile, pesimismul economic devine o constanta, alimentand temeri si clivaje. Acest tip de cercetare e vital pentru ca pune o oglinda in fata decidentilor si le reaminteste ca stabilitatea socio-economica are nevoie de ancore in viata reala a oamenilor”, a precizat conf. univ. dr. Loredana Vladu, Director al Departamentului de Comunicare din cadrul Facultatii de Comunicare si Relatii Publice (SNSPA).
Barometrul INSCOP confirma o stare de nemultumire economica la nivelul populatiei: aproape jumatate dintre romani isi simt bugetele personale afectate in ultimul an, in timp ce peste trei sferturi percep o directie gresita in evolutia economica a tarii. Chiar daca exista semne de stabilitate in unele segmente economice, asteptarile raman moderate si marcate de ingrijorare.
Barometrul Informat.ro - INSCOP Research, editia a 2-a, este un sondaj de opinie lunar realizat de INSCOP Research la comanda platformei de stiri Informat.ro in parteneriat cu think-tankul Strategic Thinking Group si mai multe universitati din Romania, iar pachetul de intrebari privind perceptia situatiei financiare personale si a tarii a fost elaborat in parteneriat cu Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative. Datele acestui sondaj de opinie reprezentativ la nivel national au fost culese in perioada 20-26 iunie 2025, prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un esantion de 1150 respondenti, cu o eroare de 2,9%.
Sursa foto: freepik.com