Stim - cu totii poate visam la o locuinta de dimensiuni enorme, in care sa ne simtim liberi si creativi cu spatiul nostru.
Intr-adevar, o locuinta de dimensiuni mari iti ofera mai multa libertate: poti decora cu mai multe culori si piese, poti alege un mobilier masiv, nu te sfiesti de culori intunecate.
Insa un spatiu mic are un avantaj de neegalat: este cu adevarat intim. Si iti ofera zilnic provocarea de a-l duce la potentialul maxim, fara a crea sentimentul de inghesuiala. Mai mult decat atat, o locuinta de dimensiuni reduse ne permite sa „trisam”: adica putem pacali ochiul inspre a crede ca locuinta este mult mai spatioasa decat in realitate. Cum facem asta?
Sa fie lumina!
Deja s-ar putea sa fie un cliseu, insa lumina este aliatul de incredere al unui spatiu de dimensiuni reduse. Motivul? Lumina genereaza spatialitate - adica ochiul nostru percepe un spatiu luminos ca fiind mult mai mare decat in realitate.
Opteaza pentru draperii cat mai deschise la culoare (sau chiar omite-le), pentru a permite luminii sa intre in casa si asigura-te ca nimic nu obtureaza lumina naturala - ai un dulap masiv fix langa geam? Nu e nici cea mai buna alegere. Sau ai hota Electrolux langa fereastra din bucatarie?
Considera sa o muti mai „in interior”, pentru a lasa libera calea luminii naturale. La fel de importanta este si lumina artificiala - asigura-te ca alegi surse de iluminare care sa fie puternice, insa nu obositoare, ci calde, blande, pentru a imita lumina solara.
Smart coloring
In stransa legatura cu lumina este si culoarea: lumina artificiala poate fi obtinuta si cu ajutorul culorilor, foarte importante de altfel in amenajarea unui spatiu de dimensiuni reduse. Cum te-ai simti daca dormitorul tau mic ar avea peretii gri inchis? Probabil ca intr-o pestera.
De aceea, culorile deschise sunt favoritele intr-o astfel de amenajare: opteaza pentru o culoare deschisa de baza (sa presupunem bej) si completeaza intreaga incapere cu variatiuni ale acestei culori, mai deschise si mai inchise - rezultatul? O amenajare luminoasa, dar nu plictisitoare - adesea fugim de culorile deschise din acest motiv.
Si este unul complet nefondat, intrucat culorile deschise nu doar ca ofera mai multa spatialitate locuintei, ci o fac mult mai eleganta, rafinata, unitara.
Mobilier, electrocasnice si decoratiuni cu sens
Daca un spatiu de dimensiuni mari ne da voie sa fim mai permisivi in amenajare, un spatiu mic poate fi considerat o provocare creativa. Chiar daca iubesti mobilierul din lemn masiv (cui nu ii place?) s-ar putea sa nu fie cea mai buna alegere pentru o incapere de mici dimensiuni - inlocuieste-l cu mobilierul usor, de preferat chiar modular, flexibil, in culori deschise.
Cand amenajezi un spatiu de mici dimensiuni, trebuie sa ai in vedere functionalitatea si esteticul in aceeasi masura: nu vrei un spatiu inghesuit, sufocant, dar iti doresti totusi o locuinta placuta vizual si perfect functionala; de cele mai multe ori neglijam electrocasnicele in amenajare. Le consideram „indispensabile” - si pe buna dreptate. Insa asta nu inseamna ca trebuie sa alegem un frigider cu doua usi pentru bucatarie si...sa nu mai avem loc de aragaz, nu?
In schimb, putem opta pentru un frigider fara congelator. In aceeasi masura, chiar daca iti doresti acel espressor elegant, cu zeci de functii, care sa te faca sa te simti un adevarat barista, poate ar fi mai intelept sa optezi pentru o varianta mai mica si putin voluminoasa, care sa isi faca totusi treaba. Cuvantul cheie in amenajarea unui spatiu mic? Ai ghicit - adaptabilitate. Flexibilitatea si gasirea alternativelor sunt aspecte cruciale intr-un astfel de spatiu.
Si sa nu uitam de decoratiuni - un spatiu mic nu trebuie sa fie fad sau plictisitor. Poti, bineinteles, sa il decorezi, dar alege mereu alternativa „mai putin spatioasa”. Daca iti plac plantele de apartament, poate un ficus imens nu ar fi alegerea cea mai potrivita. Ce ai spune de niste suculente in schimb?
Amenajarea unui spatiu de dimensiuni reduse este o provocare - insa este una care iti pune creativitatea la incercare. Iar iluzia spatialitatii nu este imposibil de obtinut; e important doar sa pui pret pe flexibilitate si pe gasirea alternativelor cele mai potrivite. Rezultate? Amenajare complexa intr-un spatiu, intr-adevar, mic, dar extrem de intim si familiar.
Ultimele NOUTATI
Schimbare importanta in pensii! Daca ai sub 2000 de lei, vei primi bani in plus din ianuarie 2025!
Criza economica loveste fermele romanesti: Angajatii sunt concediati pe banda rulanta! Ce urmeaza?
Vezi cine sunt copiii care vor primi aproape 800 de lei pe luna din ianuarie 2025
BREAKING NEWS. CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale
Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?
Partenerii nostri
Acordarea concediului de odihna - in ce CONDITII poate refuza angajatorul?
Fondul de handicap incepand cu luna ianuarie 2025. Ce se modifica?
Cadouri de Craciun pentru angajati: Aspecte esentiale despre regimul acordarii lor
O noua editie TEZAUR, cu dobanzi anuale de pana la 7.60%, debuteaza pe 9 decembrie 2024
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Legea care permite parintilor de gemeni sa intre impreuna in concediu pentru cresterea copilului
Te-ar putea interesa si
Vezi cine sunt copiii care vor primi aproape 800 de lei pe luna din ianuarie 2025
BREAKING NEWS. CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale