Parlamentul European a declarat situatia de urgenta privind clima
protectie mediuurgenta mediustare urgenta climacop25
Inaintea Conferintei ONU pentru schimbarile climatice COP25 de la Madrid din 2-13 decembrie, Parlamentul European a adoptat, astazi, o rezolutie prin care declara situatia de urgenta privind clima si protectia mediului in Europa si la nivel global.
Rezolutia prin care se declara situatia de urgenta privind clima si protectia mediului a fost adoptata cu 429 de voturi pentru, 225 impotriva si 19 abtineri. Parlamentul a adoptat rezolutia cu privire la COP25 cu 430 de voturi pentru, 190 impotriva si 34 de abtineri.
Deputatii europeni solicita ca toate propunerile legislative si bugetare facute de Comisia Europeana sa fie in conformitate cu obiectivul de limitare a incalzirii globale sub 1,5°C.
Intr-o rezolutie separata, Parlamentul solicita UE sa-si prezinte strategia de atingere a neutralitatii climatice cat de repede posibil si cel tarziu pana in anul 2050, cu ocazia Conferintei ONU pentru schimbarile climatice. Deputatii europeni au cerut presedintelui noii Comisii Europene, Ursula von der Leyen, sa includa un obiectiv de reducere a emisiilor cu 55%, pana in 2030 in Pactul ecologic european.
Accelerarea reducerii emisiilor globale din aviatie si sectorul maritim
Deputatii considera ca nivelul de ambitie existent este insuficient pentru reducerea semnificativa a emisiilor din aviatie si sectorul maritim.
Ar trebui ca toate tarile sa includa emisiile provenite din transportul maritim si aviatia internationala in contributiilor stabilite la nivel national, au adaugat deputatii. Deputatii europeni solicita Comisiei sa includa sectorul maritim in Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).
De asemenea, Parlamentul European sustine ca tarile membre UE ar trebui sa-si dubleze cel putin contributiile la Fondul verde pentru clima, la nivel international.
Statele membre ale UE sunt cei mai mari furnizori de finantare publica a combaterii schimbarilor climatice, iar bugetul UE ar trebui sa respecte pe deplin angajamentele internationale ale Uniunii.
Deputatii au remarcat ca angajamentele tarilor dezvoltate nu indeplinesc obiectivul colectiv de 100 de miliarde de dolari americani pe an pana in 2020. In cele din urma, deputatii solicita de urgenta tuturor statelor membre sa elimine subventiile directe si indirecte pentru combustibilii fosili pana in 2020.
O serie de state, administratii locale si oameni de stiinta au declarat ca planeta se confrunta cu o situatie de urgenta privind clima. Comisia Europeana a propus deja obiectivul atingerii un nivel zero al emisiilor nete de gaze cu efect de sera pana in 2050, insa Consiliul European nu a avizat aceasta propunere din cauza opozitiei Poloniei, Ungariei si Cehiei.
COP25 va avea loc la Madrid, intre 2-13 decembrie 2019. Presedintele Parlamentului European David Maria Sassoli, va participa la deschiderea oficiala, iar o delegatie a PE, condusa de Bas Eickhout, va participa la conferinta intre 9-14 decembrie.