Patrula Zero Plastic a a inceput sa stranga plasticul plutitor de pe canalele Deltei Dunarii
reciclare plasticcolectare plasticpatrula zero plasticprotectie mediuprotectie delta
Sub sloganul "Delta e la noi acasa", Patrula Zero Plastic a voluntarilor WWF-Romania a inceput sa stranga plasticul plutitor de pe canalele Deltei Dunarii. Patrula beneficiaza de o barca personalizata pentru care a fost creat special un motor electric, cu 24 de cai putere, care asigura o autonomie de aproximativ 80 km si o capacitate de transport de pana la 7 persoane.
Potrivit WWF Romania, problema plasticului care pluteste in deriva pe Dunare este spinoasa. Operatorii serviciilor de colectare a deseurilor in Delta Dunarii spun ca nu au resurse suficiente, colectarea si transportul deseurilor fiind dificila si scumpa.
In conditiile in care judetul Tulcea a promis Uniunii Europene o rata de reciclare de 50%, pentru dezvoltarea durabila a Deltei Dunarii, in acest moment, se recicleaza doar 3% din acestea deseuri.
De la reprezentantii societatii civile pana la cei ai administratiilor locale, institutiilor de mediu si ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, toti sunt de acord ca este nevoie de campanii de constientizare in comunitatile locale, de locuri speciale de depozitare in puncte cheie in Delta Dunarii si, nu in ultimul rand, de aplicarea unor amenzi, cand este cazul.
Patrula Zero Plastic va colecta in timpul verii (iulie-septembrie 2020) deseurile din plastic de pe canalele Deltei Dunarii si le va depune in tarcurile de PET special amenajate in localitatile de proiect (Mahmudia, Sulina, Crisan, Sf. Gheorghe).
La actiunea de la Mahmudia, a fost folosit si noul aliat al programului "Cu apele curate", drona WasteShark, adusa in toamna anului trecut pentru prima oara in Romania. WasteShark, una dintre cele mai avansate solutii de management al deseurilor plutitoare, navigheaza la suprafata apei colectand pana la 500 kg de deseuri pe zi.
Pana in septembrie, Patrula Zero Plastic va merge in toate localitatile de proiect, in trasee de o zi, doua sau trei, si va colecta plasticul din zonele adiacente acestora.
La Mahmudia, vor fi curatate in timpul actiunilor si canalul Litcov, zona renaturata Incinta Carasuhat, lacurile din zona si malurile localitatilor Murighiol si Dunavat. Urmeaza zonele Crisan (canalele Caraorman si Ceamurlia, lacurile adiacente si Mila 23), Sulina (canal plaja, Dunarea Veche etc.) si Sfantu Gheorghe (Garla turceasca, lacurile adiacente si meandre).
Simultan, in toate localitatile din proiect, se va desfasura campania educationala "Impactul plasticului in natura", care consta in activitati de comunicare si promovare a reciclarii pentru turisti si localnici.
Acestia vor fi incurajati sa alerteze Patrula Zero Plastic, cand descopera deseuri din plastic pe canelele Deltei, prin adaugarea pe canalele de Social Media de fotografii gasite in excursii, cu hashtag-ul #PatrulaZeroPlastic.
Compania de turism lent sustinuta de Ivan Patzaichin s-a alaturat campaniei si va furniza informatii despre locatiile din Delta Dunarii unde exista deseuri din plastic.
De asemenea, hotelurile si pensiunile din zona au fost invitate la un parteneriat pentru sustenabilitate. Acestea vor fi ghidate si implicate in reciclarea deseurilor din plastic, in paralel cu activitati de comunicare pentru turisti despre impactul plasticului asupra mediului inconjurator si a apelor in special, si despre modalitati de reciclare/refolosire/reducere a ambalajelor din plastic.
"Zero plastic in Delta Dunarii" este un proiect ambitios pe care WWF Romania si-l asuma anul acesta, alaturi de Lidl. Actiunile vizeaza, pe de o parte, stabilirea unor masuri integrate de management al deseurilor din plastic din Delta, si pe de alta, implicarea comunitatilor locale in colectarea responsabila si reciclarea acestor deseuri.
Proiectul se defasoara in cadrul programului "Cu apele curate", un program sustinut de Lidl Romania, care contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care face parte retailerul.
Strategia REset Plastic are cinci zone de actiune, de la evitarea folosirii plasticului in ambalaje si regandirea design-ului acestora, la reciclare si actiuni de ecologizare, pana la inovare si educare in domeniu.