Peste o mie de dosare penale intocmite pentru taieri ilegale in padurile Romaniei
taieri ilegaledosare penale paduridosare taieri ilegaleprotectie padurelegi padurecostel alexe
Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, a anuntat rezultatele controalelor din primul semestru al anului privind nerespectarea regimului silvic in fondul forestier, pe drumurile publice si in depozitele de material lemnos din Romania.
Controalele au fost efectuate peste tot in tara prin Directia Corp Control, Integritate si Anticoruptie, Garzile Forestiere, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, dar si prin personalul silvic cu atributii de control din cadrul ocoalelor silvice de regim.
Astfel, in primele 6 luni ale anului, institutiile Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) au realizat 106.000 de controale care s-au incheiat cu intocmirea a 1.100 de dosare penale.
Peste 95% din acestea, respectiv 1.052, au fost incheiate pentru cazuri de taieri ilegale identificate in teren.
"Astept ca aceste dosare sa fie cat mai repede instrumentate de procurori. Tara are nevoie de exemple ale consecintelor unor astfel de infractiuni. Odata cu adoptarea Codului Silvic, numarul dosarelor penale se va dubla, cel putin. Asta pentru ca orice furt de lemn va fi considerat infractiune. Sunt convins ca stoparea in sine a taierilor ilegale ar restabili cel mai mare grad de protectie al padurilor noastre.
Cred ca, prin toate metodele pe care le punem in aceeasi lupta, suntem tot mai aproape de ceea ce toata lumea isi doreste: respect pentru padure, respect pentru legea care o protejeaza", a declarat Alexe.
Conform raportului de control, judetele unde au fost identificate cele mai multe infractiuni din Romania si au fost incheiate cele mai multe dosare penale sunt: Brasov (131 de dosare), Cluj (95), Bacau (72), Covasna (71), Timis (68), Arges (61) si Mures (58).
Cele mai mari volume de masa lemnoasa taiata ilegal au fost descoperite in judetele: Maramures (104.091 mc), Timis (5.470 mc), Bistrita (3.400 mc), pe raza de control a Garzii Forestiere Oradea (3.169 mc), Sibiu (3.024 mc), Mures (3.080 mc), Suceava (2.456 mc).
"Controalele nu au fost doar in padure, am avut echipe si pe drumurile publice. In total, am efectuat 48.000 de controale ale autovehiculelor care transportau material lemnos pe drumurile tarii. Zilnic, de la inceputul anului, am surprins peste 12 transporturi ilegale de material lemnos", a precizat ministrul.
In ceea ce priveste parghiile pentru a combate fenomenul taierilor ilegale de lemn, ministrul a mentionat ca se lupta cu acest fenomen folosind mai multe metode.
"Acest cancer nu poate fi vindecat cu un singur medicament. Asa ca, prima noastra tactica a fost sa construim un sistem prin care sa supraveghem zi si noapte ceea ce se intampla in padurile tarii. Am finalizat sistemul care poate face asta: SUMAL-ul. SUMAL-ul ne permite sa vedem din Bucuresti ce se intampla in Caras-Severin sau in oricare alta zona a tarii, si invers.
SUMAL-ul a fost deja aprobat prin Hotarare de Guvern dupa ani de tergiversari, fiind acum in etapa de implementare, peste tot in tara. Apoi, am recurs la o alta tactica! Cea a sanctiunilor aspre.
Degeaba vom monitoriza padurile in timp real si-i vom prinde pe infractori daca acestia nu sunt pedepsiti pe masura ilegalitatilor pe care le comit. Ne trebuie sanctiuni dure care sa descurajeze din start intentiile ilegale!
Sustinem modificari cheie ale Codului silvic care vor promova o legislatie de temut: cei care vor fi prinsi ca fura vor putea ajunge si in inchisoare si cu autovehiculul cu care transporta lemnul ilegal, confiscat", a spus Alexe.