Intr-o perioada in care stiinta nu era un lucru prea obisnuit pentru reprezentantele sexului feminin, o femeie remarcabila din Romania a reusit sa deschida calea pentru viitoarele generatii in acest domeniu. Numele ei este Elisa Leonida Zamfirescu, iar povestea sa de viata este una de curaj, rezistenta si perseverenta.
Elisa Leonida s-a nascut la 10 noiembrie 1887, in localitatea Galati, Romania. Desi avea o pasiune profunda pentru stiinta si inginerie, drumul ei spre a deveni inginer a fost presarat cu obstacole si prejudecati legate de gen. Nu a ajutat-o prea mult nici faptul ca provenea dintr-o familie de ingineri. Bunicul ei matern era inginer, iar fratele ei avea sa devina inginer.
A absolvit Scoala centrala de fete si a luat bacalaureatul la liceul Mihai Viteazul. Apoi, dorind sa ramana in Capitala, a incercat sa urmeze cursurile Facultatii de Drumuri si Poduri, acolo unde se pregateau viitorii ingineri. Cu toate acestea, a fost respinsa din cauza ca era femeie, fiind considerata inadecvata pentru aceasta cariera masculina. Aceasta dezamagire nu a descurajat-o insa, ba chiar a motivat-o si mai tare.
Dorind sa-si urmeze visul de a deveni inginer, Zamfirescu a luat o decizie curajoasa. A plecat in Germania, unde a gasit oportunitatea de a studia ingineria la Universitatea Tehnica din Berlin - Charlottenburg. Aici, ea s-a dovedit a fi o studenta exceptionala, fiind apreciata pentru abilitatile si determinarea sa de a reusi intr-un domeniu predominant masculin.
A absolvit cu licenta in inginerie, specializandu-se in chimie trei ani mai tarziu. In 1912, Leonida Zamfirescu a obtinut diploma de inginer, devenind astfel prima femeie inginer din Europa. Aceasta realizare notabila nu a fost doar o victorie personala, ci si un exemplu de inspiratie pentru femeile din intreaga lume. A deschis usi pentru altele si a demonstrat ca abilitatile si determinarea pot depasi orice obstacol, indiferent de prejudecatile de gen.
Dupa obtinerea diplomei, Zamfirescu s-a intors in Romania, refuzand un loc de munca in Germania. Si-a inceput cariera ca asistent la abia formatul Institut Geologic al Romaniei. Cariera ei a fost insa intrerupta brusc din cauza razboiului, Leonida alaturandu-se Crucii Rosii si conducand mai multe spitale. In 1917, ea a administrat un spital in oraselul Marasesti, spital in care ingrijea victimele bataliei de la Marasesti.
Dupa razboi, Leonida Zamfirescu s-a reintors la Institutul Geologic. In scurt timp a ajuns sa conduca 12 laboratoare si sa participe la studii pe teren, descoperind noi resurse de carbune, sist, gaze naturale, crom, bauxita si cupru. A cercetat productia de sulfat de cupru si a studiat apele minerale din Romania si compozitia apei pentru consum industrial.
In afara orelor de lucru, ea a gasit timpul sa predea fizica si chimia la Scoala de fete Pitar Mos si la Scoala de electricieni si mecanici. A fost prima femeie membra a Asociatiei Generale a Inginerilor Romani (AGIR), precum si membra a Asociatiei Internationale a Femeilor Universitare.
Citeste si Stiai ca filtrul de cafea a fost inventat de o femeie? Bunicii ei detineau o fabrica de bere, afla-i povestea
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
ANALIZA. Bucurestiul ia fata marilor capitale europene la un capitol surprinzator! Suntem pe locul 7 in UE
Presedintele Nicusor Dan promite din nou ca TVA nu va fi majorat! Totusi, Romania ar fi in recesiune inca de anul trecut
Se fac angajari MASIVE in toata Romania! Lista locurilor de munca disponibile, anuntata chiar de Ministerul Muncii
CCR a validat rezultatele alegerilor prezidentiale si il recunoaste pe Nicusor Dan drept presedintele ales de romani
BNR avertizeaza asupra percicolelor: S-a tras masiv valuta de pe piata romaneasca! Mugur Isarescu avertizeaza: problema cea mai mare e deficitul bugetar
Partenerii nostri
Migrarea in REGES-ONLINE, explicata pas cu pas de catre specialisti
Stagiul de cotizare pentru concediu medical [LEGISLATIE si STUDII DE CAZ]
Vanzarea cu plata in rate: Abordare practica si explicatii detaliate intr-un studiu de caz
PFA la norma de venit si salariat: Care sunt obligatiile privind CAS si CASS
Taxa pe stalp: Noile formulare pentru declarare si rectificare in 2025
Preschimbare permis auto: cum platesti taxa pentru permis si ce acte sunt necesare
Daune morale in Romania: Ce suma poti obtine in instanta si cum se calculeaza?
Rolul directorului economic in organizatie. Ce prevede fisa postului?
Te-ar putea interesa si
Presedintele Nicusor Dan promite din nou ca TVA nu va fi majorat! Totusi, Romania ar fi in recesiune inca de anul trecut
Se fac angajari MASIVE in toata Romania! Lista locurilor de munca disponibile, anuntata chiar de Ministerul Muncii