Romfilatelia dedica o emisiune de timbre uniformelor regalitatii, tinutelor purtate de reginele Romaniei
uniformele regalitatiireginele romanieiregina mariaregina elisabetaregina elenaregina ana
Piesele de vestimentatie regala au pasionat dintotdeauna atat publicul, cat si colectionarii. Romfilatelia continua seria marcilor postale dedicate acestei tematici, prin emisiunea "Uniformele regalitatii (III). Reginele Romaniei", emisiune care va intra in circulatie din 15 septembrie 2020. Pe cele patru timbre ale emisiunii sunt ilustrate reginele Elisabeta, Maria, Elena si Ana, imbracate in vestimentatie de ceremonial, cu podoabe si diademe.
Emisiunea este insotita de un album filatelic, realizat in tiraj de 275 de exemplare, echipat cu un bloc special de 4 timbre dantelate si 4 nedantelate ale emisiunii, precum si cu setul de doua plicuri prima zi avand stampila aplicata in clar cu folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 275.
Potrivit Romfilatelia, regulile vestimentare pentru capetele incoronate sunt foarte stricte, iar, la realizarea lor, sunt folosite materiale care trebuie sa se incadreze in standardele decentei. Totusi, unele regine ale Romaniei au iesit, cateodata, din normele epocii, remarcandu-se vizibil cu moda abordata in afara tarii.
Regina Elisabeta (1843-1916) spunea ca: "Toaleta pe care o porti nu este un lucru fara importanta. Ea iti da viata!" Adesea, imbracamintea Reginei Elisabeta a fost considerata de catre apropiati sau oaspeti ca adevarate indrazneli de vedeta. Rochiile-tunica albe erau acoperite de bijuterii nu tocmai regale, ci de fantezii cu dimensiuni mari, precum si de tot felul de danteluri si broderii neasteptate.
Sub o bogata haina de blana, Regina Elisabeta purta cate un vesmant amplu din catifea rosie foarte inchis, ce semana mai degraba cu un halat de casa, impodobit cu broderii pestrite, in talie cu cate un cordon din matase fina, ce semana mai degraba cu o sforicica. De asemenea, ourta palarii cu boruri mici, cu o voaleta de care-si fixa pince-nez-ul.
Regina Elisabeta a epatat prin tinutele la moda din Occident si prin portul traditional romanesc. S-a lasat fotografiata in ii, facand publicitate, cu imaginea ei, Regatului Romaniei.
Totodata, Regina Maria (1875-1938) a reusit sa impuna un stil vestimentar propriu, iar, in multe dintre fotografii, apare in tinute care par mult mai lejere decat ale altor suverane ale timpului, dar si mai avangardiste, care abordeaza moda ilustrata a anilor 1880-1918, lucru datorat vizitelor numeroase pe care le facea la Paris. Pentru realizarea toaletelor, Regina Maria, precum si fiicele sale, apelau la renumitii creatori de moda francezi: Jean Patou, Paul Poiret, Redfern, Cheruite si Gabrielle Chanel.
Costumele traditionale au fost apreciate de asemenea de Regina, insa erau stilizate si modernizate, fara a le strica farmecul sau specificul acestora. Bijuteria preferata a Reginei Maria era colierul din perle, asortat inclusiv la costumul popular. Regina Maria s-a afisat adesea si in uniforme militare, dar si in uniforma de sora medicala, in anii Primului Razboi Mondial.
Regina Elena (1896-1982), descendenta a familiei regale a Greciei, a fost incantata sa promoveze traditiile autentice romanesti, fiind celebre in epoca fotografiile sale in costume populare. Dupa proclamarea lui Mihai ca rege, in 1927 si 1940, a avut calitate de Regina-Mama, insotindu-si fiul in tinute elegante, dupa moda epocii. Diadema cu motive grecesti a Reginei Elena a reprezentat un accesoriu remarcabil, fiind purtata cu onoare la ocazii speciale de Regina Ana si de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.
Regina Ana (1923-2016) a fost discreta in viata publica si prin vestimentatie. Atentia mai redusa a Reginei Ana la adresa modei si tinutelor de gala a fost mostenita de la mama sa, printesa Margaret a Danemarcei, care spuneaa: "Eu nu ma imbrac, eu ma acopar".
Intr-un interviu din 2008, Regina Ana spunea ca a preferat sa se ocupe de casa, iar ideea de protocol nu-i spunea nimic. Modestia este, insa, motivul pentru care Regina Ana omite sa aminteasca de o perioada din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, cand a purtat cu mandrie si respect uniforma fortelor militare franceze libere, fiind decorata cu Crucea de Razboi a Frantei.
Romfilatelia multumeste Casei Majestatii Sale Custodele Coroanei si Muzeului National Peles pentru sprijinul documentar si fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de marci postale.
Emisiunea de marci postale "Uniformele regalitatii (III). Reginele Romaniei" va fi disponibila incepand din 15 septembrie 2020, in magazinele Romfilatelia din Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, precum si in magazinul online.