Saracia absoluta a crescut de la 23,4%, la 27,7%
saracie extremaromaniacombatare saracie
Un studiu al Ministerului Muncii, realizat cu sprijinul Bancii Mondiale, arata ca, in Romania, saracia absoluta a crescut, intre 2008 si 2012, de la 23,4%, la 27,7%, in contextul crizei economice, al substantialelor restrictionari salariale si al inghetului temporar de pe piata fortei de munca.
Potrivit lui Codrin Scutaru, secretar de stat in Ministerul Muncii, dezbaterea publica a proiectului de Strategie Nationala privind Incluziunea Sociala si Reducerea Saraciei 2014-2020 este o etapa absolut necesara si fireasca de consultare a opiniei publice, cu impact direct asupra indeplinirii unui obiectiv fundamental al politicilor publice din domeniul social.
Scutaru a aratat ca saracia absoluta inseamna "disparitia bucatii de paine de pe masa, boala ce se instaleaza din cauza lipsei de confort si ingrijire, carenta materiala care le impinge pe mamele singure la abandon sau tentatia delincventei, vazuta ca unica solutie pentru a invinge disperarea".
Studiul, pe care se bazeaza proiectul Strategiei Nationale privind Incluziunea Sociala si Reducerea Saraciei 2014-2020, pune in evidenta si adancirea, in societatea romaneasca, a liniilor de fractura intre Est si Vest, intre persoane singure, dependente sau cu dizabilitati si cei ce pot spera in solidaritatea naturala a structurii familiale, sau intre sat si oras.
"Aceste categorii vulnerabile sunt semnul unui amenintator dezechilibru de tesut si sistem social, ce poate deveni structural, in lipsa unor masuri adaptate si proactive.
Iar una din consecintele cele mai drastice ale acestei situatii poate fi antagonizarea durabila a unei comunitati fata de alte grupuri: multiplele discriminari la care sunt supuse comunitatile rome ne pot ajuta sa ne facem o idee despre semnificatia reala a acestui risc, de care nimeni nu este pus la adapost", a avertizat Scutaru, citat de Agerpres.
Strategia arata ca misiunea de reducere a saraciei si incurajare a incluziunii sociale poate fi indeplinita in termene rezonabile de timp.
Prin implementarea celor doua obiective zonale si 18 obiective ce vizeaza categorii precise de persoane aflate in diferite situatii de fragilitate, este posibil ca angajamentul asumat in cadrul Strategiei Europa 2020 pentru reducerea saraciei cu circa 580.000 de persoane sa fie atins, potrivit oficialului.