Asa cum a scris autorul Tom Peters, in cartea sa motivationala „The Little Big Things: You”- „ce poti masura, poti controla”: daca poti masura timpul atunci poti identifica si ce trebuie ajustat sau imbunatatit la programul tau.
Poti incepe prin a masura timpul pentru o zi sau o saptamana, un task simplu de realizat azi datorita tehnologiei si catorva aplicatii simple si eficiente:
RescueTime Time Management, de la RescueTime Team
Odata instalata, aplicatia functioneaza in backgroundul computerului sau al telefonului tau si retine toata activitatea pe care o desfasori pe parcursul unei zile, de la programe pe care le folosesti pana la site-uri pe care le accesezi.
Tot ce trebuie sa faci initial este sa cataloghezi site-urile sau programele pe care intri de obicei si sa le evaluezi in functie de cat de mult te distrag sau dimpotriva, te fac mai productiv.
Datele adunate de RescueTime din toate activitatile tale de peste zi sunt apoi organizate in rapoarte pe care esti liber sa le verifici pentru a vedea exact cate ore ai petrecut cu folos sau ai irosit in ziua respectiva.
Disponibil pe: Mac, PC, Android, Linux
Pret: gratis
Any.do, de la Any.do
Daca esti in cautarea unei aplicatii cu design minimalist si usor de folosit, care sa-ti organizeze task-urile si cu ajutorul careia sa delegi usor sarcini colegilor de munca sau chiar familiei, Any.Do este o alegere eficienta.
Toate listele de sarcini si proiectele din aplicatie pot fi share-uite cu cei din jur si accesate de pe orice dispozitiv. Printre caracteristicile aplicatiei se afla si posibilitatea de a transforma apelurile ratate de pe telefon, in reminder.
Disponibil pe: iPhone, iPad, Android si pe tablete, Web, Chrome si Mac
Pret: gratis
Potrivit unui studiu, utilizatorii de mobil din tara noastra isi verifica telefonul si de 200 de ori pe zi.
O cercetare de piata realizata de compania Ernst&Young in Romania si analizata de ziare.com, arata ca 66% dintre respondenti spun ca din momentul trezirii si pana se uita la dispozitivul mobil trec sub 30 de minute, iar pentru 29% dintre respondenti se pare ca rutina diminetii incepe cu verificarea dispozitivului mobil.
Mai mult, 52% dintre participantii la studiu spun ca se uita intre 11 si 50 de ori in fiecare zi la dispozitivele lor, iar 22% se uita de minimum 51 si chiar peste 200 de ori in fiecare zi.
Cea mai mare frecventa de utilizare a dispozitivelor mobile se constata la segmentul de varsta 25-35 de ani (41%).
In mare parte a timpului, utilizatorii se uita la telefon pentru a verifica ora, dar ajung inevitabil sa piarda timp citind notificari, raspunzand mesajelor pe Facebook etc.
Solutia ca sa economisesti minutele pierdute pe telefon e mai simpla decat ai crede. Poarta un ceas la mana si, de fiecare data cand vrei sa verifici ora, uita-te la ceas si nu la telefon. Astfel, vei diminua sansele sa te blochezi in telefon mai mult decat e necesar si vei economisi minute pretioase.
Dupa ce descoperi cum poti sa furi timp renuntand la activitati inutile si cum sa-l organizezi apoi mai bine, e vremea sa inveti cum sa-ti prioritizezi activitatile pentru a folosi eficient timpul castigat.
Acorda-ti cateva minute in fiecare dimineata si gandeste-te daca proiectele in care te vei implica pe parcursul zilei au un impact pozitiv asupra ta si a celor din jur si daca merita energia si atentia ta cu adevarat.
Apoi incearca sa le prioritizezi in functie de importanta si ai grija sa te ocupi de cele mai importante proiecte in orele din zi in care dai randament maxim.
Majoritatea oamenilor traiesc de pe o zi pe alta si multi dintre acestia ajung intr-un final sa se intrebe unde s-a dus timpul. Insa, daca esti responsabil pentru bunul mers al unei companii sau vrei doar sa tii din scurt fraiele propriului destin, ar fi bine sa incerci sa-ti structurezi cumva deciziile.
Seteaza-ti teluri, fie pe termen scurt sau lung, insa incearca pe cat posibil sa fii realist. Poti dezvolta, de exemplu, un plan de cinci ani. Acesta are urmatoarele beneficii:
Te ajuta sa te concentrezi asupra prioritatilor.
Te ajuta sa spui NU lucrurilor care nu te ajuta sa iti atingi scopul.
Iti ofera o marja de timp pentru a vedea ce trebuie sa schimbi, ce e posibil sa faci si ce nu e realist, fara sa te lasi coplesit si sa ajungi in situatia in care nu poti duce lucrurile la bun sfarsit.
Iti ofera o motivatie puternica sa ajungi unde vrei.
Organizarea mai buna a timpului iti poate schimba radical atat viata profesionala, cat si pe cea personala. Nu ramane decat sa incluzi recomandarile de mai sus in rutina ta zilnica si sa fii consecvent pe termen lung.
Surse foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Firmele romanesti dau de pamant cu amnistia fiscala si acuza ca legea care te scapa de datoriile la ANAF nu e corecta cu antreprenorii cinstiti
Raport oficial. Romania, campioana scumpirilor in Uniunea Europeana. Cum am ajuns sa avem cea mai mare inflatie?
Greseala financiara pe care nu mai ai voie s-o faci dupa 55 de ani
Iti zboara banii din portofel? Iata cum iti poti dubla economiile si pune bani deoparte constant
Gradul de confort al omenirii se imbunatateste de la o generatie la alta. Cat va mai dura acest proces?
Partenerii nostri
Salariatului i se desfiinteaza postul, desi firma merge bine. Are dreptul sa conteste masura?
Reguli privind disciplina muncii. Activitati strict INTERZISE la locul de munca
Coasigurati. Domiciliul persoanelor aflate in intretinerea contribuabilului
Inventarul intermitent: in ce consta si care este monografia contabila pentru un restaurant
Examen Consultant Fiscal: conditiile de participare, tematica, bibliografia si taxa de inscriere
Amnistia fiscala: Pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a beneficia de facilitatile fiscale
Ai dificultati in gasirea candidatului ideal? Iata cum scrii un anunt de recrutare eficient
Cumul pensie cu salariu dupa 70 ani. Cum se aplica noua lege a pensiilor
Te-ar putea interesa si
Raport oficial. Romania, campioana scumpirilor in Uniunea Europeana. Cum am ajuns sa avem cea mai mare inflatie?
Greseala financiara pe care nu mai ai voie s-o faci dupa 55 de ani