Sunt recomandate cand incepi sa porti lentile sau daca le folosesti ocazional, in timpul practicarii unui sport sau la evenimentele unde nu vrei sa ai ochelari. Se utilizeaza maximum 12 ore, dupa care se scot si se arunca. De obicei, se vand in pachete de cate 30 sau 90 de lentile.
Avantajoase din punct de vedere financiar, lentilele de contact potrivite pentru purtarea zilnica se inlocuiesc o data la doua saptamani, la o luna sau la trei luni, in functie de specificatiile producatorului. Se poarta doar in timpul zilei, apoi se curata si se pastreaza in recipiente speciale. Cele cu purtare extinsa pot fi tinute atat ziua, cat si noaptea, ins? nu este recomandat sa dormi cu ele.
Se schimba o data pe luna si se pot purta in timpul zilei si noaptea. Materialul din care sunt construite, silicon-hidrogel, permite o transmisibilitate a oxigenului superioara.
Lentilele moi sunt mai comode si au un timp scurt de adaptare, insa costul este mai mare si nu sunt potrivite pentru toate tipurile de afectiuni oculare. Sunt confectionate fie din hidrogel, fie din silicon-hidrogel.
Prima categorie este recomandata persoanelor cu ochi sensibili sau uscati. Un dezavantaj este numarul mic de ore pe zi (8-10 ore) in care lentila poate fi purtata. In schimb, lentilele moi din silicon-hidrogel pot fi purtate o perioada mai indelungata (pana la 30 de zile). Acestea nu sunt potrivite celor care au ochi uscati
Sunt recomandate pentru majoritatea problemelor de vedere, in special pentru persoanele cu dioptrii mari sau cu tulburari de vedere complexe, cum ar fi ectazii corneene. Printre dezavantaje se afla acomodarea mai indelungata si rigiditatea, care poate determina lentila sa alunece de pe cornee.
Lentilele hibride sunt o combinatie intre cele moi si cele dure. Pot reprezenta o alternativa pentru persoanele care doresc confortul unei lentile moi si claritatea uneia dure. Consulta medicul pentru a-ti spune ce tip de lentila va da cele mai bune rezultate in cazul tau.
De asemenea, sunt si alte tipuri de lentile, cum ar fi cele cosmetice (de schimbare a culorii ochiului), cele speciale pentru ochi uscati sau cele terapeutice, recomandate si supervizate de medic. Un alt criteriu de diferentiere este dimensiunea: exista lentile cu diametrul mic, corneene, si lentile sclerale, mai mari.
Indiferent de tipul de lentile de contact care sunt potrivite pentru tine, asigura-te ca le utilizezi corespunzator si folosesti solutii speciale de ingrijire si depozitare. Mai mult, nu utiliza lentilele impreuna cu alte persoane si cere ajutorul medicului oftalmolog pentru orice problema aparuta.
Ultimele NOUTATI
Side hustle in 2025: 10 idei care pot deveni afaceri reale
Romantism si pierderi financiare: cum folosesc escrocii bancomatele cripto in Australia
Ghidul angajatorului. Stiti la ce se refera “adaptarea rezonabila la locul de munca”?
Romania scapa la limita de taierea fondurilor europene. Ce a convins Bruxelles-ul ca meritam o noua sansa
Partenerii nostri
De ce servicii medicale pot beneficia persoanele neasigurate in 2025. Ce include pachetul minimal
OBLIGATIILE structurilor de medicina muncii. Ce trebuie sa stii despre prestatorii de servicii
Salariatii mobili si inregistrarea in REGES ONLINE. Reglementari cheie si prevederi legale
OUG 37/2025: Modificari importante privind Antifrauda si RO e-Factura
Masuri fiscale de austeritate: TVA urca la 21%, impozit pe dividende de 16% si accize majorate
Constructii fara autorizatie in 2025: ce prevede OUG 31 si cum se modifica Legea 50/1991
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza