TOP 10 CELE MAI BUNE ORASE DE LOCUIT DIN EUROPA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
TOP 10 CELE MAI BUNE ORASE DE LOCUIT DIN EUROPA
TOP 10 CELE MAI BUNE ORASE DE LOCUIT DIN EUROPA
de Magda Florea la 19 Aug. 2019
Urmareste-ne pe Google News
vacantaconcediutop 10 orase

Te-ai gandit vreodata cum ar fi sa iti schimbi radical viata si sa te muti intr-un alt oras? Nu, nu in Romania. Oriunde in Europa. Ce spui de Paris, Praga, Lisabona sau Berlin?

Daca nu ai curajul sa pleci pentru totdeauna intr-o astfel de destinatie, arunca o privire pe topul de mai jos, care cuprinde cele mai frumoase orase din Europa, tocmai bune de locuit, chiar si pentru cateva zile, in concediul de peste an.

1. Budapesta 


Datorita apropierii de Romania, Budapesta este varianta accesibila, "low cost" a oraselor din Vestul Europei. Orasul are o arhitectura urbana vesela si vei fi incantat de multitudinea de localuri si terase deschise pe timpul verii.


Budapesta este capitala Ungariei, fiind situata pe ambele maluri ale Dunarii. Budapesta se afla in zona temperata, fiind un oras cu climat temperat continental de tranzitie, media anuala a temperaturii fiind de 11,0 grade Celsius.
 
In anul 2018, Budapesta gazduia 1 749 734 de locuitori, fiind un oras cosmopolit si cu aer occidental. Comunitatea romaneasca din capitala Ungariei numara 8.480 de persoane in anul 2011. 
 
Un argument pentru cei care se gandesc sa se mute aici este infrastructura rutiera mult mai bine dezvoltata decat in Romania. Budapesta este centrul sistemului de sosele ale Ungariei - toate soselele majore pornesc de aici. De asemenea, aici intalnim si transport feroviar, dar si aerian. Budapesta este totodata unul dintre importantele noduri feroviare din Europa Centrala.
 
Paradoxul Budapestei este ca, desi are un aer stravechi, dictat de cladirile de odinioara, aspectele vietii moderne sunt la cele mai inalte standarde din Europa de Est.
 
In Budapesta merita sa te muti daca esti pasionat de istorie, daca iti place conceptul de oras vechi, cu galerii de arta, muzee, teatre, sali de cinema. Trebuie sa stii ca si sistemul sanitar a inregistrat mari progrese in ultimii ani, la fel si parcurile sau bibliotecile.
 
 

2. Atena


Renumita pentru vestigiile sale antice, Atena este destinatia ideala pentru cei care vor sa imbine distractia elena cu istoria universala. Atena nu mai este o destinatie de lux, ci una foarte accesibila, iar romanii viziteaza orasul elen cu zecile de mii in fiecare an. Este un oras care merita vizitat ca turist, dar in care poti investi pentru a te muta aici pentru totdeauna, mai ales daca ai abilitati de comerciant si iti doresti sa pui bazele unui business in turism.

Orasul este capitala Greciei si, desi a cunoscut adevarata glorie in Grecia Antica, inca reprezinta un punct istoric strategic, care atrage sute de mii de turisti anual.
 
Atena este un oras in care merita sa locuiesti, daca esti pasionat de ruine, de legende, daca iti place sa simti istoria la fiecare pas. De asemenea, traditia elena, efervescenta locuitorilor de aici, traditiile, muzica, dansurile si mancarea traditionala fac din Atena un loc unic in lume, ca sa nu mai vorbim despre peisajele sale inconfundabile mai ales in timpul verii, cand turisti din intreaga lume vin in Grecia pentru un strop de aer exotic.
 
Atena domina regiunea Attica si este unul dintre cele mai vechi orase din lume, istoria sa atestata durand peste 3,400 de ani. Nu ai cum sa nu te indragostesti la prima vedere de Atena!
 
Clima din Atena este semiarida, uscata, cu o umiditate scazuta pe tot parcursul anului. De asemenea, Atena avea in anul 2001 o populatie de 745,514 locuitori.
 
Locuitorii de aici se pot bucura pe deplin de vestigiile antice, datorita complexitatii transportuli in comun, avand la dispozitie: autobuze, troleibuze, tramvaie, metrou si trenuri suburbane, dar si transpot maritim si aerian, prin Aeroportul International Venizelos.
 
Curiozitate: Printre atenienii antici circula o legenda cu privire la originea numelui capitalei. Se pare ca, atat Atena cat si Poseidon au cerut sa fie patroni ai orasului si sa-i dea numele lor, astfel ca s-au intrecut pentru a obtine onoarea, fiecare oferind un dar orasului. Poseidon a creat un izvor de apa sarata lovind pamantul cu tridentul sau, pentru a simboliza puterea marii. Atena a creat in schimb maslinul, simbolizand pacea si prosperitatea. Atenienii, condusi de Cecrops, au acceptat maslinul si au botezat orasul Atena.
 
 

3. Paris


Parisul este orasul in care viseaza cei mai multi oameni sa locuiasca. Din acest motiv, gandeste-te serios daca vrei sa te muti aici, pentru ca preturile sunt foarte piperate, atat la locuinte, cat si in ceea ce priveste nivelul de trai, in general. 

Totusi, Parisul merita toti bani, o spun turistii care il viziteaza doar cateva zile pe an si raman fermecati de aerul lui romantic pentru totdeauna, dar si cei care se hotarasc sa se mute aici definitiv.

Paris este capitala si cel mai mare oras din Franta, zona metropolitana a Parisului avand o populatie de 12.089.098 locuitori, conform unei numaratori din 2008. Orasul este situat in partea central-nordica a tarii, pe fluviul Sena
 
De asemenea, Parisul este una dintre cele mai populate zone metropolitane din Europa, fiind inclus in aproape toate clasamentele in care se masoara nivelul de trai foarte ridicat, fiind, totodata, un oras foarte scump.
 
Totusi, daca vrei sa te muti aici, trebuie sa stii ca merita. Parisul este astazi unul dintre cele mai mari centre economice si culturale din lume, cu o economie abosolut incredibila, daca tinem cont de faptul ca Paris si regiunea Paris produc mai mult de un sfert din produsul intern brut al Frantei.
 
Daca iti doresti sa vii aici pentru a studia, ai facut alegerea potrivita. Regiunea Paris are cea mai mare concentratie de studenti (in invatamantul superior) din Uniunea Europeana, este prima in Europa in ceea ce priveste capacitatea de cercetare si dezvoltare.

Daca vorbim despre transport, Parisul este un adevarat exemplu pentru orice metropola a lumii, cu doua aeroporturi,  Orly, la sud de Paris, si Charles de Gaulle, la nord de Paris, orasul dispune de linii performante de metrou, de transport rutier si feroviar de inalta calitate.

Daca ai norocul sa locuiesti aici, te vei bucura de o diversitate impresionanta de cladiri, muzee, monumente si galerii de arta pe care orice persoana de pe aceasta planeta trebuie sa le viziteze macar o data in viata: Muzeul Luvru, Musée Picasso, Musée Cluny, Turnul Eiffel, Catedrala Notre-Dame, Statuia Libertatii, Sainte-Chapelle.
 
Nici viata de noapte nu este de neglijat in Paris. Aici faimoase sunt Le Lido - cabaret de pe Champs-Elysées faimos pentru spectacolele exotice, dar si cluburile de noapte Bal du Moulin Rouge, Le Crazy Horse Saloon sau Les Folies Bergère.
 
Si, cu siguranta, deliciul celor mici, dar fara indoiala, care va impresiona si adultii este Disneyland Resort Paris, uriasul parc de distractii din estul orasului, in care lumea desenelor animate prinde viata.


4. Amsterdam

Pentru nonconformisti si pentru cei pusi pe distractie, aici este "sarea si piperul Europei". Amsterdamul este un oras, pe cat de linistit ziua, pe atat de agitat noaptea, cand stradutele inguste si inconjurate de cladiri cu arhitectura specifica, te duc pe carari nebanuite.

Amsterdam este capitala oficiala a Olandei, care gazduieste aproximativ 800.000 de locuitori, majoritatea facand parte dintr-un mozaic etnic si cultural foarte diversificat.
 
Amsterdamul este recunoscut, in special, pentru viata sa de noapte extrem de vie si colorata, presarata cu cluburi de noapte si localuri in care sunt permise multe dintre activitatile interzise in restul Europei, motiv pentru care este un oras turistic foarte bine dezvoltat. De asemenea, daca iti place sa iti petreci timpul in baruri si cafenele, ai gasit locul ideal pentru tine. In Amsterdam sunt peste 1.500 de astfel de localuri, deci sigur vei gasi ceva pe gustul tau.
 
Pitorescul arhitectural te duce, totusi, cu gandul la o asezare conservatoare si linistita, acesta fiind, de fapt, si farmecul orasului paradoxal si complex.
 
Se spune ca orasul se scufunda incet. Cladirile din Amsterdam sunt construite pe piloni de lemn, insa ingineria tehnologica dezvoltata a orasului tine din frau scufundarile ce aseamana orasul cu celebra Atlantida.
 
Amsterdamul este orasul ideal in care merita sa te muti, daca esti amatorul unei vieti ecologice si iti place mersul pe bicicleta, in detrimentul transportului cu autoturismul. Amsterdam este orasul unde exista mai multe biciclete decat locuitori, adica aproximativ 1.000.000.

In prezent, economia orasului se bazeaza pe comert, nivelul de trai fiind printre cele mai ridicate din Uniunea Europeana, insa costurile nu sunt atat de ridicate, fiind un oras in care te poti muta fara sa fie nevoie sa ai venituri foarte mari, cum se intampla, spre exemplu, in cazul Parisului.


5. Copenhaga


Chiar daca este o capitala din Nordul Europei, Copenhaga nu are preturi de speriat, nici pentru o vacanta, nici pentru cei care vor sa se mute aici definitiv. Orasul in limba romana se traduce prin “Portul comerciantilor”, orasul fiind un punct economic strategic, datorita situarii sale in apropierea Marii Baltice.
 
Copenhaga este capitala Danemarcei, ce gazduieste aproximativ 1.800.000 locuitori si se afla in zona de climat oceanic, cu iesire la un climat continental umed
 
Mica Sirena, amplasata pe o stanca rotunda din portul Langelinie, este una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din Danemarca. 
 
Aici, cultura, shoppingul si viata de noapte sunt printre principalele activitati ale locuitorilor, dar si principalele atractii turistice. De asemenea, Copenhaga este un important centru regional de cultura, business, mass-media, si stiinta.
 
Unul dintre motivele pentru care merita sa te muti aici este faptul ca orasul este recunoscut pentru inalta calitate a vietii, fiind unul dintre cele mai ecologice orase ale Europei. Aici, peste 35% din totalul cetatenilor fac naveta la locul de munca, cu bicicleta.
 
In anul 2018, 15 restaurante din Copenhaga au primit stele Michelin, asa ca, daca esti un gurmand innascut, acesta este orasul in care merita sa te muti.


6.  St. Petersburg, Russia

Daca muzeele si galeriile de talie mondiala, bisericile impresionante, care se inalta la cer si teatrele suna a ceva ce ti-ar placea, St. Petersburg este locul potrivit pentru tine.

Sankt Pettersburg este un oras rusesc, situat in Rusia de nord-vest, in delta raului Neva. Orasul A fost fondat de tarul Petru cel Mare, in 1703, ca o "fereastra catre Europa" si gazduieste aproximativ 1 milion de locuitori, fiind cel mai nordic oras european.
 
Daca esti pasionat de cultura si arhitectura, acesta este un oras fermecator, cu un specific cu totul aparte, al carui centru este protejat de UNESCO ca parte a patrimoniului universal. De asemenea, timp de mai bine de doua secole, aici a fost , centrul politic si cultural al Rusiei, reusind sa isi pastreze titulatura si in prezent.
 
Sankt Petersburg are aproximativ 4.159.635 de locuitori, fiind populat preponderent de rusi. Totusi, trebuie sa stii ca daca vrei sa te stabilesti aici, e nevoie sa le prezinti autoritatilor dovada faptului ca ai unde sa locuiesti in oras, ai o slujba sau te-ai casatorit cu o persoana care, la randul ei, indeplineste aceste conditii.
 
Orasul este un important nod de transport, economia sa fiind bazata pe industria constructoare de masini, echipament energetic, utilaje, al constructiilor navale, metalurgiei feroaselor si neferoaselor, industriei chimice si tipografice. 
 



7. Porto, Portugalia

Porto este capitala districtului omonim din Portugalia, ce gazduieste aproximativ 1.290.000 de locuitori in zona metropolitana, fiind pe locul al doilea ca marime, la nivel national. 
 
Orasul, de o frumusete aparte, este situat in nordul tarii, la nord de raul Douro, aproape de coasta Oceanului Atlantic. Economia, dar si principalele activitati ale locuitorilor de aici se bazeaza pe productia de vin. Aici se produc unele dintre cele mai apreciate soiuri de vin, la nivel mondial. 
 
Centrul orasului este protejat de UNESCO inca din 1996, iar cercetarile istorice arata ca Centrul Istoric a fost locuit inca din secolul al IV-lea, la momentul actual este poate cea mai frumoas regiune din Porto.
 
Iubitorii de vin nu mai au nevoie de nicio prezentare. Poro este locul undei poti degusta unele dintre cele mai apreciate soiuri de vinuri pe plan mondial, bucurandu-te de priveslisti si cladiri impresionante. Economia, dar si principalele activitati ale locuitorilor de aici se bazeaza pe productia de vin. Dupa cum spuneam, aici se produc unele dintre cele mai apreciate soiuri de vin, la nivel mondial.

Desi este un ors cu aer rustic si cu putine note de modernitate si futurism, Porto este foarte iubit de turistii din intreaga lume si poate fi un loc ideal in care sa te muti pentru totdeauna.

Nivelul inalt de trai face si costurile nu foarte ridicate ale vietii fac din Porto un oras in care merita sa locuiesti, mai ales ca limba de origine latina este usor de invatat si te vei acomoda rapid printre locuitorii pasnici si primitori.

 

8.  Hamburg, Germania

 
Hamburg este unul dintre cele mai dezvoltate orase ale Germaniei. Este, de asemenea, o combinatie ideala intre facilitatile pentru turisti si oportunitatile industriale. Este un oras cu o arhitectura unica, si nici o vizita la Hamburg nu este completa fara a vizita Elbphilharmonie, poate cea mai frapanta arhitectura a Germaniei .

Ca orice alt oras al Germaniei, Hamburg debordeaza de civilizatie, curatenie si linistea specific nemteasca, deci a te muta aici nu poate fi decat un privilegiu.

Hamburg este numele unuia din cele 16 landuri federale ale Germaniei, fiind  principalul port german, ce gazduieste aproximativ 1,8 milioane de locuitori. La Maschen, in sud de oras, se gaseste nodul feroviar cu cea mai mare statie de triaj din Europa.
 
Clima Hamburgului are influente maritime, fiind mai blanda decat in restul regiunii, avand, totusi, in tot timpul anului, caracter umed.
 
Interesant despre acest oras este ca a primit titulatura de “Cel mai verde oras din Germania”, Hamburg fiind acoperit in proportie de 14% de spatii verzi formate din gradini, parcuri si rezervatii naturale.
 
Dupa cum stim, Germania este denumita "motorul economic al Europei", iar Hamburg nu face nota discordanta de aceasta titulatura. Orasul detine industrii si companii care contribuie masiv la bugetul local, iar investitiile se tin lant pentru locuitori, care beneficiaza de retele complexte de transport in comun, dar si de investitii in sistemul medical si de invatamant.
 


9. Graz, Austria

Graz este al doilea oras ca marime din Austria si totodata capitala provinciei Steiermark, gazduind aproximativ 300.000 de locuitori. Orasul este situat de o parte de si de alta a raului Mur, in sud-estul Austriei. Orasul s-a format probabil in secolul XII, fiind construit in jurul Schlossberg-ului. Numele deriva din slovenul "grad", care inseamna castel. 

Graz este un oras tipic austriac, cu asezari pitoresti, cu arhitectura vesela si cu aer imperial. Centrul vechi istoric din Graz este inscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, din 1999.

 Austria imparte topul celor mai puternice economii ale Europei cu Germania. Aici, nivelul de trai si calitatea vietii sunt crescute, locuri de munca numeroase, iar oportunitatile de relaxare sunt si ele, pe masura. Oamenii sunt privilegiati de locuri de munca foarte bine platite, salariul minim depasind 1.200 de euro net.

Austria este un loc minunat pentru iubitorii de mancare, iar Graz nu face exceptie. Grazul abunda de localuri cu mancare si preparate delicioase adunate din intreaga lume, iar peisajele montane iti taie rasuflarea. 

 

10. Bergen, Norvegia

 
Nu puteam incheia acest clasament fara sa amintim macar unul dintre orasele Tarilor Nordice. Dupa cum bine stim, acestea sunt recunoscute pentru inaltul lor grad de dezvoltare si pentru amabilitatea cu care isi intampina oaspetii. Bergen este un oras in judetul Hordaland, vestul Norvegiei, ce adaposteste aproximativ 300.000 de locuitori.
 
Desi are o suprafata de doar  465 de kilometri patrati, orasul este un pol nordic al dezvoltarii si bunastarii.
 
Fie ca alegi sa vizitezi Bergen sau sa te muti in el, vei ramane cu o impresie deosebita in urma experientei tale. Desi este considerat unul dintre cele mai ploioase orase din Europa, Bergen are atat de multe lucruri incredibile de oferit, incat te va deranja sa ploua putin.

Spre exemplu, te poti adaposti de ploaie in muzeele celebre in toata lumea, daca esti pasionat de arta si cultura. Spre exemplu, cartierul "Bryggen" din Bergen a fost inscris in anul 1979 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Norvegienii se bucura de al doilea cel mai mare PIB pe cap de locuitor intre tarile europene (dupa Luxemburg), si al saselea cel mai mare PIB (PPP) pe cap de locuitor din lume. Economia norvegiana este un exemplu de economie mixta, iar sanatatea publica in Norvegia este gratuita, cu o taxa modica, platita pentru unele categorii de varste. Norvegienii beneficiaza si de dreptul la un concediu parental platit de 46 de saptamani, asa ca, nu exista niciun motiv pentru care ai refuza sa te muti in vreunul dintre orasele norvegiene.




Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Vezi cine sunt copiii care vor primi aproape 800 de lei pe luna din ianuarie 2025
Economie

Vezi cine sunt copiii care vor primi aproape 800 de lei pe luna din ianuarie 2025

today06 Dec. 2024
BREAKING NEWS. CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale
Ultimele stiri economice

BREAKING NEWS. CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale

today06 Dec. 2024
Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?
Companii

Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?

today06 Dec. 2024
Incepand cu 2025, soferii vor scapa de hartii! Care e documentul care va putea fi prezentat in format digital?
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul auto

Incepand cu 2025, soferii vor scapa de hartii! Care e documentul care va putea fi prezentat in format digital?

today06 Dec. 2024
Cum sa creezi un birou organizat cu ajutorul unui dulap metalic
Life Style

Cum sa creezi un birou organizat cu ajutorul unui dulap metalic

today06 Dec. 2024
Cum sa creezi un birou organizat cu ajutorul unui dulap metalic
Life Style

Cum sa creezi un birou organizat cu ajutorul unui dulap metalic

today06 Dec. 2024
Camioane rulate – Alegerea inteligenta pentru afacerea ta
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul auto

Camioane rulate – Alegerea inteligenta pentru afacerea ta

today06 Dec. 2024
Recurs la morala - Cazul Calin Georgescu si istoria care, din pacate, nu ni s-a predat la scoala
Analize

Recurs la morala - Cazul Calin Georgescu si istoria care, din pacate, nu ni s-a predat la scoala

today06 Dec. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?
Companii

Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?

today06 Dec. 2024
Incepand cu 2025, soferii vor scapa de hartii! Care e documentul care va putea fi prezentat in format digital?
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul...

Incepand cu 2025, soferii vor scapa de hartii! Care e documentul care va putea fi prezentat in format digital?

today06 Dec. 2024
Cum sa creezi un birou organizat cu ajutorul unui dulap metalic
Life Style

Cum sa creezi un birou organizat cu ajutorul unui dulap metalic

today06 Dec. 2024
Cum sa creezi un birou organizat cu ajutorul unui dulap metalic
Life Style

Cum sa creezi un birou organizat cu ajutorul unui dulap metalic

today06 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x