Ce face statul cu banii de are nevoie de taxare suplimentara?
taxare suplimentarapetromdividende petromtvataxe si impozite
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a explicat ca sumele pe care statul ar urma sa la incaseze din impozitarea veniturilor exceptionale ale companiilor care activeaza in sectoarele petrol si gaze vor fi directionate catre un fond destinat consumatorilor vulnerabili.
Definitia de consumatori vulnerabili va fi cuprinsa in Legea energiei, care ar putea fi aprobata de Parlament, in aceasta luna. Totodata, vor fi reglementate redeventele din industria de petrol si gaze pentru 2015 - 2024.
In tumultoasa istorie a privatizarilor, statul roman si-a trecut cateva "succesuri", dar si acestea, ulterior, au devenit contestate, controversate.
Cele mai importante privatizari au fost vinderea pachetelor majoritare la Petrom si BCR. Asadar, statul nu a vandut tot, a vandut puterea de decizie, aia care, pe vremea cand o detinea el, nu prea aducea profit Petrom.
Ce sa vezi? Dupa privatizare, compania nu a mai pierdut bani, ci a inceput sa castige, iar statul, cu 40% din companie, continua sa incaseze redevente, taxe, impozite, accize, dividende.
Dupa ce acelasi stat a improprietarit Fondul Proprietatea cu 20%, tot parca nu este rau sa mai ai, fara sa faci nimic, 20% din cea mai mare companie romaneasca si din cel mai mare profit inregistrat vreodata in Romania.
Asta dupa ce, anul trecut, in marinimia lui... impusa de institutiile financiare internationale, statul a vrut sa vanda, prin oferta publica secundara, 10% din Petrom.
Spre deosebire de polonezi, bucurosi ca li se vinde tara inclusiv spre ei insisi, romanii care se plang de preturi prea mari la carburanti nu au vrut sa fie parteneri. Aveau alte treburi, cum ar fi sa gaseasca nora pentru mama, sa faca schimb de mame si sa danseze pentru... altii.
Repetitia este mama invatarii. Asadar, statul castiga din redeventa (mica-mare, el a stabilit-o!), TVA, accize, impozit pe profit si dividende de la Petrom si nu numai, fara sa faca nimic. OK, acum vrea si taxare suplimentara din castiguri exceptionale, ca si cand ar fi facut ceva ca sa le stimuleze.
Asadar, din nou solidaritate sociala, cica! Pai, in felul asta, se poate taxa orice suplimentar (de maine, ar putea fi data o lege ca cine se imbraca in negru tre' sa plateasca 10 lei la stat) si absolut la nesfarsit, pentru ca se pare ca nimeni nu este preocupat si de ce a facut statul cu banii incasati din vanzarea pachetului majoritar al Petrom si cu cei deja incasati din aceeasi operatiune la BCR.
Nici acum, cand economistii sustin ca suprataxarea este un semnal prost pentru investitori si ca va duce la noi cresteri de preturi, nimeni nu se oboseste sa intrebe statul, sa-l traga la raspundere legat de ce face cu banii pe care-i incaseaza din redevente? Ce face cu banii din accize? Ce face cu banii din TVA? Ce face cu banii din impozitul pe profit? Ce face cu banii din dividende?