Ce inseamna mandria de a fi roman?
romanimandriemandrie nationala1 decembrie
Ca in fiecare an, Ziua Nationala a Romaniei este sarbatorita "cum se cuvine". Cum se cuvine si cum nu se cuvine? Cica se cuvine cu parade militare, fasole unita-ntru sos cu niste carnati si cu emisiuni de televiziune la care, daca te uiti, te gandesti ca Romania si romanii sunt punctul de plecare al Universului.
De unde, probabil, si mandria de a fi roman exprimata de buzele a 90% dintre demnitarii si nedemnitarii care, in aceasta zi, au aparut prin public.
In schimb, Terra n-a avut buna-cuviinta pentru a sarbatori cum se cuvine si a cutremurat zona Vrancea cu 3,1 grade magnitudine pe scara Richter.
Desi seismul nu s-a simtit la Bucuresti, cocosati sub dubla mandrie - de a fi bucuresteni si romani - mai multi cetateni s-au cutremurat de frig in statiile liniei 41 si, ulterior, unii si-au impartit pumni cu fericitii si mandrii bucuresteni si romani aflati deja in tramvaiele pline, care mergeau spre mult cantata parada de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf.
Inainte de a vedea cum se bate pasul de defilare, vedem cum se bat intre ei niste... frati romani, fara indoiala toti mandri.
Parada, in premiera, de un milion de euro, perchezitie aproape la piele, tot in premiera. Spre indignarea lor, odata ajunsi pe langa Arcul de Triumf, romanii mandri au fost controlati de colegii la fel de mandri ai unora dintre reprezentantii mandrii ai armelor care urma sa defileze cu tehnica militara preponderent de provenienta straina.
Parada militara a durat o ora si 14 minute. Pe ce s-a dus un milion de euro fata de 200.000 de euro anul trecut (de remarcat ca atat sunt romanii de mandri incat, iata, de la autoritati la omul de rand, nici nu exprima sume in lei romanesti, ci intr-o moneda straina pe care si-o doresc si a lor)? Greu de spus… Poate ca, in principal, pe combustibilul mai scump.
Alti romani mandri ca-s romani s-au dus sa viziteze sediul Guvernului, altii pe cel al Parlamentului.
Primii au constatat ca, desi sezutul lui Ponta sta mandru si confortabil pe un fotoliu, faptul nu-l ajuta de prea multe ori sa ia decizii in sprijinul cetatenilor... mandri ca-s romani.
Ajunsa in sala de plen a Palatului Parlamentului - cea in care doi mandri romani au flancat, mai deunazi, un domn care, desi de alta nationalitate, are miliarde de investit in Romania - o fetita si ea mandra ca este romanca a spus ca a venit sa vada unde dorm parlamentarii…
Pe la televizor, dupa ce enumera numele grele ale romanilor care au inventat, care au creat ceva foarte important sub acest Soare, un moderator intreaba daca lumea ar putea exista fara romani…
N-ar putea… mai ales cand te gandesti ca mare parte dintre mintile luminate aparute-n spatiul carpato-danubino-pontic au putut sa fie intelese si au putut sa se manifeste
liber (!!!) nu intre granitele statului lor, nici inainte si nici dupa intregirea lui, realizata sub un domn care nu era roman...
De asemenea, desi nu exista mare sportiv roman care sa nu spuna ca este patriot si ca nu este mandru sa fie roman, toti folosesc echipament inventat, conceput si produs de alte natii si multi dintre ei se antreneaza tot in afara granitelor.
Lumea nu era posibila fara noi, nici pe vremea lui Brancusi si nici acum, cand, in ciuda restrictiilor de pe unele piete ale muncii, peste doua milioane de romani lucreaza legal in afara granitelor statului national.
Adica in state spre care nu i-a determinat sa plece si nici nu i-a tinut sa nu plece declarata lor mandrie. Din acele state, in care si-au gasit prosperitatea (bravo lor!) si la a caror prosperitate contribuie, le da mana sa trimita bezele de Ziua Nationala a Romaniei si sa se declare mandri...
Decizia Romaniei de a intra in Primul razboi mondial de partea Antantei il determina pe Nicolae Iorga sa spuna ca "a sosit ceasul in care cerem si noi lumii dreptul de a trai pentru noi, dreptul de a nu da nimanui ca robi rodul ostenelilor noastre".
De cate ori, de atunci si pana acum, am trait pentru noi si nu am dat altora rodul ostenelilor noastre?
Bine sau nu, lumea este globalizata. Companii uriase produc din ce in ce mai putin in China (pe care au ridicat-o si pe care noi toti, cumparandu-le produsele, am ridicat-o la rangul de a doua putere economica a lumii) si in India, Vietnam, Sri Lanka, Bangladesh.
Orice minte mai dezghetata din intreaga lume are posibilitatea de a studia la Oxford, la Cambridge, la Wharton, la Harvard, la Yale.
Programatori chinezi lucreaza la Microsoft, la Google. Bancheri indieni conduc companii financiare imense, un turc este sef la Coca-Cola. Conteaza ce nationalitate are un manager sau un stagiar daca face performanta?
In acelasi registru, daca cineva fura, talhareste, ucide, ce importanta are nationalitatea?
In lumea globalizata in bine si-n rau deopotriva, in care fiecare este cetatean al Planetei si, asa cum este firesc, isi cauta propriul loc fericit sub Soare, pe care il gaseste exact unde s-a nascut sau la 100 de kilometri sau la 10.000 de kilometri distanta, ce inseamna mandria de a fi roman?