Dobanzi pasive cautam euro pentru mariaj pe termen lung si nu prea
dobanzi depozitedobanzi eurobancieconomisire
Ca urmare a restrangerii finantarilor pe care bancile-mama sunt dispuse sa le acorde filialelor din Europa de Est, "copilele" se straduiesc sa atraga bani direct de pe pietele pe care activeaza, crescand dobanzile la depozite, mai ales la cele in euro.
Desi un euro valoreaza de peste patru ori mai mult decat un leu (4,3545, cat este cel mai recent curs stabilit de BNR), ca urmare a zgarceniei bancilor-mama, are loc un proces aproape de neconceput: dobanzile la unele depozite in euro sunt aproape sau identice cu cele la lei.
Duminica trecuta, BRD anunta ca va miza pe atragerea economiilor romanilor. Ca urmare, a lansat "Smart Cont", cu dobanda de 5%, pentru sumele cuprinse intre 250 si 10.000 de euro, si 2,5%, pentru cele care trec de acest plafon.
Dobanda promotionala este valabila pana pe 31 iunie 2012. Dar, totusi, este acordata la un cont de economii, adica unul din si in care se pot face retrageri/depuneri oricand si, in conditiile in care, de exemplu, la Raiffeisen, dobanda standard, la un depozit in lei, constituit timp de o luna, este de 5%. La fel si la BCR, iar la ING, este de 5,10%.
De asemenea, la Banca Transilvania, dobada standard, la produsul "economii la vedere", in lei, este tot de 5%, adica exact cat ofera BRD la euro, e drept pana la jumatatea anului.
Si Bancpost are dobanzi mari la euro, mai exat 4,5%, la depozitul "Castigi oricum", constituit pe o perioada de timp cuprinsa intre 301 si 360 de zile. Cei care considera prea mare perioada, pot alege depozitul "Start", care, la sase luni, are o dobanda de 4,25%, iar, la patru, una de 4,20%.
Si Credit Europe Bank ofera dobanzi preferentiale la depozitele noi constituite in euro: 4%, pentru 6, 9 sau 12 luni. Dobanzile preferentiale fac parte din campania "Bani noi", valabila pana pe 16 aprilie. Campania este valabila numai pentru depozitele constituite direct in sucursale.
La randul ei, Banca Italo Romena a lansat depozitul la termen numit "Bine crescut". Depozitul poate fi... crescut pe o perioada de 12 luni.
Banca plateste o dobanda de 4,3%, pentru depozitele constituite in euro. Dobanda este fixa pe toata perioada, indiferent de evolutiile pietei. Suma minima pentru deschiderea depozitului este de 1.000 de euro.
Asadar, cine isi (mai) permite sa economiseasca are de unde alege carei banci sa-i incredinteze banii. Iar faptul ca bancile sunt dispuse sa plateasca dobanzi atat de mari la euro (si nici la lei nu sunt chiar zgarcite) poate fi un semn ca macar o parte din "banii pasivi" vor deveni "activi" in economie, nu in titluri de stat.