O tona de carpe este mai scumpa decat un kilogram de haine
haine de calitatehaine vreme reagoretex
Desi Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) sustine ca 2015 ar putea fi cel mai cald an inregistrat vreodata si ca temperatura medie a solului ar putea depasi pragul de un grad Celsius de incalzire, asta nu inseamna ca succesiunea anotimpurilor nu mai are loc.
Dovada stau confirmarile codurilor galbene de ploi, ninsoare si vant puternic emise de Administratia Nationala de Meteorolgie.
Desi tot OMM arata ca 2011-2015 reprezinta cel mai calduros cincinal inregistrat vreodata, cu numeroase fenomene meteo extreme, mai ales valuri de caldura, si in 2015, iarna da avertismente ca nu se va lasa mancata de lupi.
Joi, 26 noiembrie 2015, dupa o toamna frumoasa si calduroasa, cu temperaturi chiar si de 18-20 de grade, iarna a venit si in Bucuresti sau cel putin a venit prologul ei, cu precipitatii abundente, cu vant taios si cu grade de o singura cifra ducandu-se spre zero.
In capitala, nu a nins inca, pentru ca autoritatile locale sa fie luate prin surprindere. In schimb, au fost luati unii concitadini.
Cu ochii-n calculatoare, telefoane, tablete, cu pofta nestavilita de a aranja bombonele virtuale, multi nu s-au uitat la starea vremii, "la tv" sau pe site-uri de specialitate sau macar pe fereastra (poate ca va concepe cineva si o aplicatie care sa te scuteasca sa te duci la geam sa vezi daca e soare, ploua sau ninge, ci sa vezi, tot pe ecranul telefonului, ce ai vedea prin fereastra casei).
Asa ca au iesit din casa in tinute varatico-tomnatice, incaltati cu tenisi sau "adidasi" si imbracati cu haine prin care apa trece ca legea darii in plata prin Camera Deputatilor.
Altii incercau sa se apere de ploaia abundenta si de vantul care o facea si mai penetranta cu umbrele noi-noute, dar pe care le-ar fi dat peste cap si cel mai potolit zefir, daramite puiul de crivat care a maturat capitala.
In anul de gratie 2015, "probabil cel mai calduros din istorie", nu numai tehnologia informatiei a avansat enorm, ci si tehnologia confectiilor si tricotajelor din lana de oaie merinos sau din fibre sintetice, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei, dar fiecare putand constitui/construi un strat spre confortul termic al purtatorului.
La fel, desi vremea este la fel de capricioasa iarna, nu o mai combatem cu opinci, ci cu incaltaminte rezistenta la intemperii.
Desigur, preturile i-ar putea descuraja pe multi, mai ales pe cei care nu iau in calcul durabilitatea produsului si nici faptul ca ii scuteste de medicamente si de medici.
Tocmai pentru ca suntem mult prea saraci, nu ne permitem lucruri ieftine. Dupa fiecare ploaie mai serioasa, umbrelele de 5, de 10 sau de 15 lei umplu cosurile de gunoi ale orasului.
La fel, imbracamintea si incaltamintea care cedeaza la primul asa-zis test presupun achizitii mai dese care, in timp, reprezinta mai mult decat daca am cumpara, din capul locului, niste produse de calitate.
In cele din urma, o tona de carpe costa mult mai mult decat un kilogram de haine de calitate.
Un pachet de tigari costa in jur de 15 lei si banii se duc la fel de repede ca fumul toxic pe care-l emana. Cu banii dati pe 100 de pachete de tigari, fumate in 100 de zile, poate fi cumparat echipament care tine ani de zile.
Pretul unui telefon cu specificatii dopate de marketing poate trece si de 3.000 de lei, dar se uzeaza moral la fiecare sase luni sau un an, cand producatorul are grija sa fete "noua generatie".
De ce nu am da jumatate din aceasta suma pe o pereche de incaltaminte bine izolata sau pe o haina impermeabila?
Poate ca tesatura, mebrana cea mai cunoscuta, cel putin in randul celor pasionati de drumetii montane, de alpinism si de expeditii in locuri cu precipitatii abundente si temperaturi scazute este Gore-Tex, fabricata dintr-un polimer pe baza de fluor, politetrafluoroetilena, prescurtat PTFE.
Membrana Gore-Tex are peste 9 miliarde de pori microscopici pe centimetru patrat, pori de 20.000 de ori mai mici decat o picatura de apa si de 700 de ori mai mari decat o molecula de vapori astfel incat membrana este impermeabila din exterior, dar permite vaporilor de apa sa treaca spre exterior.
De asemenea, membrana este tratata cu o substanta oleofobica pentru a impiedica penetrarea de catre grasimile corporale.
In diverse variante, polimerul este folosit de la costumele astronautilor NASA, pana la domeniul medical, in care peticeste efectiv tesuturile inimii umane.
Prin urmare, materialul nu este deloc ieftin, dar isi merita banii. Este la fel de scump pe cat este sanatatea...