10 momente de cotitura care pot impinge lumea intr-un cosmar economic
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
10 momente de cotitura care pot impinge lumea intr-un cosmar economic
Economia globala a devenit atat de instabila, incat nu-i mai trebuie mult sa cada intr-un cosmar. Fundatia sistemului economic global este atta de macinata si corupta, incat si o briza usoara i-ar putea afecta structura.
In ultimele cateva luni, vestile proaste s-au tot adunat, dinspre Europa, Asia si SUA. Semnele incetinirii economiei apar peste tot. Asadar, ce anume ar putea declansa urmatoarea cadere in abis? Nimeni nu stie exact, dar Business Insider enumera cateva elemente care ar putea "ajuta".
In zilele noastre, sistemului economiei globale este chiar mai vulnerabil decat a fost in 2008. Niciuna dintre problemele sistemice care au contribuit la colapsul din 2008 nu a fost remediata.
Mark Mobius, presedintele executiv pentru piete emergente la Templeton Asset Management, a declarat recent pentru Forbes ca va veni cu siguranta o noua criza financiara, pentru ca "nu s-a rezolvat nimic din ceea ce a provocat criza anterioara".
Iata deci nominalizatii pentru urmatorul colaps financiar:
#1: Siria
Siria este o tara care trebuie privita atent. Guvernul siriana are, momentan, multe probleme. Din nefericire, instabilitatea interna face probabil razboiul cu Israel. Daca acesta va avea loc, intregul OPrient Mijlociu va fierbe.
Si, pentru ultimele stiri din aceasta tara, arata cum opozantii guvernului sunt torturati brutal, trebuie sa ne asteptam la o noua Libie? La o noua "misiune umanitara"?
#2: Iran
Oamenii de presa se intreaba din nou daca Iranul si-a redechis programul nuclear. Un raport al Corporatiei RAND, care se ocupa cu elaborarea de tactici militare pentru armata Statelor Unite, pretinde ca Iranul ar putea sa-si finalizeze o arma nucleara in urmatoarele doua luni. Raportul se bazeaza pe concluziile Agentiei Internationale pentru Energie Atomica. In cazul acestei tari, atacurile aeriene vor fi inutile si va fi necesar sa se apeleze la "ocupatia militara".
Este deja un miracol ca nu a izbucnit inca un razboi, dar SUA si Israelul sunt cele mai dispuse sa intervina. Cand acest lucru se va intampla, economia globala va intra in stare de soc.
#3: Libia
NATO si-a exprimat clar opinia ca Muammar Gadhafi nu mai este tolerat. De fapt, NATO pare dispus sa reduca Tripoli la o gramajoara de ruine fumegande, daca asta trebuie pentru a-l alunga pe dictator.
De ce e Libia periculoasa? Nu din cauza colonelului, ci pentru ca intreaga lume o urmareste si asta creste tensiunile globale.
Chiar daca Gadhafi cade, operatiunea din Libia este un esec, pentru ca ne-a adus mai aproape de un alt razboi mondial.
#4: Mai multe revolutii in Orientul Mijlociu
Revolutiile din Orientul Mijlociu au ridicat preturile la petrol. Nici revolutiile, nici preturile nu par a se linisti. Daca violentele si protestele devin si mai intense, pe masura ce se incalzeste, impactul asupra pietelor financiare ar putea fi unul devastator.
#5: Fukushima
Presa s-a plictisit un pic si nu prea mai acopera subiectul, dar situatia de la Fukushima poate fi, in continuare, definita printr-un singur cuvant: dezastru.
Nucleul de criza nucleara japonez a recunoscut luni ca trei reactoare s-au topit total. Le-a luat trei luni sa inteleaga asta sau au mintit lumea in tot acest timp?
Impactul economic va dainui in continuare: Japonia este acum, oficial, in recesiune. Avand in vedere ca economia Japoniei este a treia economie ca marime din lume, faptul ca acum se zbate fara aer nu este un semn bun pentru noi ceilalti.
#6: Pretul petrolului
Pretul petrolului va continua sa fie una dintre marile probleme economice in 2011 si in 2012. Ultima oara cand cheltuielile SUA in domeniul energetic au depasit 9% din PIB a fost in 2008, anul intrarii in criza.
#7: Austeritatea guvernamentala
In Statele Unite, nu doar guvernul federal se ineaca in datorii. Peste tot in America, guvernele locale incearca sa-si echilibreze bugetele prin taieri uriase si prin eliminarea de slujbe.
#8: Criza datoriilor nationale din Europa
Grecia este doar varful aisbergului. Guvernul Irlandei da semnale ca are nevoie de un nou plan de salvare. Portugalia, Spania si Italia sunt, la randul lor, in pragul prabusirii.
#9: Declinul dolarului american
Euro nu este singura moneda in pericol. Si dolarul american este pe moarte. Increderea in aceasta moneda scade rapid.
#10: Seceta
Se apropie o noua criza a alimentelor, din cauza secetei inregistrate in mai multe locuri ale planetei. Parti extinse din China, tara cu cea mai rapida crestere, se confrunta, de un secol, cu lipsa ploii, in unele regiuni din Europa nu a mai plouat de 50 de ani si aproape jumatate din recolta de grau din SUA, cel mai mare exportator, este catalogata ca fiind slaba. Preturile vor creste pana la 9,25 dolari/ busel inainte de 31 decembrie, scrie Bloomberg.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"