Aproape tot ce punem pe masa vine din IMPORTURI: Romania a ajuns DEPENDENTA de PIETELE EXTERNE, mancarea nu se mai produce acasa
importuriexporturibalanta comerciala
Economistii incep sa traga semnale de alarma cu privire la gradul de dependenta al Romaniei de importurile de alimente din strainatate. Am ajuns sa nu mai consumam aproape nimic autohton!
Profesorul de economie Mircea Cosea este unul dintre specialistii ce privesc cu ingrijorare volumul de importuri al Romaniei pe piata alimentara.
Ceea ce se intampla nu este ingrijorator, spune profesorul, ci periculos!
De-a lungul timpului, profesorul a ridicat mai multe avertismente, insa se pare ca acestea nu au fost luate in seama de factorii de decizie, deoarece masurile au intarziat sa apara, pana s-a ajuns in punctul actual, de a importa aproape tot ce punem pe masa, zi de zi!
"Nu e ingrijorator, e periculos. E periculos. Romania a ajuns intr-o zona in care ne situam la limita unei tari subdezvoltate, adica nu putem sa ne asiguram hrana din propriile resurse, desi potentialul de productie agricola al Romaniei e enorm.
Problema se reduce la ce discutam de atata timp, iar eu am semnalat acum 15 ani aceasta problema, anume incapacitatea productiei procesatoare in Romania de a aduce pe piata produse prelucrate din materiile prime", a declarat Mircea Cosea, pentru
B1tv.
In general, balanta comerciala a Romaniei are o problema. Importam mult mai mult decat exportam
Dincolo de ceea ce se intampla punctual in industria alimentara, Romania are oricum probleme mari privind
balanta importurilor si exporturilor, confruntandu-ne cu un accentuat deficit comercial. Practic, importam mult mai multe bunuri si servicii decat trimitem peste hotare.
Mai exact, anul trecut, deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) inregistrat de Romania a ajuns la nivelul de 34,094 miliarde de euro. Comparativ cu anul 2021, avem un deficit comercial mai mare cu 10,420 miliarde de euro, ceea ce se traduce printr-o crestere anuala cu +44% - cifrele sunt publicate de Institutul National de Statistica (INS).
"In anul 2022, exporturile FOB au insumat 91951,6 milioane euro, iar importurile CIF au insumat 126046,5 milioane euro. In anul 2022, exporturile au crescut cu 23,1%, iar importurile au crescut cu 28,1%, comparativ cu anul 2021", mai transmite INS.
Foto: pixabay.com