Preturile cresc parca de la o luna la alta, iar asta se resimte si mai puternic in Capitala. Chiria pentru un apartament in Bucuresti este sensibil mai ridicata decat in alte orase ale tarii, tendinta care poate fi observata si in cazul produselor uzuale de care avem nevoie cu totii. Nu este de mirare astfel ca sunt tot mai multi cei care recunosc ca nu mai reusesc sa faca fata cheltuielilor de zi cu zi. Cum pot trai insa zeci de mii de oameni fara un loc de munca, oricat de slab platit ar fi el?!
Rata somajului in Bucuresti a ramas stabila la 0,86% in luna ianuarie, ceea ce echivaleaza cu 10.802 de persoane fara un loc de munca, conform datelor publicate recent de catre Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca. Din totalul de 10.802 de persoane inregistrate in evidentele AMOFM Bucuresti, 1.708 erau beneficiari de indemnizatie de somaj, in timp ce 9.094 erau someri neindemnizati. Sigur, numarul celor care nu lucreaza este insa mult mai mare decat atat.
Persoanele somere cu studii liceale constituie cea mai mare pondere in totalul somerilor inregistrati in evidentele AMOFM Bucuresti (32,33%), urmate de cele cu studii superioare (28,96%), in timp ce 18,67% dintre ei au absolvit scoala profesionala/de arte si meserii. Somerii cu studii gimnaziale reprezinta 16,98% din totalul somerilor inregistrati, cei cu studii postliceale sunt in proportie de 2,18%, iar cei cu studii primare si cei fara studii reprezinta 0,88%.
Autoritatile sunt profund ingrijorate de numarul mare de someri fara un loc de munca, deoarece aceasta situatie poate avea consecinte negative asupra economiei si asupra societatii in ansamblu. Lipsa unui loc de munca poate duce la scaderea nivelului de trai al indivizilor si al familiilor lor, contribuind la saracie si excluziune sociala. Ministerul Muncii a ajuns chiar in pozitia de a oferi stimulente financiare tinerilor care isi doresc sa se angajeze si absolventilor.
Structura somerilor inregistrati pe nivel de ocupabilitate, determinata prin profilare, se prezinta astfel: 1.809 persoane foarte greu ocupabile, 3.507 greu ocupabile, 3.006 mediu ocupabile, iar 2.480 sunt persoane usor ocupabile. Incadrarea intr-o categorie de ocupabilitate se realizeaza ca urmare a activitatii de profilare a persoanelor inregistrate in evidentele institutiei, conform precizarilor AMOFM.
Citeste si: Se dau 50 de euro gratis de la stat pentru sute de mii de romani: cine primeste banii si pe ce trebuie cheltuiti
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Programul Startup Nation 4 primeste unda verde: 22.000 de antreprenori, mai aproape de finantare. Inscrierile se redeschid, iar regulile se schimba
Gata cu apelurile false! Ce masura a luat ANCOM impotriva fraudelor telefonice
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti
Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Partenerii nostri
Calendar ANAF: Ce declaratii fiscale se depun in luna iulie 2025
Plata fara document justificativ: Cum se inregistreaza in contabilitate
Cum sa va organizati corect documentatia contabila si sa evitati sanctiunile si intarzierile
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti