Editorial. Spitalele promise au ramas pe hartie, cele existente se transforma-n scrum
pandemiespitaleincendiumatei balspiatra neamtcolectiv
Pandemia ne arata ca nu doar oamenii pot fi rapusi de molima, ci si sistemul care, oficial, exista pentru a proteja si oferi solutii pentru sanatatea cetatenilor.
In luna noiembrie a anului 2020, sectia ATI a Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt era mistuita de flacari. 10 persoane si-au pierdut atunci viata.
In prima luna din 2021, o alta tragedie arunca Romania in focul revoltei: Incendiul de la ''Matei Bals''. Alte cinci decese.
15 oameni si-au pierdut viata. De ce? Pentru ca sistemul medical nu mai face fata. Nu era suficient de bine pregatit nici pentru a-si duce existenta relativ tihnita, in afara pandemiei, cu atat mai putin acum, in plina criza sanitara.
Adevarul este ca, in acest moment, vietile noastre, ale cetatenilor de rand strasnici si onesti contribuabili, depind de sectiile de terapie intensiva, sectii ale unui sistem medical aflat el insusi sub un diagnostic ce necesita terapia intensiva.
Reactiile dupa cele doua tragedii au fost critice. Toata lumea invinovateste pe toata lumea. E drept ca aceasta meteahna tine de ''romanism'', insa ar trebui sa fie indeletnicirea omului de rand, care, in fata televizorului, ''judeca'' speta cu socrii, cumnatii si nevasta, dandu-si fiecare cu parerea mai mult, sau mai putin avizata, despre cine ar trebui sa plateasca si cine e de vina.
Oamenii politici, cei care au fraiele puterii, sau cei care le-au avut ani in sir, ei nu au voie sa joace ping-pong cu pisica moarta. Ei au fost sau sunt platiti SA FACA, NU SA FACA SCANDAL.
Dar tocmai asta nu se intampla. Nu la noi, pentru ca s-a votat cum s-a votat sau, mai rau, nu s-a votat. Ajunsi in fruntea tarii fie prin vot, fie prin absenta la vot, personajele politice ce au marcat ultimul deceniu al istoriei noastre, functioneaza dupa urmatorul traseu existential: promit inainte de alegeri, cand vin la putere spun ca nu pot face nimic, fiindca nu ii lasa ''ceilalti'', dupa ce pleaca, spun ca cei care tocmai au venit nu fac nimic. Si de la capat, la infinit.
Sa luam un caz-scoala: Reactia Domnului Marcel Ciolacu la incendiul de la Matei Bals. Presedintele partidului care a castigat alegerile in 2016 promitand 8 spitale regionale si unul metropolitan, spune in decembrie 2020 ca PSD a lasat trei spitale regionale in urma ( cu documente, la Ministerul Sanatatii). Adica le-a lasat sub forma de schita pe foi A4, in dosar cu sina. (Sursa: interviu
PROtv 3 decembrie 2020).
Bineinteles, urmand modelul tipic de politician ales pe spranceana de romani, Ciolacu nu ezita sa bage mortul in casa liberalilor, pe care ii acuza ca, la randul lor, in2006, au cheltuit niste multi bani tot pentru ridicarea unor spitale regionale, dar banii s-au mancat pe studii de fezabilitate.
Citind printre randuri si intelegand esenta, domnul Ciolacu ne spune ca, de un deceniu si jumatate, nimeni n-a fost in stare ... de nimic. Nici ai lui, nici ceilalti. Asta e. N-ai ce sa faci ...
In acest context, domnul Ciolacu spune, pe 29 ianuarie 2021, dupa incendiul din Matei Bals, ca ''acest Guvern nu a facut absolut nimic pentru ca tragedia de la Piatra Neamt sa nu se mai repete''.
Cine a facut ceva ca tragedia din Maternitatea Giulesti sa nu se repete?