HoReCa va avea nevoie de 5 ani pentru a-si reveni, dupa aceasta criza sanitara. Patron: vand tot ce am, la pret de nimic

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
HoReCa va avea nevoie de 5 ani pentru a-si reveni, dupa aceasta criza sanitara. Patron: vand tot ce am, la pret de nimic
HoReCa va avea nevoie de 5 ani pentru a-si reveni, dupa aceasta criza sanitara. Patron: vand tot ce am, la pret de nimic
de Magda Florea la 27 Nov. 2021
Urmareste-ne pe Google News
horecaindustria ospitalitatii

Continua sa domine sentimentele de descurajare in randul patronilor de restaurante din tara noastra. Mircea este unul dintre cei care activau in domeniu de la 18 ani, de cand a preluat fraiele unui mare restaurant din Bucuresti, de la tatal sau, care fusese toata viata ospatar, pe vremea lui Ceausescu, iar dupa Revolutie a gasit oportunitatea de a cumpara, impreuna cu alti colegi, actiuni la restaurant, urmand a-l prelua pe tot, in urmatorii ani.
 


Barbatul spune ca astazi isi vede afacerea pusa la pamant si deja are restaurantul la vanzare. Spera macar sa scoata un pret decent pe utilajele ultra performante si pe mobilier, pentru ca busines-ul in sine, o spune chiar el, "e mort". Daca ar fi sa fie realist, Mircea spune ca se asteapta sa primeasca "un pret pe nimic" pe munca lui de-o viata.
 
"HoReCa va avea nevoie de 5 ani sa-si revina dupa socul pandemic", spune Mircea. 
 
"Nu stiu cat va mai dura aceasta criza, dar indiferent de cat de mult se va mai prelungi pandemia, industria ospitalitatii va avea nevoie, din acel moment, de cel putin 5 ani pentru a-si reveni", spune, transant, barbatul.
 
"De ce?" - a fost intrebarea pe care i-am adresat-o imediat, iar raspunsul nu a intarziat sa apara: "Oamenii s-au obisnuit sa traiasca fara noi, iar cu cat trece mai mult timp, obiceiurile se impamantenesc. Pur si simplu, ne va iesi din obisnuinta si din plaja de dorinte sa iesim la restaurant. Avem la dispozitie posibilitatea de a comanda online si o vom folosi din ce in ce mai intens".
 
Mircea sustine ca patronii din HoReCa ce vor dori sa ramana competitivi si sa supravietuiasca pe piata vor avea nevoie sa se reinventeze catre zona de Take Away. 
 
"Dar e o masura de avarie, e un hibrid, nu aduce bucurie deplina nici companiilor, nici oamenilor. Altceva era cand oamenii veneau in restaurant si se bucurau de o experienta culinara complexa, cu tot ceea ce le puneam noi la dispozitie, pe langa preparate. Am investit mult in decor, in instruirea angajatilor, in ideea de relaxare, de experienta extrasenzoriala, nu e vorba doar despre a manca, ci despre intregul spectacol al industriei, pe care noi, cei care punem suflet, simtim ca l-am pierdut si nu stim CUM si DACA il vom mai recupera vreodata".

Te-ar putea interesa si: Patronii din Horeca au ajuns la limita rabdarii: nu gasesc personal, oamenii fug de munca, ca din gura de sarpe

"Eu nu mai am nicio speranta"

 
"Am pierdut mult prea mult timp si rabdare in ultimii aproape doi ani, ca sa imi mai permit riscul de a mai spera ca, in curand, va fi mai bine. 
 
Vedem ca, din pacate, situatia epidemiologica nu evoluaza asa cum ne dorim si continua sa predomine incertitudinile iar autoritatile, normal, ca mentin restrictiile sau impun altele. Nu stim pana cand si eu va spun sincer ca nu mai am resursele emotionale si financiare sa continui", a mai spus Mircea.
 
Barbatul are de gand sa se retraga din business o vreme si se declara multumit pentru faptul ca, in anii de patronat, a reusit sa stranga economii care sa ii permita sa stea "pe bara" o vreme, pana cand situatia se va limpezi si va vedea noi oportunitati de afaceri, la un risc cat mai mic.
 
"Eu nu imi fac mari griji. Banii stransi pana acum imi permit sa nu muncesc o vreme, dar banii nu pot compensa faptul ca nu mai fac ceea ce facem, in familie, din tata in fiu si ceea ce ma motiva in fiecare dimineata sa ma ridic din pat. Totusi, nu pot sa ma vait, cunosc colegi ce s-au prabusit cu totul, datoriile, creditele, au venit ca o avalansa peste ei si pur si simplu sunt in situatii critice. La fel si multi angajati. Am ajutat de curand o familie, sot si sotie, cu trei copii, care isi pierdusera jobul la inceputul anului. Am reusit sa ii angajez la o prietena care are o firma de curatenie.  Ajunsesera sa nu mai aiba bani de paine. Deci sunt oameni in situatii mult mai critice", a mai spus Mircea.
 
In cele din urma, barbatul le doreste tuturor celor care activeaza in domeniu sa isi gaseasca resursele interioare pentru a lua cea mai inteleapta decizie in aceasta perioada dificila. Pentru el, povestea se termina aici, cel putin pentru moment ...

Te-ar putea interesa si: Angajatii din HoReCa, la limita supravietuirii? Nu-mi mai permit nici sa mananc resturi
 

 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Romanii si bulgarii, nevoiasii Europei. Un studiu european scoate la iveala saracia din Romania si Bulgaria: un sfert dintre romani sunt in pericol!
Analize

Romanii si bulgarii, nevoiasii Europei. Un studiu european scoate la iveala saracia din Romania si Bulgaria: un sfert dintre romani sunt in pericol!

today30 Apr. 2025
La ce sa fii atent cand iei un credit ipotecar. 4 pasi obligatorii
Imobiliare

La ce sa fii atent cand iei un credit ipotecar. 4 pasi obligatorii

today30 Apr. 2025
Romania, pe ultimul loc in UE la utilizarea AI in business: un semnal serios pentru management
Tehnologie

Romania, pe ultimul loc in UE la utilizarea AI in business: un semnal serios pentru management

today30 Apr. 2025
Cele mai mici vs cele mai mari salarii din tara. Unde muncesc romanii pe mii de euro net si unde primesc doar 3.000!
Economie

Cele mai mici vs cele mai mari salarii din tara. Unde muncesc romanii pe mii de euro net si unde primesc doar 3.000!

today30 Apr. 2025
Piata imobiliara, resuscitata de cei cu bani! Creste puternic numarul romanilor care solicita autorizatii de construire
Economie

Piata imobiliara, resuscitata de cei cu bani! Creste puternic numarul romanilor care solicita autorizatii de construire

today30 Apr. 2025
Ce nu ar trebui sa lipseasca din geanta unui manager aflat in deplasare vara
Life Style

Ce nu ar trebui sa lipseasca din geanta unui manager aflat in deplasare vara

today30 Apr. 2025
Ce supozitoare sunt bune pentru hemoroizi: solutii pentru reducerea inflamatiei si durerii
Sanatate

Ce supozitoare sunt bune pentru hemoroizi: solutii pentru reducerea inflamatiei si durerii

today30 Apr. 2025
Ce se intampla cu pretul aurului?
Economie

Ce se intampla cu pretul aurului?

today30 Apr. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x