Legea salarizarii unitare 2020: Tot ce trebuie sa stii despre noua legislatie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea salarizarii unitare 2020: Tot ce trebuie sa stii despre noua legislatie
Legea salarizarii: Tot ce trebuie sa stii despre noua legislatie
de Magda Florea la 17 Ian. 2020
Urmareste-ne pe Google News
legea salarizarii unitarelegea salarizarii bugetarecontributii socialelegea 153/2017

De la 1 ianuarie 2018 a intrat in vigoare Legea salarizarii, care aduce schimbari radicale in sistemul de salarizare al romanilor. Atat angajatii, cat si angajatorii, trebuie sa cunoasca sistemul de functionare al noilor masuri, pentru a evita amenzile si sanctiunile prevazute pentru nerespectarea legii.

Cand ne referim la Legea salarizarii unitare, nu avem in vedere doar grilele minime pentru venitul salarial lunar brut in Romania, ci si o serie de alte aspecte care tin de salarizare, precum contributiile la stat, impozitele, diurna, tichete de masa sau norme de hrana, precum si alte beneficii oferite salariatilor.

Legea salarizarii este mai mult decat un cadru legislativ pentru actul salarizarii in Romania, aceasta lege reprezentand o adevarata Reforma fiscala, un intreg sistem de norme si proceduri care au schimbat modalitatile de plata si raporturile dintre angajator si angajat.

Una dintre principalele noutati aduse de legea salarizarii vizeaza majorarea salariului minim. De la 1 ianuare, acesta s-a marit cu 450 de lei, la 1.900 de lei, de la 1.450 de lei. 


Legea salarizarii unitare prevede o crestere etapizata a salariilor bugetarilor cu 56%, intr-un buget de 32 de miliarde de lei pana in 2020 si 43 de miliarde pana in 2022. 


Cui i se aplica Legea salarizarii unitare?

Legea nr. 153/2017, care reglementeaza salarizarea unitara, se aplica, conform Art. 2, alin. (1):

 
a) personalului din autoritati si institutii publice, respectiv Parlamentul, Administratia Prezidentiala, autoritatea judecatoreasca, Guvernul, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, unitatile teritoriale, autoritati ale administratiei publice locale, alte autoritati publice, autoritati administrative autonome, precum si institutiile din subordinea acestora, finantate integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale;
b) personalului din autoritati si institutii publice finantate din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale;
c) personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii;
d) persoanelor care sunt conducatori ai unor institutii publice in temeiul unui contract, altul decat contractul individual de munca;
e) persoanelor care ocupa functii de demnitate publica.
 
Alin. (2) Dispozitiile prezentei legi nu se aplica personalului din Banca Nationala a Romaniei, Autoritatea de Supraveghere Financiara, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei si Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.
 
Alin. (3) Intra in categoria personalului din sectorul bugetar personalul incadrat pe baza contractului individual de munca, personalul care ocupa functii de demnitate publica numite sau alese si personalul care ocupa functii asimilate functiilor de demnitate publica, magistratii, precum si personalul care beneficiaza de statute speciale, inclusiv functionarii publici si functionarii publici cu statut special.

Citeste si: Pulsul ROBOR la 3 luni ajunge la 3,24%, recordul ultimilor 4 ani si 4 luni

Cum se aplica Legea salarizarii bugetare, conform normelor din Legea 153/2017 anexa 8, Legea 153 din 2017 anexa 7, Legea 153 din 2017 anexa 6

 

Legea salarizarii unitare pentru medici si asistente

 
Legea salarizarii bugetare prevede ca incepand cu 1 ianuarie 2018, medicii si asistentele medicale beneficiaza de majorarea cu 25% a salariilor fata de luna decembrie 2017. Incepand cu 1 martie 2018, salariile de baza ale personalului care ocupa functiile de medici si de asistenti medicali din unitatile sanitare publice, prevazute in anexa nr. II cap. I, se majoreaza la nivelul salariului de baza, stabilit potrivit legii salarizarii personalului platit din fonduri publice (153 din 2017) pentru anul 2022.
 

Legea salarizarii unitare pentru functiile de demnitate publica 
 

Pentru personalul din cadrul administratiei publice locale, ale caror salarii se stabilesc in baza nomenclatorului, acestea vor fi determinate incepand cu 1 ianuarie 2018 in functie de salariul minim brut pe tara garantat in plata, stabilit la 1.900 lei incepand cu 1 ianuarie 2018, cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate in bugetele de venituri si cheltuieli.

Pentru functiile care nu se regasesc in nomenclator, incepand cu 1 ianuarie 2018 se aplica art. 38 a), respectiv cuantumul salariilor de baza, precum si cuantumul sporurilor se majoreaza cu 25%.

Tot de la 1 ianuarie, indemnizatiile pentru functiile de demnitate publica se stabilesc prin inmultirea coeficientilor, prevazuti la anexa IX din legea salarizarii personalului platit din fonduri publice, cu salariul minim brut pe tara garantat in plata, stabilit la 1900 lei incepand cu 1 ianuarie 2018.


Legea salarizarii unitare pentru functiile din cadrul politiei locale

Salariile de baza ale personalului din cadrul politiei locale se regasesc in grila de salarizare elaborata si aprobata de Consiliul local/judetean si ca atare sunt salarizati potrivit acestei grile, si a celorlalte prevederi ale articolului 11 din lege.


Salarizarea personalului din afara organigramei

Incepand cu luna iulie 2017, salarizarea personalului angajat pe posturi in afara organigramei se facea la nivel de salarizare aplicabil pentru functiile similare din institutia/autoritatea publica, iar incepand cu data aplicarii OUG 91/2017, personalului prevazut la alin. (10) i se aplica tarifele orare prevazute de cererile de finantare si ghidul solicitantului - conditii generale si specifice aplicabile, cu aprobarea ordonatorului de credite in cadrul caruia este organizata echipa de proiect/unitatea de implementare a proiectului


Care este nivelul de salarizare in situatia in care nu exista functie similara in plata pentru personalul promovat in functii sau in grade/trepte profesionale?

In situatia in care nu exista functie similara in plata, nivelul salariului de baza, soldei de functie/salariului de functie, indemnizatiei de incadrare pentru personalul nou-incadrat, pentru personalul numit/incadrat in aceeasi institutie/autoritate publica pe functii de acelasi fel se stabileste prin inmultirea coeficientului prevazut in anexe cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare, la care se aplica, dupa caz, prevederile articolului 10 privind gradatia corespunzatoare vechimii in munca. Prevederile de mai sus, referitoare la situatia in care nu exista functie similara in plata, se aplica si pentru personalul promovat in functii sau in grade/trepte profesionale.


Cum se majoreaza salariile angajatilor care desfasoara control financiar preventiv ca activitate noua?

Incepand cu data de 1 iulie 2017, personalul care desfasoara activitate de control financiar preventiv ca activitate noua beneficiaza de majorarea salariului de baza al functiei respective cu 10% pe perioada de exercitare a activitatii de control financiar preventiv, potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017.


Care sunt criteriile dupa care se stabilesc salariile de baza?

Art. 8. Alin. (1) Ierarhizarea posturilor in vederea stabilirii salariilor de baza, a soldelor de functie/salariilor de functie si a indemnizatiilor de incadrare, atat intre domeniile de activitate, cat si in cadrul aceluiasi domeniu, are la baza urmatoarele criterii generale:

a) cunostinte si experienta;

b) complexitate, creativitate si diversitate a activitatilor;

c) judecata si impactul deciziilor;

d) responsabilitate, coordonare si supervizare;

e) dialog social si comunicare;

f) conditii de munca;

g) incompatibilitati si regimuri speciale.

Alin. (2) Criteriile de performanta generale avute in vedere la promovarea in functie, grade/trepte profesionale a personalului platit din fonduri publice ori in vederea acordarii unor premii sunt urmatoarele:

a) cunostinte profesionale si abilitati;

b) calitatea, operativitatea si eficienta activitatilor desfasurate;

c) perfectionarea pregatirii profesionale;

d) capacitatea de a lucra in echipa;

e) comunicare;

f) disciplina;

g) rezistenta la stres si adaptabilitate;

h) capacitatea de asumare a responsabilitatii;

i) integritate si etica profesionala.

Alin. (3) Pentru categoriile de personal platite din fonduri publice care beneficiaza de criterii specifice de performanta reglementate prin statute proprii se aplica acestea din urma.

Alin. (4) Continutul criteriilor de performanta specifice domeniului de activitate, precum si procedura de evaluare se stabilesc potrivit reglementarilor aplicabile fiecarei categorii de personal.

Art. 14 al Legii salarizarii unitare alin. (1) vom regasi urmatorul pasaj: "Personalul care detine titlul stiintific de doctor beneficiaza de o indemnizatie lunara pentru titlul stiintific de doctor in cuantum de 50% din nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, daca isi desfasoara activitatea in domeniul pentru care detine titlul. Cuantumul salarial al acestei indemnizatii nu se ia in calcul la determinarea limitei sporurilor, compensatiilor, primelor, premiilor si indemnizatiilor.” Asadar, observam ca studiile superioare (doctorat) finalizate vor fi in continuare remunerate cu un bonus de cel putin 725 de lei, adica 1/2 din 1450 de lei.

Citeste si: Romania are al treilea cel mai mic salariu brut pe economie din UE

Legea salarizarii unitare si contributiile sociale


De la 1 ianuarie 2018, se mai platesc doar trei contributii sociale obligatorii: una la angajator, contributia asiguratorie de munca (CAM), iar celelalte doua sunt in sarcina salariatului: contributia la pensie (CAS) si la sanatate (CASS). La fel ca pana acum, in 2018 doar angajatorul calculeaza, retine si plateste contributiile sociale. Salariatii nu au nicio obligatie in acest sens.

Valorile exacte ale contributiilor sunt:

CAM: 2,25% din salariul brut;

CAS: pentru conditii normale de munca, 25% din salariul brut, iar pentru conditii deosebite sau speciale de munca angajatorul va plati el in plus cate 4%, respectiv 8%, dupa caz;

CASS: 10% din salariul brut;

Impozitul pe venit a scazut cu 10%

Legea salarizarii unitare a adus o scadere a impozitului pe venit cu 10%, insa lista persoanelor care beneficiaza de aceasta scadere este aceeasi cu cea din 2017: persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, IT-istii si salariatii din cercetare-dezvoltare si inovare.

 Deducerile personale din impozitul pe venit

Deducerea personala se va acorda salariatilor care au un venit lunar brut de pana la 1.950 lei inclusiv, astfel: pentru cei care nu au persoane in intretinere - 510 lei; pentru o persoana in intretinere - 670 lei; pentru doua persoane in intretinere - 830 lei; pentru trei persoane in intretinere - 990 lei; pentru patru sau mai multe persoane in intretinere - 1.310 lei.

Se pot acorda deduceri din impozit si pentru cei cu salarii cuprinse intre 1.951 lei si 3.600 lei, inclusiv, aceasta fiind limita maxima de acordare a beneficiului fiscal. Calculatorul furnizat in acest material va poate ajuta mai bine sa vedeti ce suma puteti deduce din impozitul pe venit.

Suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii facultative este deductibila din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia, in limita a 400 de euro anual, potrivit Legii nr. 204/2006. Apoi, se pot deduce abonamentele de sanatate din sistemul privat, in limita echivalentului in lei a 400 de euro pe an (e vorba despre deducerea serviciilor medicale furnizate sub forma de abonamente platite personal de angajati, iar nu de angajatori).

Tichetele de masa si indemnizatiile de hrana

Tichetele de masa ce pot fi oferite salariatilor din privat trebuie sa respecte valoarea maxima per tichet: 15,09 lei. Practic, fiecare tichet poate avea mai putin de aceasta valoare, dar nu mai mult. La bugetari, din 2018, nu mai vorbim nici macar in teorie de tichete de masa.

Legea salarizarii unitare: Diurna

Salariatii care se deplaseaza in interes de serviciu au dreptul la acordarea unei diurne care sa acopere cheltuielile zilnice de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare. Indemnizatia zilnica de delegare/ detasare este de 17 lei/zi (diurna interna).

Legea salarizarii unitare: Ajutorul de deces

Potrivit Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2018, act publicat saptamana asta in Monitorul Oficial, ajutorul de deces e de 4.162 de lei, pentru decesul asiguratului sau pensionarului, iar pentru membrii de familie e de 2.081 de lei. Inainte, valorile au fost 3.131 de lei si 1.566 de lei.

Legea salarizarii unitare este un sistem de norme care se vor schimba si adapta nevoilor, inflatiei, evolutiei societatii si tendintelor sale, si care are aplicabilitate treptata, fiind vorba de cresteri salariate etapizate, pe perioada urmatorilor ani. Acest cadru legislativ a fost pus in aplicare in vederea stabilirii unei echitati si unui echilibru intre veniturile obtinute si functiile detinute de catre angajatii la stat, dar si pentru a reglementa un prag minim al salariului brut atat pentru salariatii din sistemul public, cat si pentru cei din sistemul privat.

Vrei Legea Salarizarii actualizata? Consulta salarizarea.ro

Citeste si: Acte necesare pentru eliberarea pasaportului in 2019

Sursa foto: pexeles.com
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024
Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online

today18 Mar. 2024
Cum vom plati facturile la energie de acum incolo? Ce se intampla cu taxa pe soare, dar si cu schemele de plafonare si compensare
Economie

Cum vom plati facturile la energie de acum incolo? Ce se intampla cu taxa pe soare, dar si cu schemele de plafonare si compensare

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie...

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x