Miturile despre vaccinul anti-Covid au fost demontate. Ce spun oamenii de stiinta despre microcipuri, ADN modificat si Bill Gates
mituri vaccinarevaccin anticoronavirus
Se contureaza tot mai clar premisele aparitiei in curand pe piata a mai multor tipuri de vaccinuri cu eficacitate de peste 90% in imunizarea impotriva infectiei cu noul tip de coronavirus. Vaccinul anti-coronavirus va trebui insa administrat in masa pentru ca pandemia sa ia sfarsit, specialistii estimand ca e nevoie de o rata de imunizare de 60-70%, dar si de o distributie uniforma a vaccinului intre state, tinand cont ca multe zone ale lumii sunt slab dezvoltate, iar accesul la servicii medicale e limitat. Doar astfel, vaccinul poate pune capat pandemiei. Dar pana la a se ajunge la administrarea lui, oamenii trebuie sa fie convinsi de eficacitatea si de bunele intentii ale autoritatilor. Iar aici exista unele probleme.
Nu putini sunt cei care asociaza vaccinul anti-Covid cu teorii ale conspiratiei. Unii oameni cred ca acest vaccin are ca scop modificarea ADN-ului, sau ca nu avem nevoie de vaccinare, din moment ce rata mortalitatii e mult mai mica decat cea a vindecarilor. Nici filantropul si co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, nu e lasat de-o parte de conspirationisti, acestia considerand ca vaccinarea anti-covid face parte dintr-un plan al miliardarului de implanta cipuri populatiei.
In aceste conditii, exista riscul ca astfel de afirmatii neargumentate, care ilustreaza pure teorii nesustinute de dovezi relevante si palpabile, sa creeze valuri de dezinformare, care sa se reflecte intr-un refuz in masa al oamenilor de a accepta vaccinul. Neacceptarea vaccinului va insemna prelungirea pandemiei.
Mitul 1: Vaccinul modifica ADN-ul
Spre exemplu, BBC a intrebat trei oameni de stiinta independenti, despre posibilitatea ca noul vaccin anti-coronavirus sa modifice ADN-ul uman. Potrivit acestora, acest lucru NU este posibil.
Unele dintre vaccinurile nou create, inclusiv cel aprobat acum in Marea Britanie, dezvoltat de Pfizer / BioNTech, utilizeaza un fragment din materialul genetic al virusului - sau ARN mesager.
„Injectarea de ARN intr-o persoana nu face nimic ADN-ului unei celule umane”, spune prof. Jeffrey Almond de la Universitatea Oxford.
Functioneaza dand instructiunilor organismului sa produca o proteina care este prezenta pe suprafata coronavirusului.
Sistemul imunitar invata apoi sa recunoasca si sa produca anticorpi impotriva proteinei.
Mitul 2: Bill Gates si microcipurile
Nu putini sunt cei care il acuza pe Bill Gates de o mare conspiratie mondiala legata de vaccinuri. Potrivit conspirationistilor, miliardarul doreste sa implanteze cipuri populatiei, prin vaccin.
Potrivit BBC, nu exista „microcip” de vaccin si nu exista dovezi care sa sustina afirmatiile ca Bill Gates planifica acest lucru in viitor.
Zvonurile au inceput sa se inmulteasca in luna martie, cand Bill Gates a declarat intr-un interviu ca, in viitor, „vom avea un fel de certificate digitale” care vor fi folosite pentru a tine evidenta cui s-a vindecat, cine a fost testat, cine a fost vaccinat. El nu a facut insa nicio referire la microcipuri.
Unul dintre cele mai citate articole aparute dupa acest interviu a avut titlul: „Bill Gates va folosi implanturi cu microcipuri in lupta impotriva coronavirusului”. Articolul facea referire la un studiu finantat de Fundatia Bill si Melinda Gates privind o tehnologie prin care istoricul vaccinarii unei persoane ar putea fi stocat intr-o cerneala speciala, care ar fi administrata odata cu o injectie.
Tehnologia nu este un microcip, ci mai degraba un „tatuaj invizibil”. Ea nu a aparut inca, nu va permite localizarea oamenilor si nu va stoca informatiile personale ale purtatorilor, a declarat Ana Jaklenec, om de stiinta care a luat parte la studiu.
Aceasta nu este singura conspiratie pusa in carca lui Bill Gates. In ciuda lipsei oricaror dovezi, un sondaj realizat in luna mai pe 1.640 de persoane a aratat ca 28% dintre americani cred ca Bill Gates vrea sa foloseasca vaccinul pentru a implanta microcipuri oamenilor.
Fundatia Bill si Melinda Gates a declarat pentru BBC ca afirmatia este „falsa”.
Mitul 3: Vaccinurile contin tesutul pulmonar al unui fat avortat
Un alt mit demontat de specialisti este acela ca vaccinurile ar contine tesutul pulmonar al unui fat avortat.
''Nu se folosesc celule de la fetusi in niciun vaccin produs”, a declarat dr. Michael Head de la Universitatea din Southampton.
Un video postat pe una dintre cele mai urmarite pagini de Facebook ale antivaccinistilor face trimitere la un studiu care, sustine naratorul, arata din ce este compus vaccinul dezvoltat de AstraZeneca si Oxford. Dar interpretarea naratorului este gresita - studiul in cauza vorbeste despre cum se comporta vaccinul cand este inoculat in celule umane in laborator.
Confuzia poate aparea pentru ca in timpul procesului de creare a unui vaccin este o faza in care se folosesc celule crescute in laborator, celule provenite din celule embrionare care altfel ar fi fost distruse. Tehnica a fost dezvoltata in anii 1960 si niciun fetus nu a fost avortat pentru a folosi acestui studiu.
Multe vaccinuri sunt dezvoltate astfel, arata dr. David Matthews de la Universitatea din Bristol, adaugand ca orice urma de celula este indepartata in urma unui proces foarte minutios, la „standarde extrem de ridicate”.
Cercetatorii de la Universitatea Oxford au declarat ca au lucrat cu celule clonate, iar aceste celule „nu sunt celule de la fetusi avortati”.
Celulele lucreaza ca o uzina care produce o forma foarte slabita a virusului, care a fost adaptata sa functioneze ca vaccin. Dar chiar daca virusul slabit este creat folosind celule clonate, materialul celular este indepartat cand virusul este purificat si nu se foloseste in vaccin.
Citeste si: Guvernul a aprobat Strategia de vaccinare impotriva SARS-CoV-2
Mitul 4: Nu avem nevoie de vaccin, fiindca rata de mortalitate e redusa, in comparatie cu cea a vindecarilor
Cei care se opun vaccinarii anti-covid au mai dezvoltat un mit: ''Nu avem nevoie de vaccin, fiindca rata de mortalitate e redusa, in comparatie cu cea a vindecarilor''.
O mema foarte raspandita pe retelele sociale sustine ca rata de vindecare dup COVID este 99,97% si ca e mai sigur sa faci boala decat vaccinul.
In primul rand, procentajul nu este corect. Aproximativ 99% din oamenii care se imbolnavesc de COVID supravietuiesc, arata Jason Oke, statistician la Universitatea Oxford.
Deci, aproximativ 100 de oameni din 10.000 care fac boala mor - mult mai mult decat 3 din 10.000, cum sugereaza mema.
Jason Oke a adaugat ca „in toate cazurile riscurile depind foare mult de varsta si nu iau in calcul morbiditatea „pe termen scurt si lung provocata de COVID”.
De fapt, nu este vorba doar despre supravietuire. Pentru fiecare pacient care moare sunt altii care supravietuiesc, dar trec prin tratamente in spital, iar unii raman cu sechele pe termen lung.
Acest lucru conduce la presiuni uriase pe sistemele de sanatate, care sunt supraaglomerate cu pacienti COVID, reducand drastic posibilitatea de tratate a altor afectiuni.