Noi intrebam, expertii europeni raspund: E sigur sa imi trimit copilul la scoala in plina pandemie?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noi intrebam, expertii europeni raspund: E sigur sa imi trimit copilul la scoala in plina pandemie?
Noi intrebam, expertii europeni raspund: E sigur sa imi trimit copilul la scoala in plina pandemie?
de Magda Florea la 02 Sep. 2020
Urmareste-ne pe Google News
redeschiderea scolilornoul an scolarinvatamantscolielevi

In prag de an scolar, principala problema a societatii si a autoritatilor o reprezinta cu precadere inceperea noului an scolar. Multe tari europene au deschis deja scolile, cele mai multe dintre ele insa urmand a face pasul zilele viitoare, la fel ca Romania, pe 14 septembrie. Dat fiind faptul ca timpul scurs de la debutul anului scolar in tarile care au redeschis scolile este prea scurt si nu ne putem da inca seama ce impact are aceasta miscare in contextul pandemiei, cel mai bine e sa ne informam si sa stim ce avem de facut si mai ales care sunt riscurile alegerilor pe care le facem in privinta trimiterii la scoala a celor mici.
 

Astfel, pentru a clarifica situatia, Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) ne raspunde la cele mai arzatoare intrebari pe tema redeschiderii scolilor si intoarcerea elevilor in banci.
 

1. Care e probabilitatea ca elevii sa se infecteze si sa transmita virusul in mediul scolar?

 
''Focarele scolare nu au fost o caracteristica proeminenta in pandemia COVID-19, in special datorita faptului ca majoritatea copiilor nu dezvolta simptome atunci cand sunt infectati cu virusul sau dezvolta o forma foarte usoara a bolii.
 
Nu s-au gasit dovezi care sa sugereze ca copiii sunt factorii principali ai transmiterii virusului SARS-CoV-2. Cu toate acestea, cercetarile au aratat ca copiii se pot infecta si pot raspandi virusul la adulti in timp ce sunt simptomatici'', spun expertii ECDC.
 

2. Care sunt cele mai importante masuri pentru prevenirea raspandirii infectiei in scoli?

 
''Masurile specifice care trebuie respectate in cadrul scolii sunt distantarea fizica crescuta, ventilatia imbunatatita, spalarea regulata a mainilor si utilizarea mastilor atunci cand este posibil. 
 
Aceste masuri vor reduce probabilitatea transmiterii virusului in scoli si vor contribui la atenuarea impactului altor infectii respiratorii in sezonul de toamna si iarna viitoare, reducand astfel presiunea asupra scolilor si a institutiilor medicale'', explica expertii europeni.
 

3.  Este sigur pentru copilul meu sa se intoarca la scoala?

 
''In general, este recunoscut faptul ca scolile trebuie sa se redeschida pentru ca copiii sa aiba un mediu de invatare adecvat si sa atenueze efectele sociale negative neintentionate ale inchiderii scolilor.
 
Pana in prezent, dovezile disponibile sugereaza ca scolile nu sunt diferite de orice alt mediu comunal in ceea ce priveste riscul de raspandire a virusului.
 
In timp ce exista dovezi ale transmiterii de la adulti la copii in mediile gospodaresti, exista putine dovezi ale acestui lucru in mediile scolare.
 
Proportiile scazute de anticorpi gasiti in sangele copiilor pot fi un indiciu ca sunt mai putin susceptibili la infectii severe decat adultii si, prin urmare, joaca un rol mai putin semnificativ in raspandirea virusului.
 
Nivelul de siguranta depinde de respectarea masurilor specificate anterior - distantare fizica crescuta, ventilatie imbunatatita, spalare regulata a mainilor si utilizarea mastilor atunci cand este posibil'', ne spun expertii.
 

4. Daca rolul copiilor in transmiterea COVID-19 ramane neclar, scolile ar trebui sa ramana inchise?

 
Expertii europeni ne explica, in continuare, faptul ca ''focarele scolare nu sunt o caracteristica proeminenta a pandemiei COVID-19, cel putin partial din cauza faptului ca majoritatea copiilor nu prezinta simptome atunci cand sunt infectati cu virusul si, prin urmare, este posibil sa nu fi fost detectate.
 
Atunci cand se iau masuri adecvate pentru a reduce posibilitatea raspandirii virusului, este putin probabil ca mediile scolare sa joace un rol in transmiterea lor. Mai mult, scolile sunt o parte esentiala a societatii si a vietii copiilor.
 
Inchiderea ampla a scolilor ar trebui privita ca o ultima solutie si numai dupa ce au fost puse in aplicare alte masuri semnificative in cadrul comunitatii pentru a limita raspandirea bolii. Scolile ar trebui sa se coordoneze cu autoritatile locale de sanatate publica pentru a stabili daca este necesara inchiderea''.
 

5.  Ce ar trebui sa faca parintii daca copilul (copiii) lor se imbolnavesc?

 
''Daca un copil prezinta simptome asemanatoare COVID-19 (tuse, febra, oboseala etc.) parintii trebuie sa-si contacteze medicul de familie si copilul trebuie sa ramana acasa pana cand simptomele dispar. Odata ce copilul este asimptomatic, urmati sfatul medicului cu privire la reintroducerea in mediul scolar.
 
Copiii trebuie sa fie in carantina si sa nu frecventeze scoala daca locuiesc intr-o gospodarie in care s-a confirmat ca cineva are COVID-19.
 
Daca cazul gospodariei este izolat sau tratat in spital, carantina pentru copil ar trebui sa fie de 14 zile de la ultima expunere a copilului la caz.
 
Daca cazul este gestionat acasa si nu izolat, carantina de 14 zile pentru copil ar trebui sa fie luata in considerare din ziua in care sunt indeplinite toate cele trei criterii urmatoare pentru caz: opt zile dupa aparitia simptomelor, rezolvarea febrei si imbunatatirea clinica a altor simptome timp de cel putin trei zile''.
 

6. Ar trebui copiii sa se joace impreuna?

 
''Se stie ca copiii sunt capabili sa transmita infectia altora, dar dinamica de transmitere si caile primare de transmitere raman neclare.
 
Cand scolile se inchid pentru perioade lungi de timp, copiii si tinerii sunt privati de oportunitati de crestere si dezvoltare. Aceste dezavantaje sunt disproportionate pentru elevii defavorizati, care tind sa aiba mai putine oportunitati educationale in afara scolii.
 
Cercetarile au evidentiat viata sociala activa pe care o au copiii cu varsta cuprinsa intre 2-10 ani la scoala. Acest lucru ii ajuta sa invete de la colegii lor si are un impact pozitiv asupra trasaturilor de personalitate si a simtului lor de identitate. Intreruperile legate de relatiile stranse dintre colegi au fost asociate cu depresia, vinovatia si furia la copii.
 
In plus, activitatile scolare si extrascolare sunt printre activitatile care ofera structura, semnificatie si un ritm zilnic copiilor. Pentru cei care sufera de anxietate si depresie, pierderea unor astfel de activitati poate agrava simptomele si poate intari si mai mult retragerea sociala si lipsa de speranta.
 
Prin urmare, copiilor ar trebui sa li se permita sa interactioneze pentru a reduce riscurile prezentate mai sus, daca este posibil, cu respectarea masurilor specifice, cum ar fi distantarea fizica crescuta, ventilatia imbunatatita, spalarea regulata a mainilor si utilizarea mastilor atunci cand este posibil''.
 

7.  Ar trebui sa poarte masti in scoli copii si profesorii?

 
''In cadrul comunitatii, utilizarea mastilor faciale este recomandata in interior, atunci cand nu este posibila mentinerea distantei fizice. Cu toate acestea, in mediile scolare, punerea in aplicare a acestei masuri este dificila, deoarece se stie ca copiii au o toleranta mai mica la purtarea mastilor pentru perioade lungi de timp si pot sa nu foloseasca mastile in mod corespunzator.
 
In scolile primare, utilizarea mastilor faciale este recomandata profesorilor si altor adulti atunci cand distanta fizica nu poate fi garantata, desi nu este recomandata elevilor. In scolile secundare, utilizarea mastilor faciale este recomandata atat elevilor, cat si adultilor. Utilizarea mastilor ar trebui privita ca o masura complementara, mai degraba decat ca o singura masura pentru a preveni transmiterea in scoli.
 
Distantarea fizica, tusea in conditii de siguranta, igiena mainilor si ramanerea acasa atunci cand sunt bolnavi sunt toate masuri importante pentru reducerea infectiei, indiferent daca mastile sunt folosite in scoli''. Sursa: Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) 
 

Citeste si: Bilantul COVID-19 pe continente: Lista celor mai afectate tari din lume


 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
HR Barometru: Au crescut salariile specialistilor in industria serviciilor pentru afaceri
Economie

HR Barometru: Au crescut salariile specialistilor in industria serviciilor pentru afaceri

today26 Apr. 2024
Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum
Business

Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x